Какво е ергономия и какво е да си ергоном

По време на последните няколко години докато едновременно учих и работех в областта на ергономията, правейки моето изследване за придобиване на докторска степен, някак избягвах да пиша статии за ергономията. Вероятно в мен има нещо суеверно и предпочитах „да не дърпам дявола за опашката“ :)

След като успешно защитих дисертационния си труд и вече спокойно мога да кажа, че съм доктор по ергономия, че съм Ергоном, статиите в тази област ще се увеличат, защото ергономията става все по-актуална и важна от гледна точка безопасността и здравето при работа.

Днес реших да представя ергономията така, както я представя Международната асоциация по ергономия, за да се запознаете с това понятие и да видите, че то обхваща много повече от това, с което сме свикнали да го свързваме.

Още от официалното определение за ергономията се вижда, че това не е просто някаква теоретична научна дисциплина, а всичко е насочено към практиката и приложимостта. Знаете, че в моята работа винаги съм се стремяла да намирам и давам решения за практиката (които да приложат ефикасно нормативните изисквания и добрата практика според възможностите).

Определението гласи следното:

Ергономията (или човешките фактори) е научна дисциплина, концентрирана върху разбирането на взаимовръзките между човека и останалите елементи на системата, и професия, която прилага теорията, принципите, данните и методите за проектиране по начин, по който да се оптимизира благополучието на човека и производителноста на цялата система.

Прилагащите ергономията и ергономите спомагат за проектирането и оценката на задачи, работа, продукти, околна среда и системи, за да ги направят съвместими с нуждите, възможностите и ограниченията на хората. С други думи, ние променяме задачите и работата така, че тя да пасне на човека, а не се опитваме да променим човека, за да отговаря на изискванията на системата.

Думата „ергономия“ произлиза от гръцките думи „ергон“ (работа) и „номос“ (закони), което показва, че става въпрос за наука за работата, за труда. Ергономията е ориентирана към системата като цяло, която вече обхваща обхваща всички аспекти на човешката дейност. Ергономията насърчава холистичния подход, при който се вземат предвид физическите, познавателните, социалните, организационните фактори, факторите на средата и други значими фактори.

Съществуват три области на специализация в рамките на ергономията, свързани с по-задълбоченото изследване на специфични човешки качества или характеристики на човешкото взаимодействие. Това са физическата ергономия, когнитивната и организационната.

ФИЗИЧЕСКА ЕРГОНОМИЯ

Физическата ергономия е концентрирана върху човешката анатомия, антропометрия, физиологични и биомеханични характеристики, тъй като те се отнасят до физическата активност. Съответните теми включват:

 • работна поза;
 • ръчна работа с тежести;
 • повтарящи се движения;
 • свързани с работата мускулно-скелетни смущения;
 • оформление на работното място;
 • безопасност и здраве.

КОГНИТИВНА ЕРГОНОМИЯ

Когнитивната ергономия е концентрирана около умствените процеси, като възприятие, памет, мислене и двигателни реакции, тъй като те засягат взаимодействията между хората и другите елементи на системата. Теми в тази област са:

 • умственото натоварване;
 • вземането на решения;
 • прилагане на знания;
 • взаимодействие човек-компютър;
 • надеждност;
 • стрес на работното място;
 • обучение.

ОРГАНИЗАЦИОННА ЕРГОНОМИЯ

Организационната ергономия е концентрирана върху оптимизацията на социотехническите системи, като включва организационните структури, политика и процеси. Теми в тази област са:

 • комуникацията;
 • управлението на човешките ресурси;
 • дизайн на работата и работното време;
 • работа в екип;
 • съвместна работа;
 • нови работи парадигми;
 • виртуални организации;
 • телеуърк;
 • управление на качеството.

Къде съм аз? :)

Както още в началото бе написано, системата трябва да бъде разглеждана като цяло. Когато работата съчетава характеристики и изисквания, разглеждани както от физическата, така и от когнитивната ергономия, ограничаването само до изследване на половината фактори не винаги може да даде точния отговор.

Понякога трябва да бъдат съобразени дори и организационните фактори. Така например стои въпроса при работата с компютър.

За да бъде направено ергономично изследване на такива работни места, трябва да се изследват както чисто физическите характеристики (традиционните изисквания относно разположение на работната мебел и клавиатурата и мишката, височината на монитора, позата и т.н. ), така и когнитивните или с други думи да се изследват психосоциалните рискови фактори, а също и организационните фактори (доколкото психосоциалните фактори на практика обхващат в себе си и организационните такива, например комуникация и работа в екип).

И все пак – вижте къде стои безопасността и здравето :) Разбира се, имам още много да уча, но бъдете сигурни, че няма да спра и постоянно ще се развивам в тази област, както съм правила и досега.

До тук се споменаха доста понятия, които смятам за в бъдеще да представя по-подробно. Познавам колеги, които споделят колко важна става ергономията в техните дружества и изискванията за извършване на ергономични подобрения. Затова и ние ще работим в тази посока, като предлагаме специализирани обучения и знания, които да направят ергономията по-близка и приложима.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

9 мнения за “Какво е ергономия и какво е да си ергоном”

 1. имам нужда от консултация по „частна“ тема. Т.к. няма такъв дял в ергономията, може би ще може да ме насочите допълнително

  Отговор
 2. „…С други думи, ние променяме задачите и работата така, че тя да пасне на човека, а не се опитваме да променим човека, за да отговаря на изискванията на системата….“ Точно с това не мога да се съглася. Особено що се отнася до ергономията в офиси и изобщо организирането на работните места на хората, които се занимават с интелектуален труд. Прекалено се стараем да им е физиологично, ергономично, ортопедично … и още не знам що за щуротии. На тази категория хора трябва да им се вмени и да им се набие в главата, че сами са си отговорни за болките в гърба, за болки в китките и ставните съчленения и др. Те са хора на интелектуалния труд и за това трябва да знаят, е ако не се занимават със определени физически упражнения каквито и столове и бюра да им сложат пак ще ги болят гъзовете и гърбовете! Затова когато водя обучения по безопасност в частта „Работа с видеодисплеи“ наблягам именно на физическите упражнения.

  Отговор
  • Здравейте, г-н Станев,
   цитираното е един от основните постулати на ергономията, а пък казаното от Вас не противоречи на този постулат.
   Прав сте, неправилната работа с компютъра е също една от причините за болките в гърба, раменете, китките и т.н. Под неправилна работа обаче аз разбирам неподходящия избор и разположение на работната мебел и техническите средства и несъобразяването с принципите на биомеханиката и правилата за труд и почивка.
   Когато обучаваме един човек как правилно да си настрои стола и какъв да избере, как да настрои височината на монитора, яркостта и контрастта, каква мишка да избере от морето предлагани, ние го обучаваме как да подобри системата. Когато показваме необходимите почивки и вида на почивките, пак подобряваме системата, защото не го караме да прави нещо нетипично и противоречащо на принципите за работоспособност и умора, които произтичат от човека.

   Поправката на придобитите грешни навици не е приспособяване на човека към работата, а напомняне как работи човешкото тяло и какви са неговите естествени нужди, които сме пренебрегнали.

   Отговор
 3. Диана, благодаря ти ,че ни обогатяваш знанията, учиш,
  подсещаш и напътстваш ежедневно. За мен, а предполагам
  и за всички колеги, с които контактуваш си голямо богатство.
  Много ми е важно, че винаги когато си качила какъвто и да е
  материал винаги от него лъха позитивизъм. Добранамереното
  отношение което имаш към човека от другата страна е много
  зареждащо. Благодаря още веднъж за ентусиазма ти да
  ни споделяш знанията си.

  Отговор
  • Здравейте, госпожо Маркова,
   благодаря за хубавите думи. Ще си позволя да кажа нещо относно позитивизма – аз искрено вярвам в необходимостта да бъдат подобрявани условията на работа и в това, че по-добрите условия се отразяват в по-добри резултати на фирмата. Вярвам, а и не само, сигурна съм, че много може да се постигне и с малко средства.
   Пожелавам Ви лична и професионална удовлетвореност!

   Отговор
 4. Наистина е важно и особено след като се прави много формално в оценките на риска е добре да сме наясно. С усъвършенстването на технологиите се променят и работните места именно в посока ергономия. Аз самата правих курсова работа скоро и малко съжалявам, че чета това сега, но ще следя всичко публикувано от Вас с голям интерес!

  Отговор