Как да изберем подходящите лични предпазни средства

Ще започна тази статия с една случка от моята практика, когато по стечение на обстоятелствата присъствах на срещата между представител на фирма предлагаща лични предпазни средства и работодател- потенциален купувач.

Докато вършех своята работа, признавам, че надавах едно ухо към представянето (показването) на различните предпазни средства, сред които имаше маски, обувки, шлемове за заварчици и др.

Реших да се намеся, тъй като част от задачата ми бе свързана именно с подобряване на условията на работа и намаляване на рисковете.

Зададох два въпроса на представителя на фирмата. Първият се отнасяше до маските, като исках да науча каква е степента на защита и как да разбера от обозначението от какво всъщност пази, а вторият се отнасяше до всички ЛПС – поисках да погледна инструкциите за употреба.

След няколко неуспешни огледа на опаковката на маската в търсене на обозначението, в края на краищата то бе открито. За съжаление се оказа, че представителят не може да обясни какво означава това обозначение и ми бе дадено обещание при следващото идване да бъде донесен каталог с обяснения.

Отговорът на желанието ми да видя инструкциите за употреба доста ме изненада. Той звучеше по следния начин: „Не сте казали, че искате инструкциите“ и отново допълнен с обещанието за „следващия път“.

Защо започнах с тази история? Защото личните предпазни средства са последната преграда пред опасността. И ако и тази последна мярка не бъде приложена правилно, то се самозаблуждаваме, че сме защитили работниците или себе си. Да припомним

Йерархията на мерките за превенция

 1. Елиминиране на риска чрез редизайн на процеса.
 2. Замяна с по-безопасен процес или продукт.
 3. Контрол на опасностите при източника.
 4. Намаляване на експозицията чрез административни мерки.
 5. Лични предпазни средства.

Два са факторите, които формират тази йерархия. Първият е свързан с ефективността на мерките. Колкото по-високо в йерархията се намира дадена мярка, толкова по-ефективна и устойчива е тя. В същото време колкото по-надолу в йерархията се намира мярката, толкова повече се увеличава необходимостта от осъществяване на контрол и мярката е зависима от човека.

Кога трябва да се използват лични предпазни средства?

Понятието е определено в § 1, т. 7 от допълнителните разпоредби на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и гласи следното:

„Лично предпазно средство“ е всяко приспособление, екипировка, проектирано да се носи или използва от работещия, за да го предпазва от една или повече възможни опасности, заплашващи неговото здраве и безопасност при работа, както и всяко допълнение, принадлежност или специално работно облекло, проектирани за същата цел.“

Личните предпазни средства се използват при една от следните ситуации:

 • когато не са възможни други мерки;
 • когато са приложени други мерки;
 • за аварийни ситуации или при поддръжка;
 • за ситуации, когато други мерки не осигуряват достатъчна защита.

Личните предпазни средства се прилагат при работа с риск за здравето и безопасността, който не може да се отстрани по друг начин!

Как да изберем личните предпазни средства

След като е установено, че е необходимо да се използват ЛПС, следващата стъпка е да се избере правилния тип. Ето някои правила за избор на най-подходящите лични предпазни средства:

 • Съответствие между оценката на риска и ЛПС – източник на информация за необходимостта от лични предпазни средства е оценката на риска. Ако има несъответствие между идентифицираните рискове и използваните ЛПС, на практика – утвърдения списък на ЛПС, значи една от двете разработки е невярна.
 • Потърсете помощта на специалист по безопасност и здраве при работа И обучен! търговски представител. Питайте за алтернативи, проверете документите – сертификати, инструкции, декларация за съответствие.
 • Включете работниците в избора. Най-често срещата причина за проблеми, свързани с използването на личните предпазни средства, е невъзможността да се преодолеят възраженията на работниците. Вземете мостри, дайте ги на работниците да ги опитат и изпробвайте различни модели.
 • Помислете за физическия комфорт на личното предпазно средства (ергономията). Ако ЛПС е ненужно тежко или неудобно, това намалява вероятността да бъде използвано. Използвайте всяка възможност да осигурите гъвкавост при избора на ЛПС, естествено при съответствие с нормативните изисквания.
 • Вземете предвид и икономическите съображение. Цената на ЛПС често е решаваща, но привидно евтиния вариант с ЛПС за еднократна употреба не е толкова евтин в дългосрочен план.
 • Запознайте се с нормативните изисквания и стандартите. Например Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на личните предпазни средства определя изискванията за съответствие с български стандарти, въвеждащи хармонизирани европейски стандарти, съдържанието на инструкцията за употреба, задължителните придружаващи документи и др.

Какво още е необходимо?

Само осигуряването на подходящи лични предпазни средства не е достатъчно, за да сте сигурни, че мярката е ефективна. Цялостната програма за управление на ЛПС съдържа много стъпки, някои от които са обученията на работещите, периодични проверки и др.

В ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА сме разгледали подробно стъпка по стъпка целия процес и в нашата процедура „Осигуряване на лични предпазни средства“ ще намерите указания и образци на фирмени документи за:

 • Определяне на рисковете, за които е необходимо използване на лични предпазни средства
 • Изготвяне на списък на работните места и видовете работа, при които се използват ЛПС
 • Съгласуване на списъка на ЛПС
 • Обявяване на списъка на ЛПС пред работещите
 • Определяне на местата за съхраняване на лични предпазни средства, които се използват аварийно
 • Закупуване на лични предпазни средства
 • Изготвяне на инструкции за използване
 • Провеждане на обучение на работещите
 • Предоставяне на личните предпазни средства
 • Периодични проверки и замяна преди износване
 • Връщане на личните предпазни средства

ОТИДИ В ПРОЦЕДУРАТА

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мнения за “Как да изберем подходящите лични предпазни средства”

 1. Наистина е добре да се обмени опит при изготвяне на технически задания за ЛПС… Ако запишем „Антивибрациони ръкавици EN ISO/ANS“ задължително ще получим най-евтините китайски с всички изискуеми декларации и паспорти. Класовете на обувките също са стандартизирани, а при сегашното състояние на търговията с ЛПС едва ли потребителят ще е в състояние да докаже, че вложената при изработката на дадено изделие кожа не е телешка. Имаме и случай, при които облекло, за което се декларира, че е 100% памук, е от памук + полиестер…

  Отговор
  • Повечето работни ръкавици и защитни обувки са втори клас ЛПС и ДС се издава от външен нотифициран орган/нещо такова:)/ може да се направи проверка, дали документа е автентичен.Класовете на защита при обувките са улеснение за този който решава какви ще бъдат и къде ще ги употребява работника. При положение, че са необходими водозащитни обувки примерно S3, какво значение има от какво ще е изработена саята, след като трябва да не пропускат вода до два часа при носене и това трябва да се докаже с ДС. Мисля, че ще се повторя, но да ме извините, идеята ми е следната: ако в запитването напишете, че искате защитни обувки S3 с текстилна вложка в ходилото против пробождане и композитно бомбе няма как да ви предложат най-евтиния и некачествен модел, защото залагате условие в конструкцията на обувките да са вложени по-скъпи материали, но в същия момент не споменавате търговски марки и никой не може да ви обвини в пристрастност. За платовете е по-сложно, тъй като работното облекло е първи клас ЛПС и там ДС се издава от търговеца или производителя, най-добре е да се поиска документ за състава на плата от производителя или да се провери в лаборатория.

   Отговор
 2. Здравейте инж. Илиева,
  Редовно посещавам сайта Ви и се „възползвам“ от предоставената информация за което благодаря.
  Предлагам Ви, ако имате възможност да публикувате подобна тема като тази, само че, идеята да е „Как да поръчаме правилното ЛПС и как да разпознаем дали са ни доставили точно това, което сме поръчали? „, защото съм убеден, че в тази посока всички и доставчици и потребители изпитват недостиг на информация, чрез коментари можем да си помогнем.
  Благодаря !

  Отговор
  • Здравейте,
   честно казано моят опит е твърде ограничен по отношение на поръчването на ЛПС, особено що се касае за големи поръчки, ще трябва някой колега да поиска да сподели малко опит :)

   Отговор
 3. Здравейте,
  Попаднах на едно техническо описание, на ЛПС за участие по ОП Развитие на човешките ресурси. Цитирам част от него с идеята – как да не трябва да се пишат техническите изисквания, спецификации и т.н.

  3. Антивибрационни ръкавици, топени в нитрил, защитна вложка на дланите и пръстите
  „VIBRAGUARD“ или еквивалентно.
  Размера да е номер 10. Ластик за пристягане на маншета и велкро закоппчаване върху
  китката.Да отговаря на EN 388.
  4. Боти цели, естествена кожа и текстил, композитно бомбе и стелка от кевлар,
  противопрободни S3.
  Езика да е пришит към саята. Пристягането да е осъществено посредством връзка и седем реда
  метални халки. Шевовете да са двойни за различните елементи на саята, както и свързващите
  шевове с езика и маншета за глезена. Хастара да е ватиран и изработен от дишаща материя.
  Подметката да бъде задигната в предната част на обувката и да обхваща частично бомбето.
  Върху задигнатата част от подметката да има допълнителен грайфер за да не се задържа кал.“

  В посочените точки 3 и 4 се споменават конкретни търговски марки, а е достатъчно да се напише : Антивибрациони ръкавици EN ISO/ANSI, а не ЕN 388. Същото е и при обувките, споменава се KEVLAR, би трябвало да се напише „текстилна вложка в ходилото против пробождане“ и т.н.

  Отговор
  • Много често се използват описания от намерени подобни на исканите ЛПС, поради недостатъчно познания за изготвянето на неутрално описание. Това не оневинява, но показва, че е необходима повече информация относно стандартите и техните изисквания към ЛПС.

   Отговор
 4. За съжаление при големите (основно държавни) фирми икономическите съображения имат и втора страна – изборът на доставчик става след процедура по ЗОП, където основният критерий трябва да е най-ниска цена… И е ясно какво ще се купи, защото напр. обувките с еднаква категория на защита от 14,99 лв. и тези от 114,99 лв. отговарят на едни и същи минимални изисквания / стандарти. А с техническото задание е много трудно да се регламентират по-специални изисквания поради риска от обвинения, че е правено за определен модел (доставчик)…

  Отговор
  • Здравейте инж.Недев,
   Позволявам си, да Ви отговоря и ако мога да помогна в тази наистина сложна ситуация с ЗОП.
   В изискванията залагайте параметри, отговарящи на евронормите- S1,S1P,S3 и новите изменения към тях SRA,SRB,SRC, от какъв материал да е саята, ходилото, бомбето може да е от поликарбонат, вложката против пробождане може да е от текстил и т.н.
   Има много модели обувки в номенклатурата на различните доставчици на ЛПС/ обувки в случая/, избягвайте изполването на термини, които са измислени от доставчиците/ противоизпотяващи, антибактериални и т.н./ и по този начин ще избегнете подобни обвинения.
   Успех !

   Отговор
  • Здравейте на всички писали и четящи тази страница! Жалко, че я виждам чак сега (две години след началото на дискусията), но все пак ще си оставя мнението, за такива като мен – закъснели посетители.

   Чета какво сте писали Вие инж.Недев, отговорът на г-н Петров, а също и това, което е постнала и инж. Деяна Илиева. Чета и се чудя: „На кое трябва да повярвам в момента? На това, че тези хора са наивни и не обслужват ничии интереси или точно обратното – наясно са как стоят нещата и прикриват нещо.“. След достатъчно години живот в България, по-скоро съм склонен да клоня към второто. Оставям настрани фактът, че снимката на съответните каски е от каталог на добре известна на всички нам фирма, занимаваща се с търговия на работно облекло и ЛПС в България. Виждайки снимката ми стана смешно, но си казах, че не е правилно да съдя без да имам каквото и да било доказателство и затова продължих да чета статията, очаквайки в следващите редове да прочета името на фирмата вносител. Уви бях опроверган. Никъде не го пишеше! Много деликатно обаче, срещу снимката на каските, Инж. Илиева ни предоставя препрадка с „Инструкция за употреба“ на съответното лично предпазно средство. Отваряме хиперлинка и пред нас се показва самата инструкция, на която пише:

   „ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА ЗАЩИТНИ КАСКИ LP 2001“,

   над нея:

   „На тази страница ви предлагам инструкциите за два популярни модела каски, предлагани от Бултекс 99.“,

   а под нея:

   „Вносител: Бултекс 99 ЕООД, гр. Пловдив, Васил Априлов 31
   Производител: Лабор, Гуамо (Лука), Италия“.

   Уважаема инж. Илиева,
   Опитвам се да разбера какво всъщност правите в тази статия, сайт или каквото е там. Помагате на хората занимаващи се със ЗБУТ в българските предприятия или помагате на фирма „Бултекс 99“ ЕООД да увеличи монополът си като им правите реклама? Не ми отговаряйте. Аз вече си извадих изводи.

   Относно написаното от инж.Недев, искам да изложа следното:

   Г-н Недев,
   Това че в държавните предприятия в България се организират тръжни процедури по ЗОП, не означава, че парите, които отпуска държавата за закупуването на ЛПС и работно облекло са малко! Повярвайте ми – НЕ СА!!! И в 90% от тези предприятия основният критерий не е „най-ниска цена“, а „икономически най-изгодна оферта“, което позволява наличието на корупционни схеми. Не сме на 10 години, за да си говорим наивни неща. Не може за обществена поръчка на държавно предприятие, за която са отпуснати 550 000 лв., реалната стойност на себестойност на поръчката е 350 000 лв. и директорът да ти поиска рушвет в размер на 100 000 лв. чисто за него, като ти гарантира, че ти ще спечелиш търга на пълната стойност, която е 550 000 лв. Просто не е редно. Само да вмъкна, че рекламираната от инж. Илиева фирма спечели поръчката на цената, която посочих. И това го прави от години. Всяка поръчка в това предприятие е тяхна. Винаги те печелят и винаги е на най-високата цена! Странно, не мислите ли?

   Г-н Петров,
   Вие и вашите критерии за скъпи материали :) Толкова наивно звучи! Искате ли аз да ви продам работна обувка категория S3, с поликарбонатно бомбе и вложка против пробождане за под 21,00 лв. без ДДС? Даже и ще съм на печалба. Не ме разсмивайте, моля ви. Така като Ви чета мненията, по-скоро съм склонен да предположа, че сте търговец на ЛПС, отколкото отговарящ по ЗБУТ в някое предприятие. Проблемът не е само в търговците, а и в клиентите! Не може да искате една каска да е с кожен начелник, да има винт за пристягане около главата, да е снабдена с подбрадник и 3 степени на изместване и настройка на ъгъла на носене, да има сигнални елементи по себе си, да предпазва освен от удар от падащи предмети, но и от страничен такъв от летящи и отхвръкнали частици и да струва 4,00 лв. без ДДС. Вие какво си мислите, че ние искаме да продаваме боклуци? Търсенето обуславя предлагането! Знаете ли колко ми е писнало от изпадналият в колапс български пазар? Писнало ми е да ходя по предприятия и да ми казват „Не“, само защото шефа на снабдяването и човекът отговарящ по ЗБУТ прибират пари под масата от така възхваляваните „Бултекс 99“ и техните нагли мениджъри, чиято цел е да претопят собствените си търговци и да ги изкарат от пазара! Монополът е съвременна форма на тоталитаризъм! А си мислех, че хората бяха отхвърлили тази политическа форма на управление.

   С най-добри пожелания да сте малко по-сериозни следващият път.

   Отговор
   • Здравейте,

    Благодаря Ви за изразеното мнение, винаги е важно да се видят повече гледни точки. Това ми дава възможност и да дам разяснения. Във връзка с Вашето становище, ще отговоря, че инструкцията за каските ми е предоставена от фирма Бултекс, поради което и е публикувана по този начин. Бих искала също да уточня, че под всяка статия в Отговори.Инфо има препратка към друга подобна статия, която се избира автоматично от софтуера на сайта.

    В тази връзка искам да споделя следното: Преди време пуснах имейли с молба към различни предприятия да ми предоставят инструкциите за експлоатация или за безопасна работа с оборудване, което произвеждат или дистрибутират. Разбира се, в молбата бе написано и че те ще бъдат публикувани заедно с името на фирмата, т.е. ще направя и реклама. Какво се получи? Първо – реагира само една фирма. Второ – от въпросната фирма предпочетоха да преснимат (вместо просто да сканират и пуснат по имейл) само 3-4 страници от инструкцията, за които някой е преценил, че би трябвало да ми свършат работа и ми ги изпратиха по куриер. Благодарна бях и за това, въпреки че не ми свърши много работа.

    Ще съм благодарна на всяка фирма производител и/или дистрибутор, която ми предостави инструкции за употреба на лични предпазни средства и ще я публикувам така както е. Сайтът Otgovori.Info е отворен и дава възможност на всяка една фирма или експерт да публикува полезна информация за колегите, които се занимават със ЗБУТ, а аз имам ангажимент да напиша от кого е информацията.

    Добре дошла сте и Вие, ще се радвам да споделите Вашия опит и знания, каквито се личи, че имате. Ако представлявате фирма производител и/или дистрибутор на ЛПС, съм насреща да публикувам предоставени от Вас инструкции за употреба, разбира се, заедно с данните на фирмата.

    С най-добри пожелания,
    Деяна Илиева

    Отговор
    • Уважаема г-жо Илиева,

     Аз благодаря за бързият отговор. Относно вашето запитване за инструкции за употреба, искам да отбележа, че аз като производител, дистрибутор и официален представител не съм получил такова. Не ме разбирайте погрешно, не се чувствам засегнат, защото вие не сте длъжна да знаете всички фирми, които се занимават в сферата на работното облекло и Личните Предпазни Средства на територията на страната, като за момента те са стотици. Само аз мога да изброя на секундата близо 40 предприятия. Но това в момента не е от значение. Моята позиция е, че в такъв сайт, не би следвало да се публикува име на фирма занимаваща се с предпазни екипировки, пък било то и моята. Както не е редно да се изписват и имената на конкретни модели, за които се знае, кой ги внася или произвежда. Би следвало на мястото на имената на моделите и на вносителя да се изписват звездички, за да не се прави реклама. Но от друга страна това си е вашият сайт и вие имате пълното право да си пишете в него каквото намерите за добре.

     Аз бих ви предоставил инструкции за употреба, като естествено предпочитам фирмата ми да остане анонимна.

     А иначе разбирам откъде идва объркването ви, че съм госпожа :)

     С най-добри пожелания
     Нелепица Българска