In Vino Veritas!

Stefan Gustafsson
Автор:Stefan Gustafsson

Небеизвестната фраза за виното и истината „In Vino Veritas“ днес искам да я променя на In Vino Salus, което означава „Във виното е здравето!”

Още Хипократ е препоръчвал виното като виден участник в една здравословна диета.

Също така е твърдял, че виното е добро за дезинфекция на рани и е препоръчвал да се използва за облекчаване на болката по време на раждане, при диария, дори и при летаргия (депресия).

Въпреки че фаворитите за здравето са червените вина, които се приготвят от червени и черни сортове грозде, и бялото вино също има участие за по-доброто ни здраве.

Белите вина могат да подобрят здравето на сърцето и да предпазват от сърдечни заболявания. Освен това допринасят за доброто здраве и на белите дробове.

Червените вина имат същите качества като на белите, но освен това притежават мощна армия от антиоксиданти, наричани още resveratrols, които осигуряват отлична защита на кръвоносните съдове и също така могат да отстраняват кръвните съсиреци.

Те са ефективни и в потискането на ензимите, които стимулират развитието на ракови клетки и намаляват имунната защита на организма.

Червените вина съдържат и полифеноли, които също са отлични антиоксиданти.

Антиоксидаантите намаляват кръвното налягане и нивата на холестерола, стимулират имунната система, борят се с лоши бактерии и също намаляват риска от рак. Срещу рака се борят и флавоноидите в червените вина.

Червените вина намаляват риска от поява на депресия (още Хипократ го е открил), от мозъчни инсулти, предпазват зрението, намаляват риска от поява на неалкохолни болести на черния дроб, resveratrol-ът забавя стареенето и още много други.

Но! Нека не забравяме, че здравословните ефекти на вината се проявяват само, когато се консумират умерено.

Какво означава умерено?

Според National Health Service, UK:

„Мъжете не трябва редовно да пият повече от 3-4 единици алкохол на ден. Жените не трябва редовно да пият повече от 2-3 единици алкохол на ден.”.

Една единица се равнява на 10 ml или осем грама чист алкохол. A 250 ml (голяма) стъклена чаша от 12% червено вино има около три единици алкохол, 175 ml (средна) стъклена чаша има около два милиона единици.

И накрая да ви кажем наздраве, припомняйки си думите на Парацелз „Дозата прави отровата!”

Подобни статии:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.