Наднорменото тегло е по-опасно от пушенето

Хората с наднормено тегло имат по-големи разходи, свързани със здравето си, отколкото пушачите, се съобщава в статия от месец март в списание Journal of Occupational and Environmental Medicine, официално издание на American College of Occupational and Environmental Medicine (ACOEM).

Джеймс П. Мориарти и колегите му от клиниката Майо в Рочестър, Минесота, анализират допълнителните разходи в резултат на пушене и наднормено тегло сред повече от 30,000 служители и пенсионери.

И в двата случая е имало допълнителни разходи за здравни грижи. В сравнение с непушачите, средните разходи за здравеопазване са били $ 1.275 за пушач.

Допълнителни разходи, свързани с наднормено тегли са били обаче по-високи: $ 1850 повече, отколкото за хора с нормално тегло. За тези, които са с болестно затлъстяване, допълнителните разходи стигат до $ 5.500 годишно.

Допълнителни разходи, свързани с наднорменото тегли са резултат от медицинска помощ за съпътстващи здравословни проблеми в резултат на затлъстяването.

„Това може да доведе до подценяване на истинските допълнителни разходи, тъй като затлъстяването е рисков фактор за развитието на хронични заболявания“, пишат Мориарти и колегите му.

В статията се казва още, че пушенето и затлъстяването оказват все по-голям натиск върху американската здравна система, поради това работодателите започват да прилагат уелнес програми – например отказване от тютюнопушенето и фитнес програми в опит за по-ниски разходи чрез намаляване на рисковите фактори за здравето.

Мориарти и съавторите стигат до извода, че „едновременната оценка на нарастващите разходи в резултат на тютюнопушене и наднормено тегло показват, че тези фактори започват да действат като независими мултиплициращи фактори.“

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.