In Vino Veritas!

Stefan Gustafsson
Автор:Stefan Gustafsson

Небеизвестната фраза за виното и истината „In Vino Veritas“ днес искам да я променя на In Vino Salus, което означава „Във виното е здравето!”

Още Хипократ е препоръчвал виното като виден участник в една здравословна диета.

Също така е твърдял, че виното е добро за дезинфекция на рани и е препоръчвал да се използва за облекчаване на болката по време на раждане, при диария, дори и при летаргия (депресия).

Въпреки че фаворитите за здравето са червените вина, които се приготвят от червени и черни сортове грозде, и бялото вино също има участие за по-доброто ни здраве.

Белите вина могат да подобрят здравето на сърцето и да предпазват от сърдечни заболявания. Освен това допринасят за доброто здраве и на белите дробове.

Червените вина имат същите качества като на белите, но освен това притежават мощна армия от антиоксиданти, наричани още resveratrols, които осигуряват отлична защита на кръвоносните съдове и също така могат да отстраняват кръвните съсиреци.

Те са ефективни и в потискането на ензимите, които стимулират развитието на ракови клетки и намаляват имунната защита на организма.

Червените вина съдържат и полифеноли, които също са отлични антиоксиданти.

Антиоксидаантите намаляват кръвното налягане и нивата на холестерола, стимулират имунната система, борят се с лоши бактерии и също намаляват риска от рак. Срещу рака се борят и флавоноидите в червените вина.

Червените вина намаляват риска от поява на депресия (още Хипократ го е открил), от мозъчни инсулти, предпазват зрението, намаляват риска от поява на неалкохолни болести на черния дроб, resveratrol-ът забавя стареенето и още много други.

Но! Нека не забравяме, че здравословните ефекти на вината се проявяват само, когато се консумират умерено.

Какво означава умерено?

Според National Health Service, UK:

„Мъжете не трябва редовно да пият повече от 3-4 единици алкохол на ден. Жените не трябва редовно да пият повече от 2-3 единици алкохол на ден.”.

Една единица се равнява на 10 ml или осем грама чист алкохол. A 250 ml (голяма) стъклена чаша от 12% червено вино има около три единици алкохол, 175 ml (средна) стъклена чаша има около два милиона единици.

И накрая да ви кажем наздраве, припомняйки си думите на Парацелз „Дозата прави отровата!”

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.