Чували ли сте за ХОББ?

След широко отразеното обелязване на световния ден за борба с диабета, днес отблезязваме не по-малко важен ден – световният ден за борба с Хроничната Обструктивна Белодробна болест (ХОББ).

Този ден се отбелязва от 2002 г. насам във всяка втора или трета сряда на м. ноември. Организира се от Глобалната инициатива за хронични обструктивни белодробни болести съвместно със специалисти и пациенти с ХОББ по целия свят.

Защо обръщаме толкова внимание на ХОББ?

  • За разлика от други заболявания, за ХОББ са чували твърде малко хора, дори се оказва, че 75 % от болните не знаят, че имат заболяване.
  • Прогнозите са мрачни:  до 2020 година хроничната обструктивна белодробна болест ще стане третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смърт сред населението.

Какво е ХОББ?

Белодробна болест, която затруднява дишането.

ХОББ обикновено е смес от две заболявания: хроничен бронхит – възпаление на дихателните пътища, което води до увеличено отделяне на т.нар. мукус и така се затруднява движението на въздуха, и емфизем – увреждане на алвеолите, което намалява количеството влизащ и излизащ въздух, като предизвиква усещането за скъсено дишане.

Как можем да предотвратим появата на ХОББ?

1. Ако сте пушач, спрете пушенето. Това е най-простото нещо, което може да направи един пушач, за да живее по-дълго и по-качествено.

2. Ако не сте пушач, не започвайте да пушите. Пушенето е причина за ХОББ, белодробен рак, сърдечно-съдови заболявания, други видове рак.

3. Избягвайте среда с тютюнев дим, както и среда с други замърсители на въздуха – химични агенти, газове, пари, прахове. Ако решите, дори и в домашни условия, да използвате бои, лакове на спрей или други химикали във вид на спрей, задължително поставяйте респиратори (полулицеви маски с филтри).

4. Честите инфекции на дихателните пътища и белите дробове също могат да станат причина за поява на ХОББ. Добра превенция на инфекциите, особено в епидемичните сезони, е честото и правилно измиване на ръцете.

5. Редовната физическа активност може да намали натоварването набелите дробове чрез увеличаване на Вашата издръжливост. Освен това, физическата активност води до подобряване на качеството на живот.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.