Високото кръвно налягане – безмълвно, но опасно

Високото кръвно наляганеИмате ли често главоболие, замайване, задух?
А зрителни нарушения?
Възможно е това да са симптоми на високо кръвно налягане.

Единственият начин да установите дали вашето кръвно налягане е повишено, е чрез проверяване. Лекарите препоръчват такава проверка да се прави на всеки пет години след навършване на 15-годишна възраст. Ако не го правите – другият начин да научите, че имате високо кръвно налягане е едва след настъпване на усложнения като мозъчен инсулт (удар), бъбречно увреждане, сърдечна криза.

Високото кръвно налягане е налице, ако при покой то е постоянно покачено. В повечето случаи причината за високото кръвно налягане остава непозната – това се нарича „есенциална“ хипертония.

Фактори за повишаване на кръвното налягане

Наследственост – у няколко от членовете на дадено семейство може да се появи високо кръвно налягане, поради което е важно да проверявате редовно неговото ниво.

Стрес – когато хората са подложени продължително време на силни напрежение, може да настъпи стрес, който да покачи кръвното налягане.

Възраст – в процеса на остаряването артериите ни се втвърдяват и стесняват, което кара сърцето да работи по-усилено и кръвното налягане се повишава.

Противозачатъчни средства – приемани през устата те могат като страничен ефект да повишат кръвното налягане.

Бременност – възможно е временно повишаване на кръвното налягане о някои жени.

Други рискови фактори могат да бъдат наднорменото тегло, употребата на много сол, нездравословното хранене, консумацията на много алкохол и липсата на достатъчно физическа активност.

Колко често би трябвало да проверявате кръвното си налягане, когато то е повишено?

Най-малко 2-4 пъти месечно или по-често, ако лекарят ви е препоръчал това или ако вие чувствате, че то би трябвало да се проверки. След като се стабилизира, то би трябвало да се проверява поне 1-2 пъти годишно.

Image: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.