ЗБУТ в онлайн медиите през ноември 2012

През месец ноември 2012 г. интернет медиите бяха по-разнообразни в публикуваната информация, свързана със здравословни и безопасни условия на труд и трудови правоотношения. Любопитен акцент можем да направим на случая във Варна, при който две следователки от отдел „Следствен“ при Варненската окръжна прокуратура се сбиха на работното си място. В резултат е образувано наказателно производство за лека телесна повреда срещу една от тях – Илиана Асенова. Случаят е интересен от гледна точка на това, че щом има внезапно нараняване на работното място, то той би трябвало да се разглежда и като трудова злополука за пострадалата и да се декларира. Дали ще бъде признат за такава от Националния осигурителен институт вероятно зависи от това дали спорът е свързан с трудовите задължения и са защитавани интересите на работодателя :)

Следват две противоречиви съобщения от пресцентъра на ИА „Главна инспекция по труда“. От официалния сайт на инспекцията разбираме, че работодателите са все по-дисциплинирани по отношение възникването на трудови правоотношения и намалява броят на работещите без сключени и нерегистрирани трудови договори. Също се увеличава относителният брой на работещите, прeминали от 4-часов на 8-часов работен ден – това може да се дължи и на промените в Кодекса на труда от началото на годината и по-специално новата алинея 4 в чл. 138 – „Трудов договор, сключен за част от законоустановеното работно време, се смята за сключен за работа при нормална продължителност на работното време в случаите, когато от контролните органи бъде установено, че работникът или служителят по този договор полага труд извън установеното за него работно време, без да са налице условия за полагане на извънреден труд в случаите, допустими от закона.“
В същото време в началото на месец декември разбрахме, че 4% от проверените предприятия тази година са бавили трудови възнаграждения и има 57 милиона лева дължими заплати. Накратко – работим повече, но безплатно.

Работата на трудово експерните лекарски комисии (ТЕЛК) през месец ноември отново е отразена. От NovaNews научаваме, че ако някоя институция „реши“, че си мъртъв, е изключително трудно да докажеш обратното, дори да отидеш на крака. След като 30-годишна жена по документи е мъртва, проучването на Нова телевизия установила, че не е единствената с този проблем. Това е добър повод да напомня на колегите за силата на документите – колкото и да ни е неприятно, само писмените документи са тези, които могат да докажат, че сме си свършили работата.

Дядо Севдалин от Бяла черква обаче е решил да подходи по-радикално и ще съди ТЕЛК-а в Павликени за пропуснати ползи и неизплатени помощи. На 13 декември миналата година той трябвало да мине на ТЕЛК и да получи удостоверение за инвалидността си.Цели 7 месеца и половина инвалидът напразно чакал някой да го потърси и да му съобщи кога ще се проведе предстоящият преглед. Това се случило чак на 24 юли 2012 г. Както виждате, това е отговорът и на често задавания ми въпрос има ли срок, в който ТЕЛК трябва да определи дата за явяване, след като изтече срокът на предишното решение.

Завършваме темата за ТЕЛК с информация за пациентите с белодробни заболявания от области Плевен, Русе, Габрово, Велико Търново и Ловеч – след като комисията във Велико Търново в разформирована в края на миналата година, през ноември 2012 г. разбираме, че проблемът за момента е решен, като пациентите ще се явяват на белодробна ТЕЛК във Враца.

Още новини по ЗБУТ през ноември

Добричлия застава пред съда за причинена смърт при трудова злополука
Окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу 58-годишния Георги Атанасов от Добрич за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на свой колега при трудова злополука. Разследването е установило още, че обвиняемият е нарушил редица правила за безопасна работа с повдигателни съоръжения и правилника за безопасност при работа по електрически мрежи. Ако вината му се докаже, той може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

От БСП искат Инспекцията по труда да провери Интендантско обслужване Калофер

Работниците вземат 150 лева за 10 часов работен ден, алармират от левицата. Работници в предприятието, които не бяха получавали заплати с месеци споделиха, че на голяма част от тези, които потърсиха нашата помощ в момента им се налага тормоз от страна на работодателя.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.