Списание за ЗБУТ публикува авторски материал на otgovori.info

Ето, че вече публикации на сайта за здравословни и безопасни условия на труд otgovori.info започнаха да бъдат представяни от „експерти“ по БЗР като техни материали в професионалните списания. Въпреки, че съм поласкана от това, че явно трудът ми заслужава да бъде на страниците на списание, четено от професионалисти, не мога да пренебрегна факта, че някой е преписал мой материал, без дори да промени и една дума в него и след това с напълно чисто съзнание е поставил неговото име като автор. Въпросният „експерт“ заслужава да бъде споменат – инженер Георги Антов. Господинът е копирал текста на статията „Идентификационна карта при проверка от Инспекция по труда“, публикувана в otgovori.info на 2 юни 2008 година.
Инженер Георги Антов е представил авторският материал на otgovori.info (с изрично упоменати на страниците на сайта запазени права“) като свой и го е публикувал в списание „Здравословен и безопасен труд“, за което се предполага, че е получил и хонорар. Наглостта му наистина ме учудва, не вярвам да не е предполагал, че истинският автор няма да прочете и, естествено, познае материала си.

Веднага след като научих за това „творение“, моята задача бе да изпратя писмо до редакцията на списанието, в което да изискам необходимото уточнение на източника и предприемане на мерки срещу крадеца Георги Антов. Освен това, предстои консултация с юрист относно възможността за предприемане на съдебни мерки срещу крадеца.

Тук публикувам писмото, което бе изпратено в редакцията на списанието, публикувало крадения материал.

Уважаеми дами и господа,

казвам се Деяна Илиева и съм собственик на сайта за здравословни и безопасни условия на труд https://otgovori.info , както и автор на част от материалите в него.
С изненада установих, че един от „авторите“ на статии в списание „Здравословен и безопасен труд“, брой 7-8/2009 г. явно има склонност да краде чужд интелектуален труд и да го представя за свой.
Става въпрос за материала на страница 45 на списанието, на която инж. Георги Антов „коментира“ идентификационната карта, която се предоставя за попълване от работодателя при проверка от инспекция по труда. За съжаление „неговият“ коментар е едно към едно повторение на мой авторски материал в сайта за безопасност и здраве при работа https://otgovori.info , публикуван на 2 юни 2008 година. В страниците сайта изрично е посочено, че всички права са запазени. Това означава, че всички права на интелектуална собственост върху информационните ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Доказването, както знаете, на датата на която е публикуван материала в интернет пространството, е много лесно. А то недвусмислено ще покаже кой е първичния материал.
Кражбата, която е извършил инж. Антов го отдалечава напълно от титлата „експерт по БЗР“, която му е прикачена. Макар че какво го прави „експерт“ също не е ясно. Може би способността да представя чуждия труд за свой. Единственото, което е ясно обаче е, че подобно деяние няма как да остане ненаказано, защото материалът е използван с комерсиална цел. След първото ми действие – да Ви пиша, следва консултация с юрист относно стъпките, които трябва да бъдат предприети към „автора“, както и към списанието, ако не бъдат предприети мерки за изясняване на случая и указване на истинския автор на посочения материал.
Аз от своя страна, ще направя проверка на всички броеве на списание „Здравословн и безопасен труд“, излезли през 2009 година за наличието на подобни „авторски“ материали.

Деяна Илиева

6 thoughts on “Списание за ЗБУТ публикува авторски материал на otgovori.info

 1. Здравейте!
  Първо да Ви кажа голямо браво за теста!
  Второ – много е хубаво да има такива като Вас, за да се изяснява материята, понеже тя винаги стои в ъгъла-омаловажена и пренебрегната.
  Интересува ме случая с Уведомление, което се подава вместо Декларация по чл. 15, когато такава е подадена през2010г. за 2009г. и сега, ако няма промени казват, че може да се пусне само уведомление. Каква е формата на това Уведомление и нещо по подробно бих искал да науча, за да изпратя такова.
  Благодаря Ви.

 2. Направо си е за сканиране и то веднага. Не че съм недоверчив, нека да видат всички, естествено с разрешение на редакцията на списанието.

 3. За да спазим обективността, моля сп. „Здравословен и безопасен труд“ да позволят едно копие от въпросната статия да бъде поместено тук на сайта за ЗБУТ.

  • Ъъъ…предполагам, че това е сарказъм, защото въпросната статия е едно към едно с написаното от мен, една думичка не е сменена, запетайка не е махната или добавена.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.