Световен ден на сърцето – енергизирай живота си

© World Heart Federation
© World Heart Federation

Всяка година на 29.09. Световната федерация на сърцето отбелязва Световния ден на сърцето. Тази година кампанията е с мото „Енергизирай живота си“.

Защо да енергизираш живота си

Сърцето е двигателят на нашето тяло. То ни дарява с любов, усмивки и пълноценен живот. Ако не се грижим за него, рискуваме да страдаме от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно в световен мащаб. Всяка година от сърце умират преждевременно 17,5 милиона душа, прогнозите за 2030 г. е те да нарастнат до 23 милиона.

Рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания се разпространяват все повече:

  • От 1980 до 2008 година броят на хората с неконтролирано високо кръвно налягане е нарастнал от 600 милиона до 1 милиард.
  • Едно на всеки десет деца в училищна възраст е с наднормено тегло.
  • Броят на хората с диабет е нарастнал с повече от 50% през последните 10 години.

На колко години е вашето сърце?

Световната кардиологична асоциация, в партньорство с Bupa (здравноосигурителна компания) създават инициативата „Сърца на работа“. В центъра на кампанията е разработения калкулатор за възрастта на сърцето.

За оценката е необходимо да въведете индивидуална информация като възраст, кръвно налягане, стойности на холестерола (ако ги знаете)  и начин на живот.

Аз също изпробвах калкулатора за възраст на сърцето и моето сърце се оказа само с 5 години по-старо от мен. Основен фактор се оказа тютюнопушенето. Като обещах да предприема мерки като спиране на пушенето и увеличаване на двигателната активност, постигнах подмладяване на сърцето с 9 години. Остава само да спазя обещанието :)

Чрез този калкулатор Bupa прави изследване сред 8000 работещи. Резултатите показват видима връзка между вида на работата и възрастта на сърцето.

Най-благоприятни за сърцето професии се оказват тези на учителите и работещите в здравеопазването. Сърцето на работещите в здравеопазването е само с две години по-старо, а на учителите – с 2,8 години над действителната възраст.

Най-лоши показатели за сърдечно здраве са показали работещите в строителството, транспорта и логистиката, както и работещите, чиито дейности са свързани с физически труд.

Години, с които сърцето е по-старо от действителната възраст по професии

heart-age

 

Вие също може да изчислите на колко години е вашето сърце, като последвате следния линк: http://bupaheartage.com/ (за съжаление към 20.03.2017 г. линкът вече не е активен)

В браншове, където работодателите са въвели инициативи за осигуряване на здраве и благополучие, сърдечното здраве се е подобрило.

Ако работодателят полага грижи да промотира здравословния начин на живот, резултатите показват „подмладяване на сърцето“. Това могат да бъдат инициатива за за осигуряване на правилни възможности за хранене, спортуване и др.

Промяната в начина на живот няма да стане веднага, но информираността на работещите, предприемането на малки стъпки към осигуряването на различни инициативи на работното място са важни моменти към подобряването на здравето на сърцето.

Искате ли да подмладите сърцето си?

Всъщност не е толкова сложно. За превенция на голяма част от сърдечно-съдовите заболявания са необходимо само няколко дребни промени в ежедневния ни начин на живот:

  • да подобрим начина си на хранене, например като включваме повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.
  • да увеличим физическата си активност – започнете с ежедневна разходка за около 20 минути.
  • спрете цигарите, ако сте пушачи.

 

А ако искате вие да направите фирмена кампания, която да насърчи здравословния живот за здраво сърце, ви помагаме с няколко постера, които можете да използвате за вашата кампания – кликнете тук.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.