Какво се случи през септември 2010

Какво се случи през изминалия месец – кратък обзор на събитията в областта на здравословни и безопасни условия на труд през погледа на електронните медии.

Грък зароби 70 в Любимец, обвини ги в мързел
70 работници, повечето от които жени, от фабрика за филетиране и консервиране на риба в Любимец отказаха вчера да отидат на работните си места, защото собственикът не им е плащал от два месеца. Хората обвиниха гръцкия чорбаджия на „Коста фудс” ЕООД – Янис Костанидис, че се трудят в нечовешки условия. Липсвало работно облекло, здравни книжки, не им били плащани осигуровки. Помещенията, където са работните им места, нямат вентилация и смрадта е непоносима.

Строителен работник загина след падане от скеле
Работник загина, след като падна от строително скеле в Пловдив, информира БНР. Инцидентът е станал в новострояща се сграда, намираща се на бул.“Шести септември“. 57-годшният мъж е паднал от строителното скеле от около 6 метра височина и е загинал на място.

Приключи разследването на трудова злополука в Свилоцел ЕАД
Първоначалното разследване показва, че инцидентът се дължи на непредпазливост от страна на пострадалия. Обектът, на който се е състояла злополуката, е обезопасен съобразно действащите нормативни изисквания. Ръководството на предприятието поддържа връзка с работника. Свилоцел ЕАД разполага с всички осигуровки и застраховки за своите служители.

23 нарушения за седмица установиха от Инспекцията по труда в Добрич
23 извънредни проверки по трудовите правоотношения са извършили инспекторите от дирекция „Инспекция по труда“ Добрич в периода от 27 август до 2 септември. Установени са общо 23 нарушения. От тях 21 нарушения са по заплащане на труда и 1 нарушение по организацията на работното време.

Хлебари с рекорд за нелегални работници
Фирма за производство на хляб, в която работят 17 човека без договори, оглавява черната класация на рекордьорите по трудови нарушения в Кюстендил.

Галон затисна работник в товарен асансьор
40-годишен работник бе затиснат от галон за течности в товарен асансьор. Инцидентът е станал около 11,00 ч. в предприятието за производство на ветеринарни продукти „Биовет“ в Разград. Галонът с вместимост 1 кубик бил закачен на рамката на асансьора, наклонил се и притиснал мъжа.

Предстои подписване на ново споразумение между НОИ, НАП и ГИТ за разширяване обмена на информация
До 10 дни предстои подписване на ново споразумение между НОИ, НАП и ИА „Главна инспекция по труда” за разширяване обмена на информация относно спазване на трудовите, осигурителните и данъчни задължения на юридическите и физически субекти, за по-добро и срочно взаимодействие между трите институции и за оптимизиране на превантивния и текущ контрол, свързан със събирането на осигурителните вноски и данъците.
Още в http://www.mlsp.government.bg/

44-годишен мъж падна с камион от „Цанков камък”, загина на място
Валентин Тарашев от Осиково е превозвал пръст от обекта, когато излязъл с камиона от трасето и паднал в стръмния участък върху стария път, който ще бъде потопен от язовирните води. По данни на полицията мъжът е загинал на място.

При внезапни проверки на Главна инспекция по труда в София бяха открити 153 човека без трудови договори
По време на инспекциите са изискани и проверени ведомостите за заплати, правилниците за вътрешния трудов ред, документите за разпределение на работното време които съгласно влезлите в сила промени в Кодекса на труда, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи.
Особен интерес за инспекторите по труда представляват документите, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа – заповеди за полагане на извънреден труд, за установяване на непълно работно време и поименни графици за сумирано отчитане на работното време, което означава, че е разрешено труд да се полага и през почивните дни, но не може да бъде превишавана месечно определената продължителност на работното време.
Още в

Инспектори по труда бяха заключени от нелегални работници
Пред очите на журналисти от столични медии нелегални работници заключиха пристигналите на проверка инспектори по труда в баничарница в столичния кв. “Орландовци.

Пореден етничeски гаф или задълбочаване на провокацията? – питат от ВМРО
“Въпросникът на Обединение “Национално изследване на условията на труд”, включващо Балкански институт по труда и социалната политика, Научноизследователски сектор към Софийски Университет “Св. Климент Охридски” и Б.А.Д “Здравна превенция и технология за безопасност” – Германия включва в демографския си блок графа българомохамедани.

Близо 50 хил. лв. глоби на „Горубсо-Златоград” за смъртни случаи
Наложили сме 16 акта за над 48 хил. лева на „Горубсо- Златоград”, съобщи Атанас Чернаев, директор на Дирекцията по труда в Пловдив, след като стана известен поредният случай от трудова злополука в Златоград.Санкциите са от началото на годината заради поредица нарушения на условията за безопасност в мината. Санкционирани са както длъжностни лица, така и ръководството на предприятието.

Мъж почина при трудова злополука
60-годишен мъж загина при трудова злополука в с. Климент.По първоначални данни група мъже са извършвали строителни работи в помещението. Събаряна е междинна стена. При падането й 60-годишният мъж побягнал и паднал на пода. Ударил си на главата и починал на място.

32-годишен загина, премазан от трупи
32-годишен работник в дърводобивна фирма почина, премазан от трупи. Резачката на загиналия се закачила между дървесината и при опит да я извади, няколко от наредените трупи се търкулнали върху него. Младият мъж е починал на място, след като едно дърво премазало главата му.

Клон падна върху дървосекач, борят се за живота му
35-годишен дървосекач с инициали В. Б. М. от с. Живково е настанен в шуменската болница с тежка травма, след като сух клон паднал върху главата му по време на работа в гориста местност между Смядово и Велики Преслав.

Погват работодатели заради непълнолетни служители
67 проверки са направили служители на Инспекция по труда в Хасково.Инспекторите са погнали най-вече заведения и търговски обекти, където най-често се среща нарушаване на трудовото законодателство и са засекли 198 нарушения.

1145 нарушения е установила Инспекцията по труда в Благоевград за три месеца
Най-много нарушения са констатирани по отношение организацията и управлението на дейността по здравословните и безопасни условия на труд.

Всяка втора трудова злополука при ПТП
Почти половината трудови злополуки със смъртен изход от началото на годината досега са станали при пътнотранспортни произшествия. Това сочат данните на Инспекцията по труда, огласени вчера от шефа й Атанас Чернаев. В Пловдивско досега има пет смъртни случая.

30 работника без трудов договор установи „Инспекцията по труда” в Шумен
Съставени са 85 акта за установяване на административни нарушения, като преобладават тези свързани с нарушения на нормите на Кодекса на труда – около 50.
Влезлите в сила Наказателни постановления за септември са 84, на обща стойност 33 150 лв.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.