Може ли да се носят къси панталони на строителен обект?

През 2018-а година няколко снимки на група зидари обиколиха английските медии. За да се преборят с правилото, което забранява носенето на къси панталони на строителния обект, те се възползват от правилото за равенство на половете и обличат…рокли и поли (снимка Simon Jones – The Sun).

С повишаването на температурите се случва работещите на строителни или други площадки да поискат да имат правото да носят къси панталони. Съответно за колегите, които отговарят за здраве и безопасност, възникват два въпроса:

  • Може ли да се позволи носенето на къси панталони?
  • Ако не може – защо?

Лесно е директно да кажеш „Не“ и без много обяснения да приключиш дискусиите. Трябва, обаче, да можеш да обясниш „Защо?“. Не само за да отговориш на запитванията на работниците, но също и за себе си да постигнеш убедеността, че има смисъл от тази забрана.

Какви предимства могат да имат късите панталони

Ще цитираме тук предимства, които са коментирали в статия на BUILD magazine. Лично за мен някои от тях са някак несериозни, но все пак да видим какво биха могли да изтъкнат работниците в своите искания.

На първо място – горещото време и силния дискомфорт при носенето на дълги панталони наистина са обстоятелства, които замислят някои колеги дали все пак не би могло да се помисли за къси или 3/4 панталони на работното място.

На пръв поглед спор няма. От друга страна, обаче, опитът ни показва, че при много силно слънце и работа на открито, понякога са за предпочитане дълги панталони и дълъг ръкав от подходяща дишаща материя, които ще ни предпазят от изгаряне.

Други предимства, които посочват от списанието са:

  • Ако работите навън под дъжда, накисването на долната част на панталона може да затрудни работата. Късите панталони са по-малко засегнати от лошото време и няма да е проблем, ако се намокрят краката и късите панталони, отколкото дългите.  На този аргумент бих контрирала, че голяма част от строителните дейности няма как да бъдат извършени на открито при силен дъжд, а дори и има нормативно изискване извършването на строителни и монтажни работи на открито да се преустановява при неблагоприятни климатични условия като силен дъжд или гръмотевична буря (Чл. 50. (1) от наредба 2/2004 г.).
  • „Панталонът може да се хване и за неща, от които краката ни няма да бъдат засегнати, късите панталони могат да ви позволят да бъдете по-гъвкави в движенията си, особено когато извършвате прецизна работа“, казват от списанието На този аргумент отговаря стандартът за защитно работно облекло – то не трябва да бъде прекалено свободно.

Нормативно изискване?

Не, в нашата нормативна база няма конкретен член или алинея, в които се посочва, че на строителен обект е забранено носенето на къси панталони.

В приложенията на Наредба № 3/2001 г. за личните предпазни средства не намираме нещо, което да ни насочи.

В приложение 1 „Неизчерпателен списък на дейности, които могат да изискват прилагане на лични предпазни средства“ има списък на ЛПС за „защита на долните крайници“, но там виждаме описани обувки и съответно различни видове работи.

В раздела „Защита на тялото и горните крайници“ има описано облекла за доста специфични дейности като работа с киселини, работа около горещи материали и др. подобни.

След преглед на Приложение 2 „Неизчерпателен списък на лични предпазни средства (ЛПС)“ също установяваме, че като „ЛПС за долните крайници“ са описани основни обувки.

Единствено в т. 9.2. Защитни облекла виждаме „Обезопасяващи облекла (от две части и гащеризони“ и „Облекла за защита срещу механични въздействия (пробождане, порязване и др.).“

Стандартите

В списъка на хармонизираните стандарти в Европейския съюз намираме EN ISO 13688:2013 Защитно облекло. Общи изисквания.

Налични са и специфични стандарти, свързани със защита от химични продукти, за защита от причинители на инфекции, топлина и пламък и др.

Щом говорим за лични предпазни средства, то ако предоставяме облекло като лични предпазно средство, то трябва да отговаря на съществените изисквания, например посочени във въпросния стандарт или специализираните.

По отношение на конструкцията на защитни облекла стандартът изисква тя да бъде такава, че никаква част на тялото да не се окаже открита в резултат на очакваните движения на потребителя, например при сгъване на коленете. Няма, обаче, изричен текст, който изисква дълъг панталон, ако не става въпрос за защита от химични продукти, например.

И все пак: защо са ни дългите панталони на строителен обект?

Облеклото трябва да предпазва от опасностите на работното място. Основната причина за предпазване на долната част на краката е да се предпазите от порязвания, треви и трески и т.н. в среда, в която всяко увреждане на кожата може да доведе до инфекция.

При някои дейности е задължително да бъде предпазена кожата, например при електродъгово заваряване има високи нива на ултравиолетова светлина, които ще причинят увреждане на кожата.

Освен високите температури, през лятото прекомерното излагане на слънчева светлина може да причини рак на кожата. Health and Safety Executive коментират, че случаите на злокачествен меланом са се увеличили драстично през последните години.

На строителния обект има също и достатъчно химични продукти, които могат да доведат до дразнене или дори изгаряне на кожата. Например, циментът има силно дразнещо действие на кожата, както и може да причини алергична кожна реакция.

Да обобщим рисковете при носене на къси панталони на строителен обект:

  • Рак на кожата.
  • Изгаряния от цимент или други строителни материали с киселинни или алкални свойства.
  • Порязвания, които могат да се инфектират.
  • Алергичен или контактен дерматит, причиняващ суха, сърбяща кожа.

Последно – забранено ли е?

Не, няма изрична нормативна забрана за носенето на къси панталони на който и да е строителен обект.

Работодателят, обаче, има право да наложи правила, които забраняват носенето на къси панталони  като част от контролна мярка за защита срещу здравни проблеми като изгаряния на кожата, професионален контактен дерматит и рак на кожата.

Дали пък това не означава, че всъщност е задължен да наложи тази забрана, защото работодателят има задължение на основата на оценката на риска да планира и прилага подходящи мерки за предотвратяване на риска?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.