Как се променя зрението ни с напредване на възрастта?

Зрителните промени са едни от първите, с които нашето тяло започва да ни напомня, че остаряваме.

В началото, тези промени са почти недоловими, често започват около средната ни възраст (около 41 годишна възраст) и могат да включват следното:

Трябва да държим книги и вестници все по-далеч, за да можем да ги прочетем

Какво би могло да е това: Пресбиопия („старческо“ далекогледство) или невъзможност да фокусираме наблизо. Пресбиопията е най-често срещания зрителен проблем на средната възраст. Колкото повече остаряваме, толкова нашите очни лещи стават по-ригидни и това намалява нашата способност да виждаме наблизо.

Какво можем да направим:

Естествено, да отидем на очен преглед и да разберем, колко точно диоптъра са ни необходими, за да виждаме отново ясно наблизо. Ако имаме проблем и с виждането надалеч – тогава на помощ идват т.нар. прогресивни стъкла.

Контактните лещи също могат да са ни от полза, по-точно – мултифокалните контактни лещи. Те ни позволяват да виждаме наблизо, надалеч, навсякъде.

Тъй като съвременната медицина предлага още решения (лазерна операция, Kamra Inley – много модерен метод за имплантиране на мини пръстен в корнеата и др.), подходящо е да се посъветвате със специалист.

Чувствате очите си сухи и раздразнени през повечето време

Какво би могло да е това: Синдромът на сухото око – при остаряването на окото намалява и отделянето на слъзен секрет. Носенето на лещи може да влоши проблема.

Какво можем да направим: Очите трябва да са влажни, за да са здрави.

Ако изсушването не е много силно, използването на изкуствени сълзи може да помогне. Но ако изкуствените сълзи не помагат, тогава трябва да се потърси специалист, за да се намери подходящият начин на лечение.

Други проблеми със здравето и Вашите очи

Диабет: С течение на времето, високите нива на кръвната заха увреждат деликатните кръвоносни съдове на окото, което пък води до влошаване на зрението.

Глаукома: Глаукомата причинява увреждане на зрителния нерв. Често пъти започва без никакви симптоми и Вие може и да не знаете, че имате глаукома, докато зрението Ви не се увреди.

Катаракта: Това помътняване на очната леща се случва по-често с напредване на възрастта. Някои специалисти смятат, че това се дължи на промени в протеините на лещата.

Мигрена: При мигренозните пристъпи боли не само главата. Тя може да засегне и зрението, най-често със светлинно шоу със светкавици, отблясъци и др.

„Мушици“ пред очите: Дали ще бъдат мушици или друг вид петна, те са проблем в стъкловидното тяло, коет осъщо се променя с възрастта. Обикновено мушиците само са дразнещи, но понякога могат да представляват и по-сериозен проблем, свързан с нарушение на ретината, та дори и отлепване.

Преглед от очен специалист

Ако работите с видеодисплей и сте над 40 години, работодателят трябва да Ви осигурява очен преглед всяка година, но този очен преглед е съврзан само с нарушения в зрителната острота, които могат да се дължат на работата с видеодисплей.

Специалистите препоръчват поне веднъж на 2 години да се посещава очен специалист. Ако имате диабет или високо кръвно налягане, то тогава посещенията трябва да са по-чести и съответно изследванията на окото да бъдат насочени към цялостното му здраве.

Използвани са материали от National Eye Institute  и WebMD

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Как се променя зрението ни с напредване на възрастта?”

  1. Също така да вмъкна към полезната Ви информация една глупост рекламирана от оптиките – очила за работа с компютър. Колеги според мен, такъв продукт за защита на очите не съществува. След запитване от моя страна за въпросните очила, от какво защитават, как защитават, кой е гарантирал, че защитават, никой не можа да ми отговори. Лошото е, че след като носещия такива очила е убеден, че има защита може да получи увреждане!

    Отговор