Канцерогени: нов филм „НАПО…в скритите убийци“

53% от свързаните с работата смъртни случаи в ЕС са свързани с излагане на канцерогени по време на работа (OSHwiki). Това означава, че близо 80 000 души в ЕС умират от рак, причинен от работа с канцерогени.

В допълнение към тези смъртни случаи всяка година още над 120 000 души биват диагностицирани с рак, поради работа с канцерогени на работното място. Диагнозата често идва години след излагането на канцерогени. На практика, може вече да си пенсиониран и едва тогава да се установи, че имаш рак. Но неговата причина ще бъде на работното място.

Ето защо борбата с рака е един от приоритетите на Стратегическата рамка на ЕС за здраве и безопасност при работа 2021-2027. Този нов филм за Напо е предназначен да повиши осведомеността относно свързания с работата рак и как да го предотвратим.

В тази връзка ще припомним, че чл. 21 от Наредба № 10 от 2003 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на канцерогени и мутагени при работа изисква работодателят да изготви списък на работещите, при които резултатите от оценката на риска показват риск за здравето и безопасността.

Ежегодно до 31 март актуален списък трябва да бъде изпратен в териториалната дирекция „Инспекция по труда“ и съответната регионална здравна инспекция, на чиято територия се намира предприятието.

 

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Образец на списък на работещите с канцерогени и мутагени, който се изпраща в Инспекция по труда и РЗИ
🔗 Kои са основните канцерогени на работното място
🔗 Защо използваните минерални двигателни масла са канцерогенни

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.