Митове и факти за алкохола

Тъй като днес е празникът на виното, реших да споделя с Вас някои рискове, които крие за нашето здраве т.нар. „обилно” пиене или с други думи – гуляят.

За съжаление, няма полза от много пиене на алкохол. Всички хубави неща като намаляване на холестерола, намаляване на кръвното налягане, намаляване на риска от поява на рак не са привилегия на поемането на големи количества алкохол.

Напротив, спомага за качване на килограми, намалява умствените способности и на всичкото отгоре, може да увеличи риска от нараняване поради злополука или насилие.

Ще кажете, как така увеличаване на килограми?

Нали има диети, включващи алкохол?

Само ще припомня калорийността на няколко напитки – 1 бутилка стандартна бира съдържа около 150 калории, нискоалкохолната – около 110 калории.

Една чаша вино пък съдържа около 90-105 калории. Докато, пина коладата в една чаша съдържа около 460 калории.

Кога прекаляваме с пиенето?

За да можем да кажем, че една жена прекалява с пиенето, е достатъчно тя да изпива поне 3 питиета на ден или повече от 7 на седмица.

Мъжете са с по-високи числа – над 4 питиета на ден и над 14 на седмица. Като се има предвид, че под питие се разбира около 0,5 литра бира, 150 ml вино или една малка ракия.

Ако тръгнем да изреждаме вредите от пиенето, можем да започнем, че е по-вероятно да се развие диабет, цироза на черния дроб, високо кръвно налягане или инсулт.

Прекаляването с алкохол е тясно свързано с някои видове рак – на устата, на ларинкса, на хранопровода, плюс рак на черния дроб, храносмилателния тракт и дебелото черво.

Продължителното прекаляване с алкохола може да доведе до „свиване” на мозъка и до намаляване на размерите на мозъчните клетки. Което резултира в проблеми с ученето, паметта, решаването на проблеми.

Някои питиета могат да имат и положителни страни.

Вече сме говорили за прекрасните качества на червеното вино, например, и ползите за сърцето.

Но точната дума при пиенето на алкохол е умерено количество. Защото продължителното приемане на големи количества алкохол действа обратно – намалява мускулната сила на сърцето и така допринася за високо кръвно налягане, съответно инфаркт и инсулт.

Ако успеете да надхвърлите средната възраст, която ни застига някъде около 41-та година, се смята, че приемането на малки количества алкохол, но не много редовно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, за който славата носи ресвератролът – уникалната съставка на червеното вино.

Докато чакаме учените да решат, дали ресвератролът е толкова уникален, нека обобщим:

  • Наслаждавайте се на червеното вино, но умерено! Същото се отнася принципно за алкохола!
  • Не комбинирайте алкохол с кофеин! Кофеинът маскира истинското ниво на опиянение или т.нар. алкохолна интоксикация!
  • И все пак, ако никога не сте пили алкохол, не започвайте!

OTGOVORI.INFO Ви пожелава безопасен Трифон Зарезан!
НАЗДРАВЕ!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Митове и факти за алкохола”

  1. Има един лаф, че алкохолът в малки дози е полезен във всякакви количества! Наздраве (у дома най-вече), и с мярка!

    Отговор