Как да използваме Humidex за оценка при работни места с висока температура

Humidex (кратко от humidity index) е канадска иновация, използвана за първи път през 1965 г. Тя описва как се чувства горещото и влажно време от средностатистическия човек.

Humidex комбинира температурата и влажността в едно безразмерно число, за да отразява възприеманата температура, т.е. колко горещо се усеща времето. Тъй като се вземат предвид двата най-важни фактора, които влияят на летния комфорт, това може да бъде по-добра мярка за това как се чувстваме, отколкото ако вземем отделно само температурата или влажността.

Как да разбера какъв е индекса?

Ако знаете каква е температурата и относителната влажност, можете да използвате готов калкулатор в интернет  (ето още един) или следната таблица, за да определите нивото на humidex:

Humidex изчисляване

Например, в при температура в София 35 градуса и влажност 47% Humidex е 44.

Какво означава това?

Според нивото на индекса, можем да преценим колко комфортно ще се чувстваме при конкретната комбинация на температура и влажност на въздуха. Това е отразено в следната таблица. Според нея, софиянци ще изпитват лек дискомфорт от тази комбинация на температура и влажност.

Humidex ниво на комфорт: Легенда

HumidexНиво на комфорт
20-29Минимален дискомфорт или нормално
30-39Малък дискомфорт
40-45Голям дискомфорт, избягвайте усилие
46 и повечеОпасно; възможен е топлинен удар

Във Варна, обаче, при същата температура 35 градуса, но 69% влажност индексът е 51, което го поставя в графата „опасно, възможен е топлинен удар“.

Защо е толкова важна влажността?

Тялото се опитва да поддържа постоянна вътрешна температура от 37°C през цялото време. В горещо време, тялото се поти, което охлажда тялото при изпаряване.

Колкото по-висока е влажността, толкова по-трудно е изпаряването на потта. То спира изцяло при относителна влажност около 90%. При тези условия температурата на тялото се увеличава и може да се стигне до проблеми.

Какви са опасностите от работата в гореща среда?

Има няколко общи последици, свързани с топлината. Някои от тях са по-тежки от други.

Топлинен обрив се появява, когато блокираните потни жлези се възпалят. Този болезнен обрив намалява способността на тялото да се поти и да толерира топлината.

Топлинните крампи са болезнени спазми на мускулите. Мускулите, използвани при работата, са най-чувствителни. Спазмите са причинени от неуспеха на тялото да замени изгубените соли и обикновено се появява след тежко изпотяване.

Топлинното изтощение се получава, когато тялото губи големи количества течност чрез изпотяване по време на работа в гореща среда. Кожата става студена и лепкава. Симптомите включват обилно изпотяване, слабост, замаяност, гадене и главоболие.

Топлинният удар е най-сериозното състояние и изисква незабавна медицинска помощ. Температурата на тялото става много висока (дори над 41 ° C). Възможна е пълна или частична загуба на съзнание.

Спирането на изпотяването не винаги е указващ симптом на топлинен стрес, тъй като има два вида топлинен удар – „класически“, където има малко или никакво изпотяване (обикновено се случва при деца, хора, които са хронично болни и възрастни), и „натоварване“, където телесната температура се повишава поради напрегнати упражнения или работа и обикновено се появява изпотяване.

Може ли да се използва humidex за оценка на работни места по отношение на риска, свързан с високи температури?

Според Канадския център за безопасност и здраве при работа Humidex може да се използва като индикатор за дискомфорт, но при определени условия.

При работа на открито може да се използва при условие, че работното натоварване и източниците на лъчиста топлина не допринасят значително за топлинното натоварване. Ако има и съпътстващите описани фактори, рискът ще се увеличи и е необходима по-прецизна оценка. Humidex, обаче, може да бъде отправната точка.

Офисите са типични работни места, където може да се използва Humidex. Важно е да се използват стойностите на температурата и относителната влажност, получени от действителните измервания, направени на работното място.

Условията на работното място могат значително да се различават от тези, предоставени от метеорологичната служба, които се отнасят за външна температура и влажност.

Как се интерпретира Humidex?

В The Occupational Health Clinics for Ontario Workers Inc. (OHCOW) е разработен план за реакция при различните нива на Humidex, който може да се използва като инструмент от работодателите за решения относно предприемане на мерки.

Трябва да се отбележки, че посочените нива в легендата на Humidex по-горе са за неаклиматизирани работници, които извършват умерена физическа активност. На ниво 2 на индекса те ще започнат да усещат малък дискомфорт.

Повечето здрави, добре хидратирани аклиматизирани работещи, които не са на лекарства, ще могат да понасят топлинен стрес до второ ниво на Humidex за неаклиматизирани работници.

Поради това и в плана има две легенди (Забележка: Препоръките за действия са преведени така, както са в оригиналния източник!):

Humidex 1*

Средна физическа работа, извършвана от неаклиматизирани работници ИЛИ
Тежка физическа работа, извършвана от аклиматизирани работници

Отговор (Действие)

Humidex 2**

Средна физическа работа, извършване от аклиматизирани работници ИЛИ
Лека физическа работа, извършвана от неаклиматизирани работници

25-29Осигурете вода на работещите на принципа „колкото имат нужда“32-35
30-33Информирайте за вероятността от топлинен стрес
Окуражавайте работниците да пият повече вода
Започнете да следите температурата и влажността на всеки час
36-39
34-37Информирайте за повишено внимание за топлинен стрес
Уведомете работниците, че трябва да пият допълнително вода
Осигурете се, че работниците са обучени и знаят да разпознават симптомите
40-42
38-39Работата може да продължи при 15 минути почивка (работа на хладно) на всеки час
Осигурете адекватна охладена вода (10-15°C )
Да се пие поне една чаша вода (240 мл) на всеки 20 минути
Работници със симптоми трябва да потърсят медицинска помощ
43-44
40-41Работата може да продължи при 30 минути почивка (работа на хладно) на всеки час и допълнителните мерки от предишното ниво45-46
42-44Ако е възможно, работата може да продължи при 45 минути (работа на хладно) на всеки час и допълнителните мерки от предишното ниво47-49
45 и нагореМоже да се продължи работата само под пряко медицинско наблюдения50 и нагоре

Внимание! Ако решите да приложите подготвения от OHCOW план за действие, препоръчително е да се запознаете със стъпките, посочени в него, да ги следвате и след това да прилагате таблицата.

*Humidex 1: Отнася се за неаклиматизирани работници, за които се прилагат основни контроли като: ежегодно обучение за топлинен стрес, насърчаване за адекватно осигуряване на течности, позволяване на самоограничаване на експозицията, насърчаване да се наблюдават другите работници за симптоми и коригиране на очакванията към работници, които се връщат от отсъствие по болест.

Работниците извършват работа със средно физическо натоварване. Облеклото и слънчевата радиация също могат да бъдат взети предвид при използване на ръководството за действия.

** Humidex 2: Отнася се за работници, за които се прилагат специфични за работата контроли (в допълнение на основните) като: технически средства за намаляване на физическото натоварване, защита от слънчева радиация, повишено движение на въздуха, намаляване на емисиите на топлина и влага при източника, коригиране на времето на експозиция, за да се позволи достатъчно възстановяване и лични предпазни средства, които позвоялват охлаждане на тялото.

За работещи на открито, които са на директна слънчева светлина в часовете между 10 и 17 ч. , добавете 2-3º (пропорционално според процента облачно покритие) към температурата за изчисляване на Humide.

За работещи на закрито с излагане на лъчиста топлина, използвайте здрав разум, за да прецените дали експозицията включва повече или по-малко лъчиста топлина, отколкото пряката слънчева светлина и използвайте корекционния коефициент от 2-3º по подходящ начин.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.