Компютърът помага срещу проблемите с компютъра

Работата на компютър може да бъде хипнотизираща и често не можем да усетим реално колко дълго сме работили и колко много пъти сме натискали клавишите на клавиатурата и бутоните на мишката, така че да правим необходимите почивки и упражнения. Помощник в превенцията на мускулно-скелетните смущения, резултат от работата ни с компютър, се явява самият компютър.

Ергономичният софтуер работи на заден план и наблюдава колко дълго използваме компютъра. Той ни напомня да направим пауза за почивка на определени интервали и ни подсказва прости упражнения.

Какво представлява ергономичния софтуер?

Това са различни програми, които ни помагат да използваме компютъра безопасно – от приложения, които ни напомнят да правим периодични кратки почивки до програми, които ни обучават относно ергономията и безопасността на работа. В списъка влизат и програми с упражнения, софтуер разпознаващ глас и облекчаващи работата програми.

Генерално ергономичния софтуер може да бъде разделен в следните категории:

  • “break reminders”
  • “ergonomics training”
  • “stretching programs”
  • ”voice recognition software”
  • “macros/sequencing programs”
  • “keyboard/mouse software”.

Често една програма съвместява няколко от посочените функции.

Break Reminders

Тези програми помагат да се гарантира, че ще направите паузите, от които се нуждаете, когато се нуждаете от тях.

Някои могат да се настройват от самия работещ кога и за какви почивки да ви напомнят. Малките паузи може значително да намалят проблемите, свързани с постоянното напрягане пред компютъра.

Освен това, доказано е, че ако вземате малки почивки ще имате по-висока производителсност от служител, който не си позволява такива.

Ergonomics Training

Тези програми ви предоставят информация за правилното подреждане и използване на работното оборудван, работата и навиците.

Като цяло, този софтуер е насочен към фирми, които искат да изпълнят изискванията на стандартите по безопасност и здраве при работа или държавни изисквания за безопасност. Тези програми често включват кратко видеоклипове или анимации в помощ на потренителите.

Stretching Programs

Приложенията предлагат поредица разтягащи упражнения, за да помогнат на потребителите се отпуснат мускулите си, докато работят или да помогнат за укрепване на мускулите за предпазване от нараняване. Много стречинг програми са обвързани със софтуер за почивки (break reminders), като следят темпото на работа и предлагат стречинг паузи в определени интервали от време.

Такава безплатна програма е Workrave. Тя ви напомня да правите микропаузи от трийсетина секунди през определен период от време, на час да се разхождате или да правите показваните на екрана упражнения за разтягане и дори ви напомня и че е време за обяд. Освен това, че е безплатна, програмата я има и на български.

Софтуерът за разпознаване на глас превръща говора на микрофон в печатан текст. потребителите в текст. Програмата обикновено която включва както стандартна база данни от термини, така и способността да „учи“ нови.

Macros/Sequencing Programs

„Макросите“ ви позволяват да автоматизирате общите задачи – например форматиране на документа или вмъкване на адрес чрез просто комбинация от клавиши. Целта на тези програми е да се намали рискът от репетитивната работа на потребителя.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.