Медиите през юни: Трудова медицина и сезонни проверки на ИТ

Основните теми през месец юни в медиите бяха свързани със сезонните проверки на инспекция по труда по Черноморието и наемането на непълнолетни на работа.  За малко обърнахме внимание и на скандала с човека – трудова медицина. Не бяха избегнати и смъртните трудови злополуки.

В същото време Комисията за защита на конкуренцията излезе със становище, че въвеждането на забрана за участие на един и същи специалист в повече от една СТМ би нарушило конкуренцията на пазара чрез ограничаване на кръга от предприятия и значително би увеличило разходите за навлизане на този пазар, без да гарантира качество на услугата. Разбира се, едно е да плащаш на специалист по трудова медицина само за дипломата му и съвсем различно за работата му – явно комисията смята четирите години специализация за загубено време, което не носи повече качество.

Ето и останалите акценти:

Нужни са още правила за надомния труд
Надомната работа по трудов договор стана достъпна правна възможност за всички работници и служители без специално ограничение. Стига предметът на договора и характерът на работата да позволяват това. Засега уредбата е само в новия Раздел VIII “a” на Глава пета, наречен “Допълнителни условия за извършване на надомна работа”.

Лъчезар Иванов бил в ролята на служба по трудова медицина
Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е играл ролята на служба по трудова медицина като се е грижил за здравето на “над 1500 души“ и е консултирал разработването на застрахователни продукти за Румъния и Македония, за което е получил хонорара си от 131 000 лева.

Омбудсманът: Данъчните декларации за безработни да отпаднат
Задължението за подаване на годишна данъчна декларация от безработни лица трябва да отпадне, категоричен е омбудсманът.

Как така на едни фирми успява да влияе ИТ, а на други – не?
Много ПРЕинтересен факт са данните, които се изнасят от ИТ относно издължаването на фирми след намеса на инспекторите. И днес, и по време на посещението на Тотю Младенов във Варна беше казано същото – „след намесата на ИТ некоректните работодатели изплащат дължимите средства“.

Кой ще накара работодателите да наемат инвалиди
По закон (чл. 315 и 316 от КТ) от 4 до 10% от работните места в институции и частни предприятия с над 50 човека са задължително за инвалиди. В действителност никой не спазва тази наредба. Нито частници, нито, което е много лошо, директори на държавни институции, областни управители и кметове. Навсякъде при назначаване на чиновници от средните нива цари тотална шуробаджанащина и връзкарство.

Недостиг на инспектори по труда във Великотърновско
Едва петима инспектори проверяват спазват ли се разпоредбите на Закона за здравословните и безопасните условия на труд, което означава, че, за да се инспектират всички фирми в областта, са нужни 12-13 години, посочи инж. Чобанов.

Българин загина при трудова злополука в Торино
Българинът загина в петък в предприятие за електроматериали в Сетимо Торинезе. Той е бил премазан, докато е намествал товара в управлявания от него камион.

В Габровска област има най-много провинения в условията за безопасност на труда
От 1 януари до 31 май 2011 година Инспекцията по труда в Габрово е констатирала 2000 нарушения на трудовото законодателство в областта.

Най-депресиращите професии
В топ 10 попадат: домашни медицински сестри и детегледачки, сервитьори, административен персонал, лекари, хора на изкуството, учители, служители в кол центрове, техници и разбира се, хората, които се занимават с продажби.

За злоупотреба с работниците – затвор иска петиция
Петиция за инкриминиране на трудово-правните нарушения на работодателя

Смъртна злополука при заваръчна дейност
По предварителна информация мъжът е паднал отвисоко по време на извършване на заваръчна дейност. При падането е бил затиснат от метала, който е трябвало да завари.

Бизнесът отряза децата от лятна работа
Причините са високите изисквания и контрола на инспекцията по труда, както и безработицата

Двама работници паднаха, докато демонтират скеле
50-годишният Н.Я. от Разград и 34-годишният Т.Х. от село Мортагоново паднали от скеле при демонтаж на метални естакади на строителен обект

Инспекцията по труда с ново работно време – изненадва нередовните работодатели
Трудовите инспектори в Русе изненадаха фирми и заведения с ненадейни проверки след 17:30 часа и в съботните дни.

Безопасно ли е децата да работят през ваканцията?
Репортаж на Нова Телевизия – един пример от Шумен, където в едно семейство детето печели повече пари от родителите си…

Решение № 2247 от 10.06.2011 г. по гражданско дело 17866/2009 г.
Едно дело, в което уволненият работник е опитал всички възможни основания за отмяна.

Радиационно облъчване на петима души в Стамболийски
Петима души са били изложени за около пет минути на мощно гама-лъчение във фирма „Гитава“ край град Стамболийски.

Чиновниците са с най-много злополуки на път за работа
Само в три икономически дейности, все на бюджетна издръжка – държавно управление, образование и хуманитарна медицина, регистрираните трудови злополуки на път за работа са повече, отколкото инциденти са станали на работното място, показват данните на НОИ.

ЗЗБУТ не важи за Министерство на правосъдието
Министерство на правосъдието отказва обслужване от служба по трудова медицина и оценка на риска на служителите в затворите.

Кондуктори и шофьори във „Градски транспорт“ Варна злоупотребявали с болнични
Забелязах, че сред някои от служителите се е наложила порочната практика да излизат в болнични в петък, информира прокуристът на общинския превозвач Веселин Михайлов, цитиран от в. „Черно море“.

Невена Стефанова, директор на Инспекцията по труда: “Съдът намалява десет пъти глобите за работа без договор”
Съдът счита нарушението за маловажно след като постфактум работодателят подпише договор с работника.

Собственик на пералня във Варна скрил персонала си в баня заради проверки
Четирима работнички в пералня в кв. „Аспарухово” са били натикани в сервизно помещение, за да не бъдат проверени за трудови договори.

През лятото командироват служители от вътрешността на страната в Инспекцията по труда във Варна
За първите 2 седмици на юли в Областната инспекция по труда-Варна ще бъдат командировани 6 служители. Голяма част от проверките ще се правят извън обичайното работно време и през почивните дни.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.