Как се документира инструктаж на работното място, допълнен с обучение

Въпрос:

За работното място наредбата изисква начален инструктаж от минимум един ден и инструктаж на работното място, включително с формите на обучение – минимум 3 дни. Накрая се завършва с изпит. Каква е последователността за документиране, ако първият работен ден на работника е на 20 март?

Отговор:

При така описаната ситуация началният инструктаж ще бъде документиран с дата 20 март. След като е цял ден, то това означава, че инструктажът на работното място ще започне на следващия ден – 21 март.

Добрата практика е в този ден в книгата за инструктаж на работното място да се попълнят колони 1-4 и 6:

  • номер на инструктажа
  • трите имена на работника
  • цехът (звеното)
  • длъжността
  • вида на инструктажа (инструктаж на работното място)

В колона 5 „Преминал инструктажа от …. до ….“ се вписва началната дата – 21 март.

В края на третия ден (23 март) ще се проведе изпит. Ако той е успешен, ще се изготви протокол с дата 23 март и ще се допълни записът за проведен инструктаж.

В колона 5 ще се постави втората дата за край на инструктажа (23 март) и ще се положат подписи на инструктирания, инструктиращия и ръководителят, разрешил самостоятелна работа.

В някои фирми се практикува да се положи подписи на инструктирания и инструктиращия (без подпис за разрешаване на самостоятелна работа) в момента, в който лицето се прехвърля за обучение към т. нар. „опитен работник“.

Това обикновено се приема от контролните органи, но според нас е неправилно, тъй като ИРМ все ще не е приключил. Той приключва с разрешаването на самостоятелна работа.

Какво не трябва да забравяме при инструктажа на работното място

При инструктажа на работното място има един специфичен елемент, който е свързан и с неговото документиране, а именно – поставянето на подпис в колоната „разрешил самостоятелна работа“

Вижте в нашето вижде, нещо, което е важно за всеки, който има задължение да провежда инструктаж и обучение на новоназначени работещи, защото пропускът може да се окаже фатален:

 

Вижте още:

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📙  Ако искате да знаете всичко за организацията и необходимата документация при провеждане на инструктажи, то за това ще Ви помогне нашето пълно ръководство за организация на инструктажите с образци на необходимите фирмени документи.

📑 За правилният начин на документиране сме събрали на едно място над 20 основни правила за документиране, основани на добрите практики, резултати от проверки на инспекция по труда и спазване на нормативните изисквания.

📹 За да не допускате и вие същите грешки, вижте и видеото „8 грешки при организация на инструктажите“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Как се документира инструктаж на работното място, допълнен с обучение”

  1. Здравейте, ние изискваме още в първия ден/21 март/ на обучението на работното място да се положи подпис на инструктираното лице/даден е старт на обучението/ и на 23 да се подпише инструктиращия и при успешно положен изпит и разрешил самостоятелна работа.
    Как ще се докаже, че лицето е в процес на обучение, ако все пак настъпи злополука, въпреки взетите мерки и работа с наставник?

    Отговор