10 факта за нашия гръбнак

Според последното проучване на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа, изморителните или болезнени пози, включително продължително седене са на второ място като рисков фактор. А до какви проблеми води най-често този фактор? До проблеми в кръста и гърба. Затова реших да споделя с вас няколко интересни факта за гръбначния стълб.

Факт № 1 Прешлените

Гръбнакът се състои от много кости, наречени прешлени. Прешлените имат овална форма и са наредени един върху друг. Повечето хора се раждат с 33 прешлена, от които в зряла възраст, образно казано, остават само 24, защото кръстната и опашната кост се състоят от срастнали прешлени. А някои кости растат заедно с нас.

Факт № 2 По-високи в космоса

В космоса астронавтите стават по-високи с около 3%. Това се дължи на липсата на гравитация. Тук, на Земята, гравитацията ни „тегли” надолу като по този начин притиска междупрешленните дискове, докато в космоса това не се случва и гръбнакът се удължава.

Факт № 3 Кой има най-много прешлени

Можете ли да предположите, кой от изброените има най-много шийни прешлени: жирафът, човекът или трипръстият ленивец?

Може да Ви изненада фактът, че жирафите всъщност имат същия брой шийни прешлени като човека – 7. Същото се отнася принципно и за повечето бозайници, но трипръстият ленивец има 9 шийни прешлена.

Факт № 4 Форма

Ако погледнем гръбначния стълб отстрани, той има формата една латинска буква – S. Този начин на „изкривяване” на гръбначния стълб поддържа тежестта на цялото тяло.

Така ние можем да балансираме и да се изправяме. Горната част прешлени поддържат тежестта на главата, която е около 4-5 килограма. Останалите прешлени поддържат останалата тежест на тялото.

Факт № 5 Дисковата херния

Дисковата херния се получава, когато междупрешленните дискове се увредят. Дисковете са нашите шокови амортисьори, които омекотяват шока за гръбнака при изправяне, ходене, тичане.

Състоят се от мека, желатинообразна вътрешна маса, здраво обхваната от външен съединително-тъканен пръстен. Когато този пръстен се разкъса, вътрешната маса излиза навън и причинява болка, мускулна слабост или мускулна скованост.

Факт № 6 Как спим

А знаете ли коя позиция при спане е най-добра за гръбнака – по гръб, на една страна или по корем?

Ако спите по корем, натоварвате гръбнака и това може да довете до болки във врата.

Ако пък спите по гръб, упражнявате допълнителен натиск върху него. Този натиск може да се намали, ако поставите няколко възглавници под коленете си.

Най-ненатоварваща при сън е позата на една страна, но ако също поставите възглавница между коленете, ще е най-доброто за Вашия гръбнак.

Факт № 7 За лежането

Ако гърбът по някаква причина е пострадал, не е необходимо да лежите една седмица. Ден-два са достатъчни.

Повече от два дни само могат да увеличат болките. Няколко упражнения могат да помогнат при болки във врата или гърба повече, отколкото лежането и приемането на лекарства. Така че, станете и направете лека разкършваща разходка за няколко минути на всеки час, дори и да боли.

А за да помогнете на Вашия гръб, докато сте будни – опитайте се да намалите килограмите, когато седите е добре коленете да са малко по-високо от хълбоците. Спрете цигарите – тютюнопушенето намалява кръвоснабдяването на дисковете и така ги прави не толкова меки.

Факт № 8 Добре ли е да си с дебел портфейл

А сега един интересен факт за тези, които предпочитат да носят портфейла си или други неща в задния джоб. Когато седите е добре да не го правите върху тях. Това причинява болки и дискомфорт в гърба.

Факт № 9 Възрастта

Не само възрастните страдат от болки в гърба. Това може да се случи и на децата, особено когато ученическите чанти са наблъскани с учебници и тетрадки. Изводът оставям на Вас.
Колкото до възрастните – не носете тежки неща, ако все пак се налага, правете го правилно.

В нашето обучение „Ръчна работа с тежести” подробно разглеждаме правилните начини за вдигане и пренасяне на тежести. Не подлагайте гръбнака си на внезапни натоварвания и поддържайте мускулатурата на гръбнака в добра форма.

Факт № 10 Уврежданията

По-скоро да Ви напомним, че колкото „по-високо” е увреждането на гръбнака, толкова е по-опасно. Едно увреждане в шийната област може да доведе до пълна парализа. Увреждане в по-ниските отдели на гръбнака може да означава загуба на подвижност на краката.

Изготвено по материали на webmd.com

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.