Моите статии в списание Сметка

Някои мои колеги правят денят ми добър, когато казват, че сутрин си пият кафето с Otgovori.Info. Чувството, че всяка сутрин някой е в очакване да види какви си ги натворил предната вечер наистина е приятно. Ако вие сте от тези обаче, които не пият кафе пред компютъра, но обичате да съчетавате полезното с приятното, вече имам и алтернативно предложение.
Признавам си, че ми се искаше да се похваля доста отдавна, но реших да изчакам, за да бъда сигурна, че статиите ми в списание „Сметка“ се посрещат добре и наистина има повод за хвалба :)

От месец декември 2010 г. участвам в изготвянето на ежемесечния брой на счетоводното списание „Сметка“ със своя статия, посветена на условията на труд. В интерес на истината, без да звучи като реклама, когато взех първите броеве, за да видя моите произведения в тях, бях приятно изненадана от статиите в списанието, засегнатите теми и начина на представяне. Без да съм счетоводител, прочетох с интерес повечето от материалите, въпреки че понякога думичките ми звучаха „на китайски“.

През месец юни бях изключително щастлива, когато моята статия за предстоящите промени в нормативната база и проверки от инспекция по труда стана тема на броя. За всеки брой заедно с Бисер Райнов от списанието подбираме темата така, че да осигури полезна и понятна информация за всеки друг специалист, който съвместява дейности като длъжностно лице по БЗР или има някакъв досег със съответния проблем.

Списание Сметка

Ето кои теми са разглеждани до момента:

Брой 12/2010 г. – Застраховане за риска „трудова злополука“. В същия брой с интерес прочетох статията за самоосигуряващите се – осигуровки и взаимоотношения с институциите.
Брой 1/2011 г. – Определяне на работни места за трудоустроени. Тук пък аз се зачетох по новите моменти в ЗДДФЛ.
Брой 2/2011 г. – Проблеми на трудоустрояването.
В брой 3 и 4 разнищихме декларацита и уведомлението по член 15. От колега за мен статия фаворит беше за правилата и особеностите на сумираното изчисляване на работното време.
В брой 5 се опитах да представя темата за инструктажите по разбираем начин, като наблегнах на най-често допусканите грешки от колегите в малки фирми, както и конкретни изисквания на проверяващите.
През месец юли реших да повторя упражнението с изискванията за оценка на риска. Целта ми беше не да уча някого как да прави оценка на риска, а какво трябва да търси от една оценка на риска и тези, които я правят.

Предстоящия брой

За предстоящия брой  съм замислила една доста интересна тема, по която често ми задават въпроси, а именно:

Какви са задължителните периодични медицински прегледи и през колко време е минимума за тяхното осигуряване от работодателя.

Накрая, като за петъчна статия, смятам да приключа с нещо весело с намигване към колегите инженери и химици и счетоводителите, понякога ЗБУТ колеги по неволя:

Инженер, счетоводител, химик и държавен служител започнали спор чий котарак е най-умен. Инженерът повикал своя котарак:
“Хикс на квадрат, демонстрирай!”.
Хикс на квадрат се качил на масата, взел хартия и молив и нарисувал кръг, квадрат и триъгълник. Всички се съгласили, че котаракът е много як.
Счетоводителят казал на своя котарак:
“ДДС, демонстрирай!”.
ДДС отишъл в кухнята и се върнал с 12 кюфтета, които подредил в 4 купички по 3 кюфтета в купа. На другите им харесал номерът.
Химикът се обърнал към своя любимец:
“Епруветка, давай!”.
Епруветка донесъл кутия мляко от хладилника и отсипал точно 150 милилитра в една чаша. И другите се впечатлили от тази точна лапа.
Накрая дошъл ред на държавния служител. Попитали го: “А твоят котарак какво умее?”. Държавният служител казал: “Хрантутник, демонстрация!”. Хрантутник изял кюфтетата, изпил млякото, препикал чертежа, пребил другите три котарака, оплакал се, че го боли гърба, написал жалба срещу лошите условия на труд, изпратил я в службата за предотвратяване на епидемии и си взел болнични за един месец.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.