Изгодно е да наемете трудоустроен

Ако всички закони в България се спазваха, броят на безработните хора с увреждания щеше да бъде далеч по-малък. Като участници в пазара на труда хората с увреждания носят преференции за себе си и работодателя и ползват защити по три закона – Кодекса на труда, Закона за насърчаване на заетостта и Закона за интеграция на хората с увреждания.

Законът за насърчаване на заетостта стимулира работодателите, които наемат хора с увреждания. Според неговите разпоредби държавният бюджет поема разходите за заплати, осигуровки и отпуски за всяко назначено лице с увреждане за една година, при условие, че фирмата задържи същия човек на работа поне още 12 месеца след това. КТ ограничава финансирането до шест месеца, когато става дума за наемане на човек с увреждане за временна, сезонна или почасова работа.

Най-конкретен по отношение на стимулите за работодателите да назначават хора с увреждания е Законът за интеграция на хората с увреждания. Той дава възможност Агенцията за хора с увреждания (АХУ) да реализира различни програми за субсидиране на фирми, които искат да назначат човек с трайно намалена работоспособност и във връзка с това трябва да му осигурят достъп до предприятието и да адаптират работното място спрямо неговите нужди. Финансират се проекти на специализирани предприятия и на обичайни работодатели.

По различни видове проекти специализираните предприятия и кооперации могат да получават субсидии от АХУ между 40 000 лв. и 95 000 лв. АХУ предлага атрактивни субсидии и за т.нар. обичайни работодатели, които решат да адаптират работно място и да назначат на него човек с увреждане.

Ако техните проекти бъдат одобрени, те могат да получат до 7500 лв. за изграждане на достъп за лице с увреждане, до 2500 лв. за приспособяване на работното място и работната среда за такива хора (ремонт на помещението, разширяване на вратата на тоалетната и т.н.), както и до 5000 лв. за оборудване и обзавеждане на работното място. Паралелно с това работодателят, сключил договор с АХУ за реализацията на подобен проект, пести пари за заплати и осигуровки.

„Според Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с увреждания, държавата плаща минимална работна заплата, осигуровки и отпуски за всички назначени по проекта хора с увреждания в продължение на три години.

След третата година държавата поема 30% от внесените за лицето осигурителни вноски“, уточни Мила Вукова, експерт в дирекция „Мониторинг, анализ и информационно обслужване по региони“ към АХУ.

По принцип в средните и по-големи компании местата за хора с увреждания би трябвало да са гарантирани. От 31 март 2001 г. Кодексът на труда (КТ) задължава всички фирми с персонал над 50 работници и служители всяка година да определят работни места, подходящи за хора с намалена работоспособност. Техният брой трябва да бъде между 4 и 10 на сто от общия брой заети в предприятието в зависимост от отрасъла.

Точният процент се определя с наредба от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика. За жалост все още са твърде малко фирмите, които спазват това изискване. Повечето предпочитат да плащат глоби вместо да приспособяват работни места за трудоустроени.

По закон министерствата и общините са длъжни да създават специализирани държавни (общински) предприятия за хора с увреждания, а работодателите с повече от 300 човека персонал – цехове и други звена за работа на такива лица. И това разпореждане на КТ обаче се изпълнява само частично.

Трудовият кодекс осигурява по-дълъг платен отпуск за хора с 50 и над 50% увреждания. Те имат право на най-малко 26 работни дни почивка, докато за останалите минимумът е 20 дни в годината.

Работодателите трябва да имат предвид, че КТ предвижда и закрила при уволнение. Трудоустроени работници или служители и такива, които боледуват от исхемична болест на сърцето, активна форма на туберкулоза, онкологично заболяване, психично заболяване или захарен диабет, не могат да бъдат освободени без изричното разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен човек. В такива случаи работодателят е длъжен да поиска мнение и от трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК).

Екатерина Попова, karieri.bg

Вижте още: КАК ДА НАЕМЕМ НА РАБОТА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – Наръчник на работодателя

1 мнение за “Изгодно е да наемете трудоустроен”

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.