Работодател плаща глоба, отказва да плати заплата

През първото тримесечие на 2010 г. отново се извършваха масови проверки от представители на инспекция по труда във всички области на страната.

Инспекторите от областна инспекция Перник за проверили 95 предприятия и съставили 25 акта за
463 нарушения на трудовото законодателство, от които 296 нарушения по здравословни и безопасни условия на труд. В сила са влезли наказателни постановления за шест хиляди лева.

Шуменската Инспекция по труда е констатирала 433 нарушения на трудовото законодателство от началото на годината. Влезли са в сила 82 наказателни постановления на стойност 79 350 лв. С по 10 000 лв. са глобени две фирми – едната за неизвършена оценка на риска, а втората за засечен шофьор на мотокар без свидетелство за правоуправление.

От началото на тази година Областната инспекция по труда Кюстендил е извършила 125 проверки, при което са установени 884 нарушения. Явно това е най-добронамерената инспекция, тъй като не се съобщава за наложени глоби, а само за предписания.

Инспекцията в Добрич обеща глоба от 10 до 20 хиляди лева да получи Е.он заради отворена шахта, в която падна 37-годишната Дора Ангелова от Добрич.

Пет акта за административни нарушения съставиха от Инспекция по труда след проверка в мини „Горубсо“ – Златоград. Инспекторите започнаха проверките си след злополуките, при които загинаха двама миньори.

15 000 лева глоба може да отнесе собственикът на рудник „Ораново“ в Симитли, заради 7 технологични нарушения, заради които пострадаха трима миньори, съобщиха от областната инспекция по труда в Благоевград.

Инспекцията по труда в Силистра пък съобщи за уникален случай на работодател, който предпочел да заплати глоба от 2500 лв., но да не изплати четири пъти по-малката заплата на свой работник.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.