Пиеш ли безопасно вода?

Преди няколко дни ми се обади колега, за да ме попита, колко вода да осигурява на работещите. В различни фирми количествата варират от 1,5 до 3 литра вода на ден. Но, въпросът остава отворен:

Колко вода да пием?

Едно от нещата, които определят количеството вода, което трябва да изпиваме на ден, е физическото натоварване, особено при високи температури.

Дори без никакво натоварване, повечето хора губят около 1,5-2 литра течности на ден чрез урина, фецес, дишане и изпотяване.

Когато работата е натоварваща и е горещо, се губят много повече течности, защото тялото се поти повече. Носенето на специално работно облекло и лични предпазни средства може да увеличи загубата на течности чрез изпотяване до над 3 литра на час.

Ако през деня сме загубили 2 литра течности, то трябва да си набавим тези 2 литра течности.

С риск да се повторя, в оводняването на организма се включват всички приети през деня течности, а не само водата. Това могат да бъдат сокове, айрян, прясно мляко, газирани напитки, супи, плодове, зеленчуци и т. н.

Кафето и кофеиносъдържащите напитки като черен, зелен чай, кола и др. могат да се включат в количеството приети течности, но само ако съдържанието на кофеин не надхвърля 250 mg на ден.

Използвам най-ниската препоръчителна доза кофеин, защото за нея е доказано, че при повечето хора не предизвиква отрицателни ефекти.

Не включвам в приетите течности алкохолните напитки (в т.ч. и бира), защото те спомагат за по-бързо отделяне на течностите от тялото.

Къде е водата в цялата сметка?

Когато сметнете горе-долу количеството на всичко течно, което поемате през деня, то от значение е, поне половината да се пада на водата. Т.е. при необходимост от 2 литра течности, то водата трябва да е 1 литър.

Как да разберем дали се хидратираме правилно?

Цветът на урината показва дали се хидратираме правилно.
Няма да ви говорим за формули и изчисления. Отговорът, дори да ви се стори странен, е

„Гледайте цвета на урината си“.

Вижте това кратко видео, за да разберете повече:

Пълният запис от лекцията „5 начина да останеш здрав в офиса“ ще намерите в ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА   ВИЖ ПОВЕЧЕ >>

Какво губим при изпотяването?

Всички знаят, че част от мерките за намаляване на стреса при високи температури върху организма, е пиенето на вода. Но освен вода, при изпотяването тялото губи и минерали. Най-много чрез потта се губи натрий.

При интензивно изпотяване загубата на натрий може да варира между 4 и 10 грама на ден.

Водата сама по себе си не може да осигури набавянето на натрий. Изпиването на твърде много вода също може да доведе до намаляването на натрий в тялото.

Ето защо не трябва да се пропуска набавянето и на натрий, когато ще се работи при високи температури.

Най-лесно натрий се набавя чрез солта. Малко сол няма да навреди (повишено внимание за работещите с високо кръвно налягане). Посоляването на храната и пиенето на подсолен айрян е и безопасен начин за набавянето на натрий.

Използването на различни спортни напитки не е безопасно, защото те съдържат захар.

Идеалната напитка за хидратиране при изпотяване трябва да съдържа натрий и да не съдържа захари.

Как да пием вода?

Сигурно ви се струва, че това е подвеждащ въпрос. Всички знаят как да пият вода.

Част от вас пият вода два или три пъти на ден в големи количества. Други пият вода или някаква течност, когато се почувстват жадни.

И в двата случая това не е безопасно.

Изпиването на голямо количество вода наведнъж води до по-бързо отделяне на течностите чрез уриниране и резултатът е често тичане до тоалетната.

Освен това може да се стигне до главоболие, гадене и дори повръщане, когато се работи на високи температури. И жаждата не се утолява. Това е така, защото тялото може да абсорбира максимум около 1,5 литра на час.

Ако пиете вода, когато сте жадни, то тялото вече е започнало да се обезводнява. Когато изпитате жажда, сте склонни да изпивате голямо количество вода. Вече споделих, какво се случва при изпиването наведнъж на голямо количество вода.

Правилният начин на пиене на вода е на малки порции през определено време.

Порциите зависят от това, колко пот се отделя от тялото. Могат да бъдат от 150 до 250 ml, но не по-малко и не повече. Първата порция трябва да бъде преди началото на работа.

Честотата на пиене също се определя от това, колко се потим. Може да се изпива по една порция на всеки час, а може и по една порция на всеки 15 минути.

Малките количества вода се усвоятат бързо и лесно от тялото и поддържат нашето тяло хидратирано през целия ден.

Не чакайте да ожаднеете, за да изпиете чаша вода!

Бъдете здрави!

Още за здравето:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Пиеш ли безопасно вода?”

  1. Ако е за „Отговори инфо “ – най-доброто нещо,на което съм попадал досега !!!

    Отговор