ЗБУТ в онлайн медиите април 2013

През последните два месеца интересните статии и новини в интернет пространствотом свързани със здравословни и безопасни условия на труд намаляха. Дали причина за това е, че приключи четиригодишния период на Стратегията за безопасност и здраве при работа 2008-2012 г. и все още нямаме нова и съответно няма и нова програма, дали поради друга причина, не знаем. Нека все пак видим какво се случва в нашата област, както и допирните такива.

Шефът на Областната инспекция по труда в Стара Загора на свобода срещу 10000 гаранция
Шефът на Областната инспекция по труда в Стара Загора Камен Маринов, който бе задържан на 26 февруари сутринта в дома му, вече е на свобода. Акцията бе проведена от антимафиотите от сектор Борба с организираната престъпност към ОД на МВР в Стара Загора. Обвиненията срещу скандалния 36-годишен Маринов са за престъпления по служба, облагодетелстване в особено големи размери и пране на пари.Същия ден, във връзка с разследването, в ареста попадна и управителят на служба за трудова медицина „Никра” ЕООД – 42-годишният Светлозар Станков от Стара Загора. На 28 март миналата година фирмата му е била регистрирана в съда, а ден по-късно й е издадено и удостоверение за упражняване на дейността от здравното министерство – нещо напълно необичайно по отношение „скоростната реакция” на институциите, коментират запознати от бранша. Така новата служба за трудова медицина сключила договори с над 70 фирми от региона.  (още по темата)

Премахват специализираните ТЕЛК комисии
Специализираните ТЕЛК комисии ще бъдат премахнати, а лекарите, които се занимават с медицинска експертиза, вече ще имат право и да лекуват, при определени условия. Това предвиждат промени в закона за здравето, одобрени на 6 март от правителството в оставка. С промените всяка болница ще премахне съответния ТЕЛК, а лекарите ще могат да извършват лечебна дейност. Законопроектът предвижда и съкращаване на сроковете за работа на комисиите с цел улесняване на пациентите.(източник)

17 нелегални работници хванала Инспекцията по труда във Велико Търново за два месеца
17 работници без трудови договори са хванати на работа в хотели и ресторанти през януари и февруари тази година, съобщи инж. Невена Стефанова, директор на Инспекцията по труда. Всички дела за нарушения на Кодекса на труда ги печелим. Падат някои от актовете за трудови злополуки и по Закона за здравословни и безопасни условия на труд, посочи инж. Стефанова. (бел. Защо ли?)(източник)

Условна присъда и 30 000 лв. кръвнина за смърт при трудова злополука
Едногодишна условна присъда получи от Великотърновския окръжен съд 43-годишна жена за причинена смърт по непредпазливост при трудова злополука. Според магистратите по вина на подсъдимата Снежана Й. през април 2012 г. в керамична фабрика в село Михалци е починал 28-годишен мъж. Той е издъхнал, притиснат между барабан и въже на електрически механизъм за теглене на вагонетки.
Като пълномощник на фирмата жената не е осигурила безопасни условия на труд във фабриката, вследствие на което е станал трагичният инцидент. Изпълнението на присъдата се отлага за срок от три години. Съдът постанови още жената да изплати на близките на починалия 30 000 лв. обезщетение за причинени неимуществени вреди. (източник)

Затвориха завода за автомобилни радиатори в Добрич след трудова злополука
Областната инспекция по труда затвори завода за автомобилни радиатори в Добрич. На 8-и март експлозия на газова пещ отне живота на 53-годишен работник. Проверката на инспекцията приключи, издадени са три акта за глоби.
Пещта е произведена в края на миналия век. Месеци наред не е работила и не е била в изправност. Преди да заработи отново не са направени измервания и експертизи. В деня на злополуката операторът запалва пещта с газ метан, 20 минути по-късно пламъкът угасва. При опит отново да я запали става експлозия и 53-годишният работник загива.(източник)

Заплашиха „Бюрото по труда“ във Враца с бомба
Сигнал за бомба затвори сградата, в която се помещават трите дирекции на „Бюрото по труда“, „Инспекцията по труда“ и „Социално осигуряване“ във Враца, научи Дарик. Сигналът е подаден на телефон в един от кабинетите в „Бюрото по труда“ в 14,05 ч.По-късно П.М./58г./, служител в „Бюро по труда“, споделил пред полицаите, че по този начин си направил шега по повод 1 април.(източник)

Проверки на превозвачески фирми в Благоевград
„Тези фирми, които правят нарушения, ги хващат с контрабандни цигари, хващат ги с необявена стока и така имиджът на България на Запад пада, а се оказва, че фирмите на практика не са наши, не са български, само дето са регистрирани в България“, подчерта Петър Попадийн, директор на Инспекция по труда-Благоевград
По данни на Инспекцията по труда на некоректните работодатели помагат български счетоводни къщи.
„Ще извършваме проверки, заедно с ГДБОП и на счетоводните къщи, защото
това не може да продължава така“, добави още Петър Попадийн, директор на Инспекцията по труда в Благоевград.(източник)

Как да накажем некоректните си работодатели
В предаването „Трибунал“ на TV7 водещият Стойчо Керев, адвокатът Чавдар Тенчев и директорът на Правна дирекция „Главна инспекция по труда“ Теодора Дичева обсъждат темата за трудовите права и какво можем да направим. Можете да видите видео от предаването тук.

Италианец се гаври с български работници в Ловеч
Италианска фирма не зачита 8-часовия работен ден, както и компенсациите за национални празници и е принудила 60 работници при връчване на предизвестие да се откажат от последната си заплата.От 2 април започва проверка във фирмата от Инспекцията по труда. (източник)

20 фирми в списък на нелоялни работодатели в Монтана
20 фирми от област Монтана бавят заплатите на своите подчинени, съобщи директорът на инспекцията по труда Димитър Петров.Рекордът в забавянето на заплатите принадлежи на пътно-строителна фирма с голяма известност. В момента собственикът и се разплаща за последните месеци на 2012 година. В охранителните фирми забавянето също е постоянна практика. В черния списък на нелоялните работодатели е и държавното дружество „Напоителни системи”. В инспекцията получили уверение, че заплатите на хидростроителите за януари и февруари ще бъдат раздадени през април.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.