Инфографика: Опасности в ограничени пространства

Определението за „ограничено пространство“ в българското законодателство е доста широко. Съгласно точка 4 на § 1 от ДР на Наредба № 9 от 23.09.2004 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при експлоатация и поддържане на водоснабдителни и канализационни системи:

„Ограничено пространство“ е всяко място (шахта, камера, резервоар, кладенец, закрит канал, тръбопровод, колектор, силоз и др.), в което поради затворения му характер се появява предвидима опасност.

В наредбата не се дискутира в кои случаи можем да говорим за „затворен характер“. В някои други нормативни актове е използвано понятието „затворено пространство“, което в случая се явява алтернатива на „ограничено пространство“.

Тази инфографика е подготвена от SafetyVantage, а ние я адаптирахме на български език, за да можете да я използвате като ваш информационен материал. Можете да изтеглите инфографиката в по-голям формат с дясно кликване и „Запазване на връзката като…“ („Save Link As…“) или като кликнете на изображението и след това го запазите със „Запазване на изображението като…“ (Save Image As…)

Опасности в ограничени пространства

Ако не сте сигурни дали  имате ограничени пространства или пък сте сигурни, но все още не сте организирали безопасната работа в тях, то в ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ще намерите:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.