Високото кръвно налягане – безмълвно, но опасно

Имате ли често главоболие, замайване, задух?
А зрителни нарушения?
Възможно е това да са признаци на високо кръвно налягане или артериална хипертония.

Артериалната хипертония е водещият рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт в световен мащаб.

По данни от проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г. в България около 30% от хората над 15-годишна възраст са с високо кръвно налягане. Което означава, че тези хора са с повишен риск от развитие инфаркт на сърцето и мозъчен инсулт.

Докато в миналия век от високо кръвно са били застрашени хората над 65 години, сега болестта се подмладява – увеличават се случаите на високо кръвно сред 45 – 60 годишните.

Как да разберем, дали имаме високо кръвно налягане?

Единственият начин да установим дали кръвното ви налягане е повишено, е чрез измерване. Но еднократно измерено високо кръвно все още не е болест. За болест говорим, когато високото кръвно налягане е причинило неблагоприятни промени в организма.

Високото кръвно налягане може да протече без никакви признаци и никакви опаквания и да дебютира с проблеми в сърцето или мозъка.

Причини за високо кръвно налягане

В над 90% от случаите на високо кръвно налягане, за съжаление, не може да се установи точната причина за наличието му. Тогава се говори за есенциална или първична артериална хипертония.

В останалите случаи високото кръвно налягане се дължи на друга болест. Тогава артериалната хипертония е вторична или симптоматична, т.е. тя е признак на друга болест, например:

  • заболявания на бъбреците
  • заболявания на белия дроб
  • ендокринни заболявания
  • заболявания на централната нервна система
  • отравяния с някои тежки метали (олово, кадмий)

Фактори, които съдействат за повишено кръвно налягане

Появата на високо кръвно налягане може да бъде благоприятствана от различни фактори.

#1 Наследственост

Учените все още не са открили, кой ген може да е виновен за проблема. Ако в семейството има случаи на артериална хипертония (родители, прародители), то налице е вероятност за унаследяване.

#2 Възраст

С напредване на възрастта и артериите ни остаряват. В процеса на стареене на организма артериите ни стават по-твърди и се стесняват, което кара сърцето да работи по-усилено и кръвното налягане се повишава.

#3 Жени по време на бременност

По време на бременността е възможно да се наблюдава повишаване на кръвното налягане.

#4 Прием на лекарства

Някои лекарства могат да станат причина за повишаване на кръвното налягане. Това са противозачатъчните средства (приемани през устата), кортикостероидни средства, някои антидепресанти. Дори някои капки за нос, употребявани продължително време, могат да са причина за повишаване на кръвното налягане.

В роля на съпътстващи фактори участват и наднорменото тегло, намалената двигателна активност, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и кофеин. Не бива да пропускаме и вездесъщия стрес, който, всъщност, се поставя на първо място. Под стрес се разбира всеки вид стрес – физически, психичен, емоционален.

Как се поставя диагнозата „Артериална хипертония“?

За да се постави диагнозата „артериална хипертония“, то трябва артериалното ни налягане да е постоянно повишено, тоест налягане, което превишава условно приетото за нормално ниво.

Когато стойностите на кръвното налягане, измерено последователно в продължение на поне 10 дни поне два пъти в денонощието по едно и също време, надхвърлят 140 mmHg за систолното налягане (горната граница) и 90 mmHg за диастолното (долната граница), то тогава може да постави началото на допълнителни изследвания.

Те включват изследване на кръвна захар, изследване на липиден профил. Може да се постави холтер за 24 часа – така ще се видят колебанията на кръвното налягане през цялото денонощие. Може да включат и ехография на сърцето и още сложни процедури за установяване наличието на поражения върху органите. Решението за изследванията се взема от лекар-специалист.

Колко често да измерваме кръвното налягане?

Препоръките на специалистите са за поне веднъж годишно да се проследява кръвното налягане, ако нямаме фамилно обременяване. Ако има фамилна история, то тогава два пъти годишно. С напредване на възрастта честота на измерванията се увеличава.

Проследяването се извършва с две измервания сутрин и две измервания вечер.

Контролът на кръвното налягане намалява риска от инсулт и инфаркт.

Бъдете здрави!

Още по темата:

Image by tomwieden from Pixabay

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения