Лидия Тошева: Интересувам се от всички новости и нормативни промени

Г-жа Тошева е един от специалистите, който спечели участие в онлайн обучение по безопасност и здраве при работа – нашият нов проект, с който целим да дадем още една възможност за тези, които искат да подобряват знанията си в областта на здравословни и безопасни условия на труд. След като приключи успешно обучението и се представи отлично на теста, й задавам няколко въпроса:

– Г-жо Тошева, бихте ли се представили за читателите на Otgovori.Info? Как безопасността и здравето стана Ваша професия?

След завършване на висшето си образование във ВХТИ-София през 1975г. бях насочена на работа в Нефтохимически комбинат-Плевен /по-късно «ПЛАМА» АД-Плевен/. На място се оказа, че всички инженерни места са попълнени и ние /заедно с още 4 мои състуденти/ бяхме освободени от това разпределение. Трябваше сами да си намерим работа. Така започнах трудовия стаж в Хигиенно-епидемиологична инспекция –Плевен/по заместване/.

След време станах титуляр и с навлизането в ежедневната работа започнах да харесвам тази област-опазване здравето на човека и средата, в която той се труди. През 1984г. взех специалност » Санитарна химия» , обучението и изпита се проведе в Националния център по хигиена и хранене към Медицинска академия-София.

От този момент до сега работя в тази област /интересувам се от всички новости и нормативни промени/ и това много ми харесва.

– Вие сте една от нашите най-любознателни читатели, които пожелаха да тестват новото онлайн  обучение по безопасност и здраве при работа – до този момент само в присъствени форми на обучение ли сте участвала или имате вече опит в онлайн или дистанционно обучение?

До момента съм се обучавала в много курсове/групово и индивидуално/, но само в присъствена форма.

– За какви хора, според Вас, е подходящо онлайн дистанционното обучение, в кои случаи то е по-добрата алтернатива?

Смятам, че онлайн дистанционното обучение е по-добрата алтернатива за всички, които имат желание да навлязат в същността на проблема «осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд» без откъсване от ежедневните задължения/от работното си място/. При контактуването ми с лица «орган по ЗБУТ», констатирах че в голямата си част те изпълняват тези задължения по съвместителство, което е една прекрасна възможност чрез този вид обучение да разширят знанията си.
По принцип онлайн дистанционното обучение според мен е подходящо за лица натрупали известен опит в областта, в която ще бъдат обучавани, за да не се принизява нивото на самото обучение.

– Какво е Вашето мнение за предоставената информация в обучение, достатъчна ли е, имате ли препоръки да бъде добавено или променено нещо в нея? Лесно ли се ориентирахте в сайта и имате ли препоръки към цялостното оформяне на материалите?

Предоставената информация за обучение беше много добре подбрана. Във всяка от разработените теми беше акцентирано вниманието върху основните насоки и принципи, нагледно бяха представени в акцентиращи вниманието карета и таблици най-важната информация, която задължително трябва да бъде усвоена. Всяка тема завършваше с проверочен тест/въпроси за проверка/ с дадени отговори. Така всеки обучаващ се можеше сам да провери нивото на усвояване на материята.
В сайта бързо се ориентирах и разбрах как трябва да достигна до всяка тема и приложените допълнителни материали/образци на протоколи, заповеди, програми/към нея.
Наръчникът за обучение по безопасност и здраве при работа е едно безценно помагало за всеки, който желае да работи в областта ЗБУТ.
Предлагам да продължите тази форма на дистанционно обучение и за в бъдеще, като разработвате и предоставяте актуални теми, свързани с постоянно променящата се нормативна база по ЗБУТ.

– Накрая и последния въпрос – справихте се чудесно с теста, труден ли беше за Вас, наложи ли се да четете допълнително, за да постигнете този отличен резултат?

Разбира се, че отново се запознах с всички предоставени материали. Ако всеки участник изчете внимателно разработените теми и отговори на въпросите за проверка към всяка от тях, мисля че не би трябвало да има проблем с теста.


Ако пък вие сте привърженик на присъствените обучения, то сме приготвили две в края на февруари:

25.02.  Обучение по Наредба за реда и начина за съхранение на опасни химични вещества и смеси – 8 свободни места

26.02. Обучение на длъжностни лица по безопасност и здраве при работа по Наредба РД-07-2/16.12.2009 г.5 свободни места.

2 мнения за “Лидия Тошева: Интересувам се от всички новости и нормативни промени”

  1. Доста интересна тема. Трябва всяка компания да се запознае с тези правила и да ги прилага на работното място!

    Отговор
  2. Доста интересна тема. Трябва всяка компания да се запознае с тези правила и да ги прилага на работното място!

    Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.