Кампанията „Здравословни работни места – управлявай стреса“

На 07 април в Брюксел Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) стартира двугодишна кампания в цяла Европа: „Здравословни работни места — управлявай стреса!“.

В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място и за него се счита, че наред с други психосоциални рискове той е причината за над половината (50—60 %) от всички загубени работни дни.

Наличието на неблагоприятна работна среда може да окаже значително отрицателно въздействие върху здравето на работниците и служителите.

Стресът на работното място е организационен, а не личен проблем.

Ще си призная, че аз лично съм доста заинтересована от тази кампания, защото изследването на психосоциалните рискове е част от научната ми изследователска дейност. Поради това Otgovori.Info ще се включи активно в кампанията чрез разпространяване и публикуване на материали, а може да помислим и за нещо повече.

Стресът на работното място и психосоциалните рискове – фактите:

  • Повече от половината от европейските работници съобщават, че стресът на работното място е обичайно явление на тяхното работно място.
  • Приблизително 4 от 10 работници смятат, че на тяхното работно място стресът не се контролира правилно.
  • Работниците са склонни да вземат значителен по размер отпуск, когато изпитват стрес на работното място и други психологически проблеми, или ходят на работа, но не са в състояние да работят с пълните си способности.
  • Психосоциалните рискове и стресът на работното място водят до сериозни разходи както за организациите, така и за националните икономики на държавите.
  • В Европа общите разходи във връзка с психични разстройства (както свързани, така и несвързани с работата) се оценяват на 240 млрд. евро годишно.
  • Психосоциалните рискове могат да се оценяват и управляват по същия систематичен начин, както други рискове за безопасността и здравето при работа.
  • Управлението на стреса и психосоциалните рискове на работното място наистина си струва — ползите за бизнеса надхвърлят разходите по прилагане на управлението.

ISO 45003 Указания за управление на психологичните рискове

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.