На всяка манджа – магданоз

Ето, пак дойде пролетта и колкото да ни радва със затопляне на времето, нека не забравяме, че това е и периодът на „пролетната умора” – организмът ни е „поотслабнал” през зимните месеци, поомързеливил се е и в резултат сме се сдобили с отслабване на имунната система.

Parsley Cook Kitchen Green Food Leaves Aromas

Най-лесният начин е да започнем да се тъпчем с витамини, но нека не забравяме, че прекомерната им употреба няма оздравителен ефект, напротив – започват да минават „гратис” през тялото ни без никакъв ефект.

Затова ще се опитам да ви дам няколко съвета, обръщайки се на помощ към билките. Първо – по-добре е да си приготвяме сами отварите, не да прибягваме до удобните търговски варианти на таблетки или капсули.

Второ – освен билките да се обърнем и към някои други продукти, които оказват благотворен ефект върху организма.

Трето – при всяка възможност да включваме и разходка на чист въздух в менюто :)

Чайове за укрепване на имунната система

Нали няма нищо по-хубаво от топъл чай?

  1. Всеизвестната ехинацея – най-полезни са корените.
  2. Жълт кантарион – наземната част, най-добре цветовете.
  3. Лайка – цветовете.
  4. Липа – цветът на това медоносно и ароматно дърво.
  5. Глог – плодовете и листата.
  6. Коприва – листа.
  7. Хибискус или каркаде – цветът.

И още много други – повече или по-малко познати билки, като задължително гарнираме чая с лъжица ароматен мед. Само не го слагайте докато чаят е много горещ – губи част от ценните си свойства.

От храните да не забравяме да обогатим пролетната си трапеза освен със „зеленото” (между другото за разнообразие към копривата и спанака можем да включим и броколите – богати са на микроелементи), но и с ядки – орехи, фъстъци, слънчоглед. Е, без да прекаляваме, нали?

И на всяка манджа – магданоз!

Колкото до разходките – е, ако не сте любители на баирите, може поне веднъж в края на седмицата да се разходите до най-близкия парк, като под разходка имам предвид поне 1 час ходене пеша сред дърветата.

Надявам се, че така пролетната умора ще е краткотрайна и няма да ни омаломощава тъкмо, когато ни трябва сили, за да се преборваме с нарастващите изисквания на проверяващите :)

Честита пролет!

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.