ЗБУТ в онлайн медиите през юли 2014

Столичният инспекторат и Инспекцията по труда проверяваха автосервизите в София
Столичният инспекторат ще изисква документи и разрешителни по три наредби на общинския съвет – за чистота и управление на отпадъците, за търговската и рекламна дейност, за организацията на движение. Инспекторите на труда ще проверяват договорите на служителите, работното време и др.

ТЕЛК в Павликени спря, белодробно болните остават без експертни решения
ТЕЛК в Павликени спря от 8 юли, след като председателят на лекарската комисия д-р Марин Михалев почина внезапно. Докато бъде назначен негов заместник, работата на експертите е прекратена. От 29 юли до 30 август пък лекарите от великотърновския ТЕЛК ще бъдат в отпуска.

Работник остана без ръка при трудова злополука
59-годишен мъж от Плевен остана без дясна ръка при трудова злополука. Според оповестеното, на 4 юли около 15.30 часа в Долна Митрополия, в производствена база на фирма „Звезда” АД, „при извършване на ремонт на силоз, поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност, била причинена тежка телесна повреда на 59-годишния Д. И. от Плевен.

Петима лекари от ТЕЛК са обвинени за вземане на подкупи
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на лекарите от Стара Загора, задържани за вземане на подкуп и издаване на решения на ТЕЛК на базата на епикризи с невярно съдържание. Задържани са Надежда Тодорова, Мария Жекова, Нели Канева, Димитрина Рангелова и Евгений Коцев.Според събраните доказателства групата е действала от февруари до юли 2013 г. Обвиняемите са председателката на ТЕЛК, двама членове на комисията и още двама помагачи. Те получавали подкупи между 50 и 300 лв., за да издават фалшиви документи за инвалидност на ромски деца.

Съдят лекар от пловдивски ТЕЛК за подкуп
До 6 години затвор и глоба до 5 000 лв. може да бъде осъден лекаря за искания подкуп от 300 лв. 69-годишният ортопед д-р Марин Маринов, който до момента не е осъждан, обяснил на пациент, че трябва да му даде въпросната сума, ако иска да бъде удължено решението на лекарската комисия за трудоустрояване. Прочети още…


Служител на мобилен оператор загина край яз. “Копринка” при трудова злополука

47 – годишен мъж от София загина на място при падане от над 10 метра височина. Мъжът е извършвал ремонтна дейност на антената на мобилен оператор в близост до яз. Копринка”, съобщава БГНЕС. Вероятната причина за инцидента е силният вятър, които е духал в региона.

За черната мина “Ораново” и престъплението бюрокрация

Да го обясня просто: Имате квартална бакалия, в която работите сам. Ако се “разраснете” и назначите някое момиче да ви помага, се задължавате да сключите договор със служба по трудова медицина, да подадете един куп уведомления за смелия си ход и (забележете!) ежегодно да попълвате декларации за условията си на труд и да ги предоставяте на Инспекцията по труда. Ако пропуснете – глоба в размер от 1500 до 15 000 лв. (освен ако нямате добър адвокат)
Ако сте собственик на мина и оставяте работниците да рискуват ежедневно живота си и дори не им купувате ватенки – глоба в размер от 1500 до 15 000 лв.

Прочети още…

Бърза писта за документ от ТЕЛК (да се надяваме…)
пециализираните ТЕЛК (СТЕЛК) за очни, белодробни и психиатрични заболявания да бъдат премахнати, а дейността им да се поеме от обикновените комисии. Това ще бъде разписано в промени на Закона за здравето… прочети още

Цигулар от Болшой театър загина при трудова злополука
Цигулар от оркестъра на Болшой театър почина, след като вчера от сцената в оркестрината, съобщи пред АФП говорителката на емблематичната руска културна институция Катерина Новикова.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.