10 съвета за справяне със стреса по коледно-новогодишните празници

Коледно-новогодишните празници са един от периодите са най-много самоубийства и депресии. Може би защото тогава си правим равносметка, сравняваме се с другите, чувстваме се самотни много повече, отколкото през останалото време от годината.

Ето няколко полезни съвета, които можете да използвате, както и да споделите с вашите работещи. Това ще помогне на вас и тях да идентифицират и управляват стреса.

  • Опознай себе си. Осъзнай стресовото си ниво и начина, по който стресът се проявява. Научи собствените си сигнали и внимавай за тях. Например, ако винаги закъсняваш за работа и това те кара да се чувстваш стресиран и тревожен, промени модела си остави повече време за подготовка.
  • Разбери как се справяш със стреса. Дали имаш склонност към нездравословни навици като пушене, пиене или лошо хранене? Дали губиш търпение към колегите или семейството, когато се чувстваш претоварен на работа?
  • Определи си правила за ползването на телефона. Обмисли правила като изключване на телефона, когато се прибереш вкъщи или определи време за обратни обаждания. Уведоми останалите за тези правила, за да можеш да управляваш очакванията.
  • Поддържай списък със задачи. Стресиращо е постояйнно да се мисли за нещо, които трябва да бъдат направени. Изчисти главата си от тези мисли, като си напраивш списък. раздели го на групи „работа“ и „други“ и си отбележи тези с най-висок приоритет.
  • Поеми отговорност. Признаването, че ти си отговорен за собственото си ниво на стрес е важна стъпка. Без значение какви са източниците на стрес (лош шеф, твърде много работа, прекалено малко време, и т.н.), въпросът се свежда до това как ти реагираш на тях.
  • Прави паузи. Може да не изглежда нещо особено, но кратките (1 или 20 минутни) паузи няколко пъти на ден могат да ти помогнат да останеш енергичен и продуктивен. Стани, протегни се, поеми дълбоко въздух и прочисти съзнанието си. На всяки няколко часа, направи пауза за 10 минути за презареждане. Не се оставяй на изкушението еда работещи по време на обяда.
  • Погрижи се за себе си. Този съвет често се дава, но наистина помага – храни се правилно, наспи се, пий повече вода и прави упражнения. Без значение колко е забързан животът на работа или вкъщи, трябва да намериш време за себе си. Ако не се очертава голяма ваканция скоро, то намери време за хоби или хубава книга.
  • Промени мисленето си. Ако негативното мислене причинява стрес, направи така,ч е да разбиеш модела. Ако се опитваш да направиш всичко до съвършенство, това е проблем. Опитай да промениш очакванията си, да осъзнаеш, че нереалистичните цели ще доведат до неизпълнението им и излишен стрес.
  • Научи се да управляваш конфликтите. По-лесно е да се говори за това, отколкото да се направи реално, но разрешаването на конфликти по здравословен и конструктивен начин може да облекчи стреса в работата. Съсредоточи се в настоящето, избягвай да се връщаш към стари вражди и слушай това, което другият човек казва наистина.
  • Искай помощ. Приемането на помощ от приятели или семейството може да ти помогне да се справиш по-добре със стреса и не е признак на слабост.

По материали на Safety Daily Advisor.

Вижте още:

Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ↓

📙  Над 500 инструкции за безопасна работа

📑 Постери, брошури и промоматериали за здраве и безопасност, с които да ангажирате повече вашите колеги.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.