Кампанията „Здравословни работни места – управлявай стреса“

Здравословни работни места - управлявай стреса
Здравословни работни места – управлявай стреса

На 07 април в Брюксел Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) стартира двугодишна кампания в цяла Европа: „Здравословни работни места — управлявай стреса!“.

В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място и за него се счита, че наред с други психосоциални рискове той е причината за над половината (50—60 %) от всички загубени работни дни.

Наличието на неблагоприятна работна среда може да окаже значително отрицателно въздействие върху здравето на работниците и служителите.

Стресът на работното място е организационен, а не личен проблем.

Ще си призная, че аз лично съм доста заинтересована от тази кампания, защото изследването на психосоциалните рискове е част от научната ми изследователска дейност. Поради това Otgovori.Info ще се включи активно в кампанията чрез разпространяване и публикуване на материали, а може да помислим и за нещо повече.

Стресът на работното място и психосоциалните рискове – фактите:

  • Повече от половината от европейските работници съобщават, че стресът на работното място е обичайно явление на тяхното работно място.
  • Приблизително 4 от 10 работници смятат, че на тяхното работно място стресът не се контролира правилно.
  • Работниците са склонни да вземат значителен по размер отпуск, когато изпитват стрес на работното място и други психологически проблеми, или ходят на работа, но не са в състояние да работят с пълните си способности.
  • Психосоциалните рискове и стресът на работното място водят до сериозни разходи както за организациите, така и за националните икономики на държавите.
  • В Европа общите разходи във връзка с психични разстройства (както свързани, така и несвързани с работата) се оценяват на 240 млрд. евро годишно.
  • Психосоциалните рискове могат да се оценяват и управляват по същия систематичен начин, както други рискове за безопасността и здравето при работа.
  • Управлението на стреса и психосоциалните рискове на работното място наистина си струва — ползите за бизнеса надхвърлят разходите по прилагане на управлението.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.