Решения за ръчна работа с тежести в здравния сектор

Ръчната работа с тежести в здравния сектор е много специфична – там товарът няма „дръжки“.

Другите разлики от стандартното повдигане на товар са свързани с:
– липса на участие от страна на пациента;
– трудности при изчисляване на теглото на пациента;
– трудно намаляване на разстоянието между товара (пациента) и тялото (на повдигащия) при хващане.

В ръководството „Олекотете товара!Предотвратяване на заболяванията в долната част на гърба в здравния сектор“ са демонстрирани някои от решенията за здравния сектор, с които ще ви запознаем в настоящата статия.

Механизиране на дейността

Броят на пренасянията на пациента (с носилка, легло, количка и др.) има директна връзка с рисковите фактори за заболяванията в долната част на гърба поради теглото на пациентите, позите, които трябва да се заемат и т.н.

Рисковото ръчно боравене може да се избегне, като се използва съответното оборудване.

Система за поддържане на тялото

Промяна на височината

Техническите способи като регулируеми легла, колички и др. улесняват задачата. Те позволяват да се намали и дори елиминира риска при боравене с товар.

Легла и вани в регулируема височина

Подобни уреди улесняват здравните работници при работата им и предотвратяват евентуални проблеми в гърба вследствие навеждане напред. Те също така улесняват боравенето при пренасянето на пациенти.

Легла и вани с променяща се височина

Улесняване на преместването на пациенти

Повечето проблеми в гърба, от които страдат здравните работници, възникват при повдигне или поддържане на пациенти при преместването им от едно място на друго (легло, количка и т.н).

Съществуват редица технически способи, които улесняват преместването на пациенти и намаляват напрежението, което изпитва гърба на работниците.

Плъзгащи се чаршафи

Тези чаршафи са направени от здрав и неплъзгащ се материал, който позволява на пациентите да бъдат повдигани или преместени чрез плъзгане вместо повдигане.

Плъзгащи се чаршафи

Плоскости за пренасяне

Тези плоскости са покрити или направени от хлъзгав материал, който позволява преместването на пациенти от легло в количка чрез плъзгане вместо повдигане.

плоскост за преместване от легло в легло

плоскост за преместване от автомобил в количка

Стойки Рота

Тези технически пособия улесняват повдигането и преместването на пациенти и позволяват възможно най-много независими движения.

Стойки Рота

Въртящ се диск

Преместването на пациенти от легло в стол или количка често изисква доста усилия от страна на пациента. Този уред улеснява преместването на пациента, като се вземат предвид физическите му възможности, и намалява нужните за целта усилия.

Има подобни дискове, които улесняват влизането или излизането от автомобил.

Въртящ се диск за пациенти

Увеличаване на достъпността

Повдигач за стълби на количка

Достъпът до горните етажи в други сгради (не в болници) често е възможен само по стълбите, защото асансьорите са твърде тесни. Повдигачите за стълби правят възможно използването на стълбите с количка.

Регулируеми столове

Наличието на подпори за ръце често затруднява сядането и налага действия от страна на здравните работници. Столът с подпори за ръце, чиято височина може да се намали, е особено полезен в комбинация с плоскост за преместване.


За изготвяне на статията са използвани снимки и информация от ръководството „Олекотете товара!Предотвратяване на заболяванията в долната част на гърба в здравния сектор“

ВИЖТЕ ОЩЕ И:

Ръководство с добри практики – здравеопазване

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.