Септември – токът взема жертви, смърт от гръмнала гума.

3 септември
Шофьор на фадрома в АЕЦ “Козлодуй” едва не загина от гръмнала гума. 20 годишният Румен Кунов от Оряхово не изключил двигателя, гумата гръмнала, а фланецът на главината се откъснал. Металният диск го халосал по главата. От силния удар младият мъж получил тежка черепно-мозъчна травма. Нещастието се е случило пред ремонтна работилница близо до пристанището на Атомната централа.

8 септември
43-годишен барман загина при трудова злополука в бистро „Кестена” в Балчик. Предния ден в заведението станала повреда в електроинсталацията. Прекъснал е нулев проводник в една от разклонителните кутии, от което всички защитни клеми по контактите са били офазени. Уредите престанали да работят и собственикът на бистрото решил да извика фирма, която да отстрани аварията. Андреев обаче, който бил близък роднина на работодателя си, на своя глава решил сам да отстрани повредата. На 8 септември рано сутринта се захванал с инсталацията, без да има необходимата квалификация за това. Нямал и техническо оборудване, работил само с един фазомер. Човекът изпуснал уреда зад един фризер и докато го търсел, докоснал офазената клема и загинал от токов удар.

В документи, съставени от служители по трудова медицина, е имало предписание към заведението да се постави дефектнотоков автомат, който да защити работниците от такива повреди. Апаратът е бил необходим, тъй като сградата е била достроявана, а ел. инсталацията – доразвивана и пренатоварена с много уреди и контакти. Работодателят е бил информиран, но все отлагал поставянето на автомата.

12 септември
40-годишният Сашо А. от Елхово загина на място при трудова злополука, станала в двора на училище “Никола Вапцаров” в Елхово при извършване на изкопни работи за поставяне на тръби за канализация. Загиналият бил в изкопан канал, заедно с 20-годишния Димитър Д., също от Елхово, когато земна маса се е срутила и затрупала двамата работници.

12 септември
44-годишен служител на Е.ОН загина при трудова злополука в разградската болница.
Инцидентът е станал около 14.00 часа. Група работници на Е.ОН-България извършвали профилактика на трафопост в двора на МБАЛ-Разград. Без да задейства блокировката 44-годишен служител с 20-годишен стаж в системата се качил върху съоръжението вместо по стълба по решетките на вратата. Докато работел върху трафопоста е получил токов удар и паднал на земята. Починал е минути по-късно в спешния център. Аутопсия ще установи дали смъртта е настъпила от токовия удар или от падането.

18 септември
50-годишен мъж загина при трудова злополука в района на Помпена станция, собственост на ВиК, до разклона за русенското село Николово. Причина за инцидента е токов удар при профилактика на разпределителни устройства.

24 септември
Четирима мъже с обгаряния бяха настанени в болница след инцидент в производствено хале за отглеждане на гъби в Раковски. По първоначални данни трима работници и собственикът на фирмата са пострадали при изпускане на пара или топла вода от автоклав в халето, което се намира на територията на бившите оранжерии.

26 септември
Строителен работник пострада при поредната трудова злополука на обект в град Банско. 55-годишният работник е паднал от строително скеле на новострояща се сграда на улица „Цар Борис“. Мъжът, който е от Добринище, веднага е настанен за лечение в болницата в град Разлог, без опасност за живота.

30 септември
62-годишен портиер във фирма „Велмед“ в Разград пострада тежко при трудова злополука. Мъжът помагал на колеги при товарене на продукция. Паднал е от мотокар с височина около 2 метра. Пострадалият е настанен в разградската болница, с фрактура на черепа и счупени ребра. Има опасност за живота му.

37-годишният работник, който загина в кладенец до бензиностанция в Аксаково в началото на септември, е бил назначен като продавач-консултант, съобщи шефът на инспекцията по труда във Варна Иван Иванов.
Инцидентът е станал, докато мъжът се е спускал в кладенеца, за да ремонтира помпата, напояваща градинката до бензиностанцията. При слизане на работника му прилошало и загубил съзнание. Според лекарите, които са извършили аутопсията, смъртта е предизвикана от удавяне, но не е изключена и версията мъжът да е починал от задушаване в следствие на отровен газ, който е бил в кладенеца.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.