Наднорменото тегло е по-опасно от пушенето

Хората с наднормено тегло имат по-големи разходи, свързани със здравето си, отколкото пушачите, се съобщава в статия от месец март в списание Journal of Occupational and Environmental Medicine, официално издание на American College of Occupational and Environmental Medicine (ACOEM).

Джеймс П. Мориарти и колегите му от клиниката Майо в Рочестър, Минесота, анализират допълнителните разходи в резултат на пушене и наднормено тегло сред повече от 30,000 служители и пенсионери. И в двата случая е имало допълнителни разходи за здравни грижи. В сравнение с непушачите, средните разходи за здравеопазване са били $ 1.275 за пушач.

Допълнителни разходи, свързани с наднормено тегли са били обаче по-високи: $ 1850 повече, отколкото за хора с нормално тегло. За тези, които са с болестно затлъстяване, допълнителните разходи стигат до $ 5.500 годишно.

Допълнителни разходи, свързани с наднорменото тегли са резултат от медицинска помощ за съпътстващи здравословни проблеми в резултат на затлъстяването. „Това може да доведе до подценяване на истинските допълнителни разходи, тъй като затлъстяването е рисков фактор за развитието на хронични заболявания“, пишат Мориарти и колегите му.

В статията се казва още, че пушенето и затлъстяването оказват все по-голям натиск върху американската здравна система, поради това работодателите започват да прилагат уелнес програми – например отказване от тютюнопушенето и фитнес програми в опит за по-ниски разходи чрез намаляване на рисковите фактори за здравето.

Мориарти и съавторите стигат до извода, че „едновременната оценка на нарастващите разходи в резултат на тютюнопушене и наднормено тегло показват, че тези фактори започват да действат като независими мултиплициращи фактори.“

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.