Тотю Младенов се върна към инспекционните си години

Министърът на труда и социалната политика участва във внезапма проверка, проведена в шивашка фирма в Кюстендил. Министърът изненада собственика на „Витал“ ЕООД, появявайки се на портала на предприятието, пише „Стандарт“.
Проверката е съвместна на Инспекцията по труда и на Териториалната дирекция на НАП и е заради издадено предписание от местната инспекция по труда във връзка с начислени, но неиздължени на работниците заплати.
Собственикът на фирмата Ваньо Костадинов не позволи журналистите да присъстват на проверката.

При разговор на министър Младенов със служителите на фирмата, те споделиха, че получават минимална заплата, но все пак са доволни, че изобщо имат работа при високата безработица в града. И.д. директорът на „Инспекцията по труда” Александър Крумов, обясни, че има и други нарушения на трудовото законодателство, като до края на седмицата те ще станат ясни.

Другото проверено предприятие е „Дупница Текстил” ЕООД. На срещата в Кюстендил министър Младенов сигнализира за тежки проблеми, свързани с неизплащане на заплати в предприятия в Дупница. Констатирани са масови съкращения на 73 работници само през месец юли, без да им се платят трудовите възнаграждения за последните два месеца.На работещите в момента също не са изплащани възнаграждения през последните два месеца. Работодателят е поел ангажимент, че до 15 септември ще изплати всички суми, които дължи.

Министър Младенов разпореди до понеделник да има пълна яснота по двете проверки, извършени днес. Той беше категоричен, че оттук нататък, социалната политика на местно ниво ще се координира с областния управител и Областния съвет за тристранно сътрудничество.

Подобни статии:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.