Инструкция за безопасна работа като сервитьор или барман

ВАЖНО: Тази инструкция е изготвена и споделена от колега и се публикува във вида, в който е предоставена.
Можеш и ти да се включиш  – виж повече за нашата инициатива.
Възможно е инструкцията да не съответства точно на Вашите условия на работа!
Otgovori.Info не носи отговорност при неправилно използване.

1. На работа като сервитьор или барман се допускат само работници, преминали съответната подготовка, притежаващи съответната квалификация и спазващи установените правила на Правилника на вътрешния ред.

2. Абсолютно се забранява да започне работа сервитьор или барман в лошо здравословно състояние,под влиянието на алкохол и силно упойващи средства(наркотици).

3. По време на работа сервитьора или бармана трябва да се държат вежливо с гостите на заведението.

4. Задължително е всеки сервитьор или барман да познава евакуационния план на заведението при бедствия и аварии и при настъпване на ситуация по най-бърз начин да изведат гостите на заведението на безопасно място.

5. При сервиране на горещи ястия и напитки сервитьорът или барманът трябва да пази гостите от заливане ,което може да доведе до изгаряния.

6. При миене на чаши и посуда барманът не трябва да си отвлича вниманието,за да не се получи счупване на чашата или посудата,което води до порязване или нараняване.

7. При работа на бармана с апарати за бира и безалкохолни напитки,бутилката с въглероден диоксид (СО2) трябва да бъде стабилно закрепена на пода и застопорена към стената с планка или синджир.

8. Преди започване на работа барманът трябва да провери редуцир-вентилите на апарата и ако същите не работят- да не започва работа, докато не се отстрани повредата.

9. Бутилките с СО2 не трябва да са в близост до нагревателни уреди и не трябва да се удря по тях.

10. След приключване на работа сервитьорът или барманът е длъжен да изключи ел.захранването на уредите и помещението, като остави само дежурното осветление.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.