Humidex ни казва как влажността влияе на усещането за горещо

Знаете ли защо на хората във Варна им е по-горещо при 30 градуса, отколкото при същата температура в София?

Причината е влажността – колкото по-висока влажност, толкова по-горещо ни се струва че е. Това е една от причините, когато правите справка за времето да видите следното:

Температура и усещане за температура

Ето защо е важно да може да се оцени реално как се чувства горещото и влажно време от средностатистическия човек. Инструмент за това са измислили канадците още през 1965 година и това е Humidex (кратко от humidity index).

Humidex комбинира температурата и влажността в едно безразмерно число, за да отразява възприеманата температура, т.е. колко горещо се усеща времето.

Тъй като се вземат предвид двата най-важни фактора, които влияят на летния комфорт, това може да бъде по-добра мярка за това как се чувстваме, отколкото ако вземем отделно само температурата или влажността.

Защо е толкова важна влажността?

Тялото се опитва да поддържа постоянна вътрешна температура от 37°C през цялото време. В горещо време, тялото се поти, което охлажда тялото при изпаряване.

Колкото по-висока е влажността, толкова по-трудно е изпаряването на потта. То спира изцяло при относителна влажност около 90%. При тези условия температурата на тялото се увеличава и може да се стигне до проблеми.

Как да разбера какъв е индекса?

Ако знаете каква е температурата и относителната влажност, можете да използвате готов калкулатор в интернет  (ето още един) или може да използвате тази таблица:

Humidex

Например, в при температура в София 35 градуса и влажност 47% Humidex е 44.

Какво означава това?

Според нивото на индекса, можем да преценим колко комфортно ще се чувстваме при конкретната комбинация на температура и влажност на въздуха. Това е отразено в следната таблица. Според нея, софиянци ще изпитват лек дискомфорт от тази комбинация на температура и влажност.

Humidex ниво на комфорт: Легенда

Humidex Ниво на комфорт
20-29 Минимален дискомфорт или нормално
30-39 Малък дискомфорт
40-45 Голям дискомфорт, избягвайте усилие
46 и повече Опасно; възможен е топлинен удар

Във Варна, обаче, при същата температура 35 градуса, но 69% влажност индексът е 51, което го поставя в графата „опасно, възможен е топлинен удар“.

Може ли да се използва humidex за оценка на работни места по отношение на риска, свързан с високи температури?

Според Канадския център за безопасност и здраве при работа Humidex може да се използва като индикатор за дискомфорт, но при определени условия.

При работа на открито може да се използва при условие, че работното натоварване и източниците на лъчиста топлина не допринасят значително за топлинното натоварване. Ако има и съпътстващите описани фактори, рискът ще се увеличи и е необходима по-прецизна оценка. Humidex, обаче, може да бъде отправната точка.

Офисите са типични работни места, където може да се използва Humidex. Важно е да се използват стойностите на температурата и относителната влажност, получени от действителните измервания, направени на работното място.

Условията на работното място могат значително да се различават от тези, предоставени от метеорологичната служба, които се отнасят за външна температура и влажност.

Как се интерпретира Humidex?

В The Occupational Health Clinics for Ontario Workers Inc. (OHCOW) е разработен план за реакция при различните нива на Humidex, който може да се използва като инструмент от работодателите за решения относно предприемане на мерки.

Трябва да се отбележки, че посочените нива в легендата на Humidex по-горе са за неаклиматизирани работници, които извършват умерена физическа активност. На ниво 2 на индекса те ще започнат да усещат малък дискомфорт.

Повечето здрави, добре хидратирани аклиматизирани работещи, които не са на лекарства, ще могат да понасят топлинен стрес до второ ниво на Humidex за неаклиматизирани работници.

Поради това и в плана има две легенди (Забележка: Препоръките за действия са преведени така, както са в оригиналния източник!):

Humidex 1*

Средна физическа работа, извършвана от неаклиматизирани работници ИЛИ
Тежка физическа работа, извършвана от аклиматизирани работници

Отговор (Действие)

Humidex 2**

Средна физическа работа, извършване от аклиматизирани работници ИЛИ
Лека физическа работа, извършвана от неаклиматизирани работници

25-29 Осигурете вода на работещите на принципа „колкото имат нужда“ 32-35
30-33 Информирайте за вероятността от топлинен стрес
Окуражавайте работниците да пият повече вода
Започнете да следите температурата и влажността на всеки час
36-39
34-37 Информирайте за повишено внимание за топлинен стрес
Уведомете работниците, че трябва да пият допълнително вода
Осигурете се, че работниците са обучени и знаят да разпознават симптомите
40-42
38-39 Работата може да продължи при 15 минути почивка (работа на хладно) на всеки час
Осигурете адекватна охладена вода (10-15°C )
Да се пие поне една чаша вода (240 мл) на всеки 20 минути
Работници със симптоми трябва да потърсят медицинска помощ
43-44
40-41 Работата може да продължи при 30 минути почивка (работа на хладно) на всеки час и допълнителните мерки от предишното ниво 45-46
42-44 Ако е възможно, работата може да продължи при 45 минути (работа на хладно) на всеки час и допълнителните мерки от предишното ниво 47-49
45 и нагоре Може да се продължи работата само под пряко медицинско наблюдения 50 и нагоре

Внимание! Ако решите да приложите подготвения от OHCOW план за действие, препоръчително е да се запознаете със стъпките, посочени в него, да ги следвате и след това да прилагате таблицата.

*Humidex 1: Отнася се за неаклиматизирани работници, за които се прилагат основни контроли като: ежегодно обучение за топлинен стрес, насърчаване за адекватно осигуряване на течности, позволяване на самоограничаване на експозицията, насърчаване да се наблюдават другите работници за симптоми и коригиране на очакванията към работници, които се връщат от отсъствие по болест.

Работниците извършват работа със средно физическо натоварване. Облеклото и слънчевата радиация също могат да бъдат взети предвид при използване на ръководството за действия.

** Humidex 2: Отнася се за работници, за които се прилагат специфични за работата контроли (в допълнение на основните) като: технически средства за намаляване на физическото натоварване, защита от слънчева радиация, повишено движение на въздуха, намаляване на емисиите на топлина и влага при източника, коригиране на времето на експозиция, за да се позволи достатъчно възстановяване и лични предпазни средства, които позвоялват охлаждане на тялото.

За работещи на открито, които са на директна слънчева светлина в часовете между 10 и 17 ч. , добавете 2-3º (пропорционално според процента облачно покритие) към температурата за изчисляване на Humide.

За работещи на закрито с излагане на лъчиста топлина, използвайте здрав разум, за да прецените дали експозицията включва повече или по-малко лъчиста топлина, отколкото пряката слънчева светлина и използвайте корекционния коефициент от 2-3º по подходящ начин.

Нормативни изисквания за оценка на риска

Комбинираното въздействие на параметрите на микроклимата е само един от факторите, които трябва да имаме предвид при оценяване на риска.

Съгласно чл. 20 (2) на Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г.

„Оценката на риска от неблагоприятните климатични въздействия върху здравето и безопасността на работещите при работа на открито се извършва, като се вземат предвид рисковете от температура, слънчева радиация, валежи, мъгли и вятър, като се отделя специално внимание на тяхното комбинирано въздействие, както и на:

  1. категорията на работата;
  2. наличието на лични предпазни средства, в т. ч. специално работно облекло с подходящи характеристики за намаляване на риска;
  3. необходимостта от лични предпазни средства, в т. ч. специално работно облекло за защита от други фактори на работната среда, използването на които може да наруши нормалната адаптация на организма към климатичните условия;
  4. наличието на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма.“

Всеки един от тези фактори сме разглеждали в нашето ръководство за оценка на риска при работа на открито:

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Как да оценим риска при работа на открито – пълно ръководство
🔗 Четири мита за жегите
🔗 Жеги – задължения на работодателя при работа на открито

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.