Марли Матлин за Международния ден на хората с увреждания

3 декември е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. за Международен ден на хората с увреждания

Държавите – членки на ООН и международните организации са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат различни мероприятия за интеграцията им в обществото.

Денят всяка година преминава под определено мото. Тази година то е „Овластяване на хората с увреждания и техните общности по света“ .

Марли Матлин е филмова актриса, която загубва напълно слуха си в дясното ухо и 80% в лявото на 11-месечна възраст. Тя получава Оскар на 21 години, което я прави най-младата носителка на Оскар.

Носителката на наградата „Оскар“ казва:

„Няма абсолютно никакво ограничение за това, което мога да направя като човек с увреждане. Очевидно не мога да чуя, но ако съм добра в нещо, ще го направя.

Ако не знам как да направя нещо, тогава ще опитам. И ако го направя добре, ще продължа. И ако не мога да го правя добре, тогава ще намеря нещо друго правя! „

През 2007 година Марли Матлин гостува на Световната здравна организация и направи изявление в подкрепа на достойната работа за хората с увреждания.

Когато се пише или говори за хора с увреждания, е важно на първо място ударението да е на думата човек или хора.

Когато правим групова характеристика от рода на “глухи”, “слепи”, “инвалиди” или “увредени” ние не наблягаме на индивидуалността и личното достойнство, което всеки от нас притежава.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.