ЗБУТ в медиите през ноември 2011

Месец ноември 2011 г. бе наситен от различни събития, включително и в областта на здравословни и безопасни условия на труд, които интернет медиите отразиха.

Арестуваха 39-годишен младши юрисконсулт от Дирекция “Инспекция по труда“- София област, след като поискал подкуп от представите на частна фирма с обещанието да намали размера на наложената глоба. Въпреки, че в някои медии се говори за уволнение, засега държавният служител временно е отстранен от работа, оставаме в очакване дали ще се докаже престъплението и стигне до реално уволнение.

Волен Сидеров пък възнегодува срещу проверката на инспекция по труда в телевизия Алфа. Според представителите на инспекцията сигналът е за нерегламентирано наемане на служители в телевизията. Интересен факт е, че според в. Атака е имало уговорка инспекторите да отидат на крака в офиса на телевизията за да извършат проверката, но след това изпратили призовка за явяване в сградата на ИТ, което било допълнителен репресивен акт. Вероятно от подобен репресивен акт трябва да се оплачат хиляди фирми в България.

Две нови предложения витаят в медийното пространство:

Глобите за работещите без договор минаха на първо четене в парламента. Размерът на новата глоба й ще е сумата на личните осигурителни вноски за пенсия и здраве, умножена по три, а базата за изчисление ще се определя от минималния осигурителен доход за съответната дейност.

Второто предложение е свързано с идеята ТЕЛК за лицата в трудоспособна възраст (не при децата и не при пенсионерите) да премине към НОИ. Според управляващите това ще подобри контрола върху инвалидните пенсии. Нека припомним, че и по досега действащото законодателство, разпорежданията за пенсиите за инвалидност и за добавката за чужда помощ се издават след контрол от страна на медицинската комисия към ТП на НОИ, т.е. за да се произнесе пенсионният орган, не е достатъчно да са представени необходимите документи, включително и експертното решение на компетентния орган ТЕЛК или НЕЛК. Необходимо е да бъде издадено решение на “контролиращия” орган – медицинската комисия по чл. 98 от Кодекса за социално осигуряване.

Застрахователите се оплакаха от дъмпинг при застраховането за риска „трудова злополука“. За да бъде спасен имиджът на българското застраховане – казва безименния автор, трябва Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „Трудова злополука” да бъде променена, като обезщетенията за временна загуба на трудоспособност или да отпаднат изобщо, или размерът им да бъде значително повишен.

Една интересна изложба бе открита в Рeгионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе. Документална изложба “Осигуряването за трудова злополука – един исторически поглед” се организира от Районно управление “Социално осигуряване” – Русе, съвместно с Русенската библиотека и Териториален архив – Русе, по случай 11 ноември – Деня на Св. Вмч. Мина – Професионален празник на работещите в Националния осигурителен институт. Специално място в изложбата е отделено на илюстрованите агитационни материали за предпазване от трудови злополуки. Те са от 30-те години на миналия век и са разпространявани безплатно във всички предприятия в България. Изложбата можеше да се види до 28 ноември.

Още от медиите:

Зимните курорти на прицел на Инспекцията по труда

Смъртен случай при снимките на филма „Непобедимите 2“

Инспекцията по труда провери горските стопанства по сигнал на НФЗГС- „Подкрепа”

На инспекторите по труда не им пука за работниците, а гледат далаверата

Доклад по Законопроект за ратифициране на Конвенция № 161 за службите по трудова медицина, 1985 г., на Международната организация на труда, № 102-02-26, внесен от Министерски съвет на 10. 11. 2011 г.

Инспекцията по труда не можела да хване фирмите, които наемат с молба за напускане

Заради локаут на НКЖИ, синдикатите се жалват на Инспекцията по труда

Съдят бивш пожарникар за трудова злополука, при която 20-годишен намери смъртта си

Инспекцията на труда проверява насилствена смяна на стачкуващ жп инструктор в Пловдив

Стела МЕТОДИЕВА, директор на Инспекцията по труда: „Липсата на трудов договор лишава работниците от редица права“.

Инспекцията по труда проверява предприятия за преработка на селскостопанска продукция

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.