Инструкция за използване на граждански противогаз ПГ-1

Граждански противогаз ПГ-1
Граждански противогаз ПГ-1

Ако се интересувате от инструкции за използване на филтрираща маска за еднократна употреба (или медицинска маска), ще ги намерите в тази статия.

В някои производствa и дейности се налага да бъдат осигурени противогази като аварийни лични предпазни средсва. Аварийно използване може да се наложи при възникване на аварии, бедствия, катастрофи и други подобни обстоятелства.

Нека също да припомним, че местата за съхраняване на лични предпазни средства, които се използват аварийно, трябва да бъдат определени от работодателя със заповед.

Гражданският противогаз ПГ-1 служи за защита на дихателните органи, очите и лицето от радиоактивни, отровни вещества и бактериологични средства.

Защитава от промишлени отровни вещества (ПОВ) при комплектуването му със специални дихатели за съответния вид ПОВ. Предназначен е за използване от лица над 14 години. Вдишваният въздух се пречиства през филтъра и преминава през клапана за вдишване. Издишваният въздух преминава през два последователно разположени клапана за издишване на клапанно-разговорното устройство и се изхвърля в атмосферата.

Елементи на граждански противогаз ПГ-1:

 • Лицева част – изработва се в 3 размера – 1, 2 и 3. Състои се от маска, очила и клапанно-разговорно устройство.
 • Маска – служи за изолиране на дихателните органи, очите и лицето.
 • Очила – състоят се от две панорамни стъкла, закрепени на корпуса с метални гривни.
 • Клапанно-разговорно устройство – състои се от разговорно устройство, монтирано в пластмасов корпус, и два последователно разположени концентрични клапана за издишване. Металната решетка пред клапанно- разговорното устройство предпазва мембраната от механични повреди.
  Закрепващ елемент – служи за закрепване на лицевата част към главата. Състои се от тилна част, основа, изработена от изкуствена кожа или каучук, и от пет регулиращи се по дължина ластични ленти.
 • Филтър – предназначен е за пречистване на вдишвания въздух, запълнен е със специално поглъщащо вещество (обработен въглен) и противодимен филтър. Горната му част е с резба за присъединяване към лицевата част. На долната част на филтъра има отвор за постъпване на вдишвания въздух и гумена тапа.
  Торба за носене – изработена е от брезентова материя с пришити раменен и поясен ремък.

Подбор, подготовка и използване

Подходящия ръст на лицевата част се определя по анатомичния размер на лицето, като за целта се измерва разстоянието между началото на носа от междувеждието и най-ниската точка на брадата. Използва се специален ръстомер или шублер. При измерване се затваря устата, долното рамо на разтворения ръстомер се поставя на върха на брадата, а горното рамо се опира във вдлъбнатината в началото на носа.

При използване на линийка размерите са: първи – за височина на лицето от 9,5 до 11,5 см, втори – от 11,6 до 12,7 см, и трети – над 12,8 см. Правилно подбраната лицева част приляга плътно към лицето, очилата са разположени централно срещу очите.

Лентите на закрепващия елемент с помощта на катарамите се притягат така, че маската да е прилепнала добре към лицето, без да предизвиква болезнени усещания и зачервяване на кожата.

Проверката на изправността на противогаза включва преглед на целостта на маската и подмасъчника за разкъсвания и пробойни, проверка на стъклата на очилата за пукнатини, гривните на стъклата за деформация или нарушено покритие. Клапаните за вдишване и издишване трябва да бъдат цели, а дихателят да няма белези за корозия, пробиви и деформации.

От значение е и качеството на торбата за носене, която трябва да бъде здрава, да са налице ремъците и копчетата.

Почистване и проверка на херметичността

Лицевата част на противогаза се почиства отвътре и отвън с тампон, напоен със спирт. От отвора на дихателя се изважда гумената тапа, развива се предпазната винтова капачка от присъединителната гърловина и дихателят се завива до упор в присъединителната втулка на лицевата част. Поставя се защитният чохъл на дихателя.

Херметичността се проверява на „вдишване“. За целта на сглобения и поставен противогаз се поставя на двигателя гумената тапа или се затиска с длан и се прави дълбоко издишване и вдишване на въздух. При херметичния противогаз дишането е невъзможно.

При констатиране на нехерметичност се прави притягане на дихателя към лицевата част, коригиране на закрепването с петте ленти или част от тях и ако това не помогне, се сменя лицевата част с по-малка.

Противогазът се съхранява в разглобен вид. Дихателят се развива от лицевата част, поставя му се гумена тапа, предпазна капачка и защитен чохъл. Елементите на противогаза се слагат в полиетиленов плик, който се поставя в торбата за носене.

Поставяне на противогаза

Първо се задържа дишането и се затварят очите, след което противогазът се изважда и осигурителната лента се прехвърля през главата на врата. При длани, обърнати надолу, с палците на всяка ръка се захващат по две странични ленти на наглавника, главата се навежда надолу, брадата се поставя в лицевата част, ръцете се изтеглят над главата, нагоре и назад. Основата на наглавника се поставя удобно на темето, а палците се измъкват изпод маската.

След като всичко това вече е изпълнено и противогазът е на главата, се издишва рязко, отварят се очите и се възобновява дишането. При нужда лицевата част се донамества на лицето.

Поставяне на граждански противогаз ПГ-1
Поставяне на граждански противогаз ПГ-1

Ако се наложи ползване на противогаза при ниски температури, втвърдява се гумата на лицевата част, а клапанът за вдишване замръзва. В тези случаи в незаразена атмосфера лицевата част може да се постави за известно време под връхната дреха, да се издиша топъл въздух върху стъклата или гумената част да се затопли с длани.

Снемане на индивидуалното средство за защита

Хваща се гърловината на маската над дихателя, ръката се изнася напред и нагоре, при което най-напред се освобождава брадата, а след това се сваля и целият противогаз. Вътрешната част на маската и стъклата задължително се подсушават с чиста, суха кърпа или парче памучен плат, а противогазът се прибира в торбата.

Ако противогазът е бил използван в заразена атмосфера, се дегазира с подходящ разтвор, измива се обилно с вода, след което се подсушава и изсушава на сухо и проветриво място за 1 – 2 часа.
От Гражданска защита предупреждават, че индивидуалните средства за защита трябва да се пазят от удар, силни сътресения, надраскване, зацапване и счупване на очилата.

Противогазът не трябва да се държи на влажно място, да не попада вода в дихателя, да не се суши или съхранява до затоплени печки и други отоплителни тела, в торбата не бива да се съхраняват хранителни продукти, а самият противогаз не трябва да се прибира в нея мокър или дори леко навлажнен.
–––––––––––––––
* За статията е използвана подготвена инструкция от служителите в звеното на Гражданска защита към община Варна и Web помагало за обучение по Гражданска защита в СОУ

Филтриращи средства за защита на дихателните органи

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

4 мнения за “Инструкция за използване на граждански противогаз ПГ-1”

 1. От къде може да се купи противогаз с гарантирано качество.Колко време издържа филтъра при използване,,в замърсена среда“,и колко време е живота на филтъра ако не се използва,,просто стои в чантичката на съхранение.Има ли различни филтри.Примерно за химическо,радиактивно ,бактериологично ,димно замърсяване.Или филтърът предпазва от всичко горенаписано.Благодаря

  Отговор
  • Противогазите ПГ-1 са разработени и все още се произвеждат от Зебра АД. Можете да се свържете с тях през сайта им http://www.zebra-bg.com или през фейсбук. Съществуват множество различни филтри, според вида защита, който предоставят. Модерните филтри имат цветово маркиране, което показва срещу какво са ефективни. Ако потърсите за „gas filter color coding“ в google, ще намерите таблици с информация.

   Отговор