Какво се случи през август

Кратък преглед на интернет изданията

Фурните за хляб нарушават трудовото законодателство
Фурни от Варна и областта са били изненадани с проверки в малките часове на денонощието – между 2 и 6 часа сутринта, съобщава електронното издание на в. Позвънете. На място било установено, че част от тези фирми преустановили производствената си дейност и са станали дистрибутори на хляб и хлебни изделия. Освен това в „крачка” били изловени петима души, които работели в хлебопроизводството без трудови договори, допълни шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Общо са 56 нарушенията на трудовото законодателство, които са открили проверяващите в обектите за производство на хляб.
Още в http://www.economynews.bg/

40 лица без сключени трудови договори установиха проверки на Инспекцията по труда в Ловеч
В рамките на провежданата кампания от проверки за законосъобразност при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите в обекти на територията на цялата област от началото й на 16.06.2010 г. до 30.08.2010 г. са извършени общо 210 проверки, съобщи инж. Митко Митев – Директор Д “ИТ” – Ловеч
При проверките са установени общо 40 лица, които са били без сключени писмени трудови договори. Най-много са констатираните нарушения в обекти от икономическа дейност «Селско стопанство».
http://lovechtoday.eu/

Инспектори – Понякога контролът на труда стига и до бой
За двата месеца, през които върви проверката срещу сивата икономика, са проверени над 4300 предприятия. Хванати са близо 900 души да работят на черно. Най-фрапиращ е случаят с цех за консервиране на риба в Любимец (Хасковско), където всичките работещи – 41 души, се оказват без договори. Инспекторите са изчислили, че е около 15% от общо проверените работници работят на черно. За цялата 2009 г. са хванати 1063.
http://www.segabg.com/

Инспекция по труда е извършила 316 проверки в Сливен и Ямбол
316 проверки са реализирали специалисти от „Инспекция по труда“ – Сливен за два месеца. Посещенията на инспекторите в областите Сливен и Ямбол до 26 август са като мярка на правителството за борба със „сивата“ икономика. Констатирани са общо 379 нарушения. Най-много са нарушенията на работното време и заплащането на положения труд.
http://sliven.us/

70 проверки е извършила „Инспекцията по труда“-Шумен
70 проверки са извършили през месец август в Шуменско трудовите инспектори, съобщи по-рано днес Стела Методиева – директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Шумен. По думите, й това няма да е окончателната цифра на проверките, тъй като до края на месеца има още няколко дни.
От извършените проверки 14 са за изпълнение на издадени предписание, а 22 по сигнали и искания. От началото на месеца са постъпили 34 искания за откриване на административно производство, за неизплащане на възнаграждения – 12 броя, 2 за задържане на трудова книжка и др.
http://dariknews.bg/

Инспекция по труда в Русе ще проверява закрития ФК ”Дунав” за нарушения
Областната инспекция по труда в Русе започва проверка за неизплатени заплати и за трудовите отношения в ликвидирания снощи футболен клуб „Дунав“. Това съобщи директорът на инспекцията Ирена Николаева, като уточни, че не са получавани жалби от футболисти или треньори. Инспекцията се самосезира за проверката от медиите за дължими заплати и осигуровки.

Започна процес за трудова злополука със смъртен изход
Наказателно дело от общ характер започна днес в Шуменския окръжен съд срещу Ралица Георгиева – собственичка на дърводобивна фирма и работника й Мехмед Акифов. Двамата са подведени под съдебна отговорност за причиняване смъртта на Мехмед Адилов по време на секаческа дейност. Трудовата злополука станала точно преди една година – на 30 август. На този ден се извършвала сеч в горско насаждение в района на Държавно дивечовъдно стопанство в гр. Велики Преслав. Акифов събарял дърветата с моторна резачка. Едно от тях паднало върху Мехмед. Съдебните лекари са установили наличие на алкохол в кръвта на загиналия. Работодателката е изправена на подсъдимата скамейка, тъй като, според прокуратурата, не е осигурила необходимите предпазни и защитни средства, които да бъдат използвани по време на работа.
http://grada.bg/

Работник пострада при трудова злополука в Свищов
Работник пострада без опасност за живота при трудова злополука в Свищов.По време на ремонтни работи в цех за брикети на софийската фирма „Екотекника“ 48-годишният Сергей Йончев, паднал от 10-метрово метално скеле. Работникът е транспортиран със счупени кости на таза в болницата в Плевен.
http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.