В какво се дублират прегледите от личния лекар и осигурените от работодателя

Често се коментира, че медицинските прегледи и изследвания, които осигурява и заплаща работодателят в голяма степен дублират тези от личния лекар. Доколко обаче има подобно дублиране и дали то може да ни даде основание да негодуваме – това реших да проверя, като сравня изискванията към личния лекар и към работодателя по отношение видове изискуеми медицински прегледи и изследвания и тяхната периодичност.

Какви профилактични прегледи се извършват от личния лекар?

Профилактичните прегледи и изследвания, на които подлежат лицата над 18 години са определени в приложение № 1a на Наредба № 39 от 16 ноември 2004 г.за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Ежегодно се извършват следните прегледи и изследвания:
– изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване острота на зрение, измерване на АН, ЕКГ; изследване на урина с тест лента; определяне на кръвна захар (при наличие на рискови фактори);
– мануално изследване на млечна жлеза (за жените над 30 години);

На две години се извършват следните профилактични прегледи и изследвания:
– простатен специфичен антиген (PSA) – за мъже над 50 години;
– мамография на млечни жлези – за жени от 50 до 69 години включително.

Прегледи и изследвания на пет години:
– пълна кръвна картина (ПКК) – за лица от 30 до 65 години;
– холестерол и триглицериди – за мъжете над 40 години и жени над 50 години.

Какви медицински прегледи и изследвания трябва да осигури работодателят?

Основният нормативен акт, който определя вида и периодичността на медицинските прегледи и изследвания, осигурявани от работодателя, е Наредба 3/1987 г. Съществуват и някои други наредби, като широко приложима е Наредба № 7 от 15 август 2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи.

За абсолютно всеки работещ работодателят е длъжен да осигури следните медицински прегледи и изследвания:

– анамнеза, която наред с другото включва изясняване наличието на рискови фактори за възникване на социално значими заболявания;
– лекарски преглед;
– измерване на теглото и ръста;
– Измерване на кръвното налягане;
– ЕКГ;
– изследване на урина за захар (при лица над 40 години);
– изследване на урина (определените в наредбата показатели могат да се изследват с тест лента).

Периодичност на осигурените от работодателя медицински прегледи:

1. от 18- до 40-годишна възраст – един път на пет години;
2. над 40-годишна възраст – един път на 3 години.

Ако направим някакво сравнение – до тук наистина има съвпадение, но пък работодателят няма задължение да осигурява тези прегледи ежегодно. Освен това в Наредбата, която определя профилактичните прегледи, извършвани от личния лекар има една любопитна забележка:

Изследването на холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, PSA в рамките на календарната година, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед от личния лекар.

С друго думи, когато тези изследвания са осигурени от работодателя през годината, те не се извършват от личния лекар. На практика повтарящият се преглед е от терапевт. Изследването на зрителна острота, извършвано от личния лекар не е достатъчно, за да смятаме, че се дублира със задължението за осигуряване на преглед от очен лекар при работа с видеодисплей, тъй като при втория задължително трябва да има и изследване на рефракция. Други видове прегледи, задължителни при определени дейности, могат да са невролог, дерматолог, стоматолог, оториноларинголог и други, които не съществуват в изискванията на Наредба № 39 от 16 ноември 2004 г.за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 мнения за “В какво се дублират прегледите от личния лекар и осигурените от работодателя”

 1. Здравейте, предлагам Ви да се запознаете с тази статия:

  https://otgovori.info/protivopokazania-noshten-trud/

  Препоръчително е да се консултирате със службата по трудова медицина, която обслужва фирмата, тъй като е тяхно задължението да изготвят препоръчителен списък на предварителните прегледи и изследвания, както и и списък на периодичните медицински прегледи и тяхната периодичност в съответствие с нормативните актове и оценката на риска.

  Отговор
 2. Какви прегледи трябва да направи работодателя за лицата, които полагат нощен труд?

  Отговор
 3. Здравейте,

  работодателя е задължен ежегодно да определи работещите, които подлежат на прегледи през съответната година. С други думи няма задължения всички вкупом да минават на преглед от едни и същи специалисти и с едни и същи изследвания, а може да се следи вида и периодичността на прегледите, така че през съответната година ще минават на преглед само подлежащите на такъв през съответната година.

  Отговор
 4. Здравейте, инж. Илиева.

  Допуска ли се да се организират от работодателя медицински прегледи само за тези служители, които подлежат на такива (работещи в предприятието от близо 3, респ. 5 години, за които възниква задължение по закон – в случая това са само част от всички наети лица), или е задължително всички служители да минат такъв преглед по едно и също време?

  Предварително благодаря!

  Отговор
 5. Да, разсъждаваме в една посока. Един от принципите в медицината гласи, че лекарят открива заболявания и състояния, които познава. В последните години статистически намалява заболеваемостта от професионални заболявания. А това не е свързано с подобрени условия на труд. Просто не се мисли за тези заболявания. Да не говорим, че и работещите, и работодателите се вардят.
  Към момента начинът на провеждане на проф. прегледи е сбъркан и хаотичен – лични лекари, специалисти, давай „юруш на маслините“ – кой видян, кой разпитан… – важното е да е попълнена профилактичната карта. И в крайна сметка в СТМ-то пристигне 1 купчина от идентично попълнени профилактични карти, като аз лично съм се натъквала на творения и грешки, които от самолет личи, че не са писани от лекар… Да ти е кеф да правиш анализ!
  Изолирането на профпатолозите и трудовите медици от прекия контакт с работещия и превръщането им в администратори на лична здравна информация не позволява те да приложат реално специализираните си познания и това да е от полза на работещите и на работодателите.

  Отговор
 6. Здравейте,
  напълно съм съгласна с Вас и поради това направих сравнението, тъй като често се говори и пише, че се прави едно и също. Както се вижда от статията, припокриването е твърде малко, тъй като специализираните прегледи не са част от ангажиментите на личния лекар. Дори и общия преглед, както казвате Вие, трябва да бъде в контекста на условията на труд.

  Отговор
 7. Не бива да се смесват едните с другите профилактични прегледи. Оставете на мира личните лекари да си изпълняват профилактики, диспансеризации и прочее. До сега аз не съм срещнала личен лекар, който да анализира състоянието на пациента в контекста на условията на труд. А предклимичните състояния, свързани с условията на труд?…
  Истината е, че при този многостранен формализъм, меркантилизъм и свободно творчество при профилактиката се губи основния смисъл на организираните от работодателя профилактични прегледи.

  Отговор