Какво се случи в областта на ЗБУТ през април 2012

Преди да започна с прегледа на интересните събития в сферата на здравословни и безопасни условия на труд, напомням на всички колеги, че днес – 2 май 2012 г. е последният срок за подаване на годишните декларации и уведомления за 2011 година. Срокът бе удължен заради празничните дни, така че ако имате още един последен шанс.

Основните новини и през месец април отново са свързани с дейността на Инспекция по труда, но това е съвсем нормално имайки предвид, че проверките обхващат и трудови правоотношения и условия на труд. Трябва да признаем, че в посока информираност на медиите за извършеното от инспекцията, работата наистина се върши добре.

През април сме свидетели на активизиране на желанието за съвместна дейност между синдикатите и контролния орган. Председателят на Регионалния синдикален съюз на КТ „Подкрепа“ – Бургас Иван Костадинов изрази желанието на синдикалистите за създаване на специалната комисия за социално сътрудничество към Инспекция по труда.

Нейната цел ще бъде да реагира адекватно и своевременно при сигнали за нарушения на трудовото законодателство, тъй като много хора подават сигнали за нарушения в синдиката, тъй като се притесняват да подадат сигнал в инспекцията от страх да не загубят работата си. И може би имат право, тъй като bTVNews направи репортаж за историята на работник, чийто договор е прекратен пет дни след като разказва в ефира на bTV, че той и колегите му не са получавали заплати от 5 месеца.

В тази връзка за Инспекция по труда продължават да бъдат приоритет проверките, свързани със забавени трудови възнаграждения. Например директорът на директорът на Областната инспекция по труда – Пазарджик, инж.Мария Пъпанова отчете за първото тримесечие 94 съставени акта за установяване на административни нарушения, от които 91 за нарушения на нормите регламентиращи трудовите правоотношения, два акта по ЗЗБУТ и един за пречка на контролен орган. За неизплатени възнаграждение инспекция по труда в Русе издирва с полиция представители на „ОКЗ Бул Холдинг“ за неизплатени възнаграждения за около милион лева.

С началото на топлия сезон започнаха и проверките по морските курорти – засега все още се проверяват строежите и по традиция се откриват редица нарушения и работещи без трудов договор.

През месец април с три условни присъди завърши делото за убития по непредпазливост 49-годишен Исмаил Осман от Кривица. Причинителят на злополуката е осъден условно на две години и половина лишаване от свобода заради това, че е е работил без правоспособност, а организаторите на дейността съответно по две години условна присъда с изпитателен срок от три години.

Още от медиите:
Крадливи продавачки накиснаха собственик на магазин – отнася жестока глоба
Две продавачки, които работеха за мен, присвоиха 1500 лева от магазина ми за бижута, а след това ме натопиха в Инспекцията по труда в Пловдив – казва работодателят Лъчезар Николов-Чезари.

Работодатели фалшифицират подписите на служителите си
Масови нарушения на правата работниците и служителите установи разследване на „Хрътките”. Често работодателите карат подчинените си да подписват празни разходни ордери, а понякога дори фалшифицирали и подписите им.

Инспекцията по труда проверява имат ли договори свещениците
Както и през 2011 г. и през тази инспектори по труда започват проверки на какви договори работят свещениците и дали митрополиите им внасят пенсионните и здравните осигуровки.

Накрая приключвам прегледа с лансираната от здравния министър Десислава Атанасова и шефът на Националната здравна каса Пламен Цеков идея „профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда“. За мен въпросната идея е доста непрофесионално изказана – в резултат например прочетох в един форум, че щели да премахнат задължението за осигуряване на обслужване от служба по трудова медицина и работодателите вече нямало да имат задължението за организация на медицински прегледи. Явно пак отначало ще започнат преговорите върху предадената за съгласуване с правните отдели и тристранния съвет през месец ноември 2011 година актуализирана Наредба 3/1987 г.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.