Насилие от клиенти – риск на работното място

Терминът “външно насилие при работа” най–общо включва обиди, заплахи или психическа и физическа агресия от страна на лица извън компанията, включително потребители и клиенти, отправени към работещия, при което се застрашава неговото здраве, безопасност или благосъстояние.

Агресивните и насилствени действия могат да бъдат от следния вид:

 • невъзпитано поведение – липса на уважение към другите;
 • физическо или словесно насилие – с умишлена цел някой да бъде засегнат;
 • нападение – с умишлена цел да се причини вреда на личността.

Кои са засегнатите от насилие на работното място?

Според резултатите от проучването, проведено от ЕС , 4% от работещото население смята, че в работата си е било жертва на насилие от страна на лица, непринадлежащи към организацията в която работят.

Смята се, че много повече са били жертва на обиди и заплахи или други форми на психическо насилие от страна на външни хора.

Най–застрашените работни места са концентрирани предимно в обслужващия сектор, особено в здравеопазването, транспорта, търговията на дребно, общественото хранене, финансовия сектор и образованието. Контактът с потребители или клиенти увеличава риска за насилие при работа.

Здравеопазването се причислява към секторите, които са най–силно засегнати от насилие при работа. Търговията на дребно също принадлежи към по-рисковата група.

Следват примери за професии, които са изложени на особено голям риск за насилие при работа:

 • медицински сестри и здравни работници,
 • таксиметрови шофьори,
 • автобусни шофьори,
 • лица, извършващи ремонтни дейност по домовете,
 • работещи на бензиностанции,
 • касиери,
 • пазачи,
 • куриери,
 • полицаи,
 • пазачи на паркинги,
 • затворнически надзиратели,
 • социални работници и
 • работещи в общинска жилищна управа.

Насилието при работа постепенно се е разпространило от дружества, работещи с ценности или ценни стоки, напр. банки и аптеки, към организации, които “символизират“ обществото, напр. обществения градски транспорт и социалните услуги. Напоследък нови и неочаквани професии са засегнати, като пожарникари и лекари на нощно дежурство. Често в рисковата зона попадат работещите в обслужващия сектор: медицински сестри, лекари, учители, персонал в ресторанти и барове и т.н.

Кои са рисковите фактори?

Трудно е да се предвидят отделните актове на насилие, но е добре известно в кои ситуации съществува риск за поява на насилие.

Най–обичайни рискови фактори за насилие от клиенти

 • работа със стоки, пари в брой и ценности;
 • уединена работа;
 • инспекционна, контролна и всякакъв тип работа, свързана с правомощия;
 • контакт с клиенти – напр. с желаещи да вземат заем, с лица, които са склонни към насилие или страдат от заболявания, които повишават агресивността, с лица, които са под влияние на алкохол или наркотични вещества;
 • работа в организации с лошо управление, което може да повиши агресивността на клиентите, напр. ако получават грешни фактури, ако продуктът не отговаря на това, което се рекламира, недостатъчна наличност на стоки и персонал.

Какви са последствията?

Последствията от всеки отделен случай силно се различават. Те могат да варират от намалена мотивация и удовлетвореност от работата до стрес (засягащ дори непреките жертви, свидетелите на акта на насилие) или влошаване на психическото и физическо здраве. Могат да се появят постравматични симптоми като страх, фобии, нарушения на съня. При крайни случаи жертвата може да страда от посттравматичен стресов синдром.

Уязвимостта на всеки индивид зависи най–общо от ситуацията, в която протича актът на насилие, както и от неговите лични качества. В случаи на физическо насилие е лесно да се констатират фактите. По–трудно е да се предвиди, как биха се отразили на потенциалната жертва повтарящи се действия на психическо насилие.

Насилието също така засяга и цялата организация, тъй като работещите в среда белязана от страх и гняв не могат да дадат най–доброто от себе си. Негативните последствия за организацията могат да бъдат повишаване на отсъствията от работа, намалена мотивация и продуктивност, лоши трудови взаимоотношения и затруднения при набиране на персонал.

Законодателство

Европейската Комисия е въвела мерки за да осигури безопасността и здравето на работещите. Директивата на Съвета от 1989 (89/391/EEG) съдържа основополагащите разпоредби за безопасност и здраве при работа.

Според директивата работодателите са отговорни да осигурят при работа работещите да не бъдат увредени, включително от насилие. Всички страни членки прилагат директивата чрез законодателството си, а някои освен това са разработили ръководства, как да се предотврати насилието при работа.

Наръчник за управление на конфликтни ситуации с клиенти

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 мнения за “Насилие от клиенти – риск на работното място”

 1. Здравейте! Работя в сферата на търговията и бях нападната от клиентка на работното си място.Освен обиди и заплахи имаше и физическо насилие.Подадох жалба като приложих съдебно медицинско,записи от камерите и писмени сведения на свидетели.Каква е следващата стъпка?

  Отговор
  • Здравейте,
   Най-вероятно ще трябва да чакате задействане на съответните органи по Вашата жалба.
   За съжаление не мога да Ви насоча към нещо повече, тъй като не сме адвокати.
   Ако сее наложило да вземете болничен във връзка с физическото насилие, то това би трябвало да бъде разследвано и декларирано като трудова злополука от Вашия работодател.

   Отговор
 2. Здравейте,работя в сферата на обслужване на клиенти.Касиер съм на бензиностанция.Имах следния случай с клиент:
  Плаща си горивото с дебитна карта.Въвеждам сумата на постерминала и съответно започва инициализиране.Тогава той ми казва че иска и цигари.Обясних му че трябва да изчакаме тази сметка да излезе защото вече се инициализира от банката и няма как да я зануля.Започнаха се обвинения от негова страна,че не умея да работя с пари.Помолих да не пречи на процеса на работа,тъй-като и други клиенти стават свидетели на ситуацията.Последваха заплахи от рода“Знаеш ли кой съм аз“,викове и словесна агресия,уволняване и накрая се изплю върху предпазното стъкло,което Слава Богу че го има.
  Искам да попитам,какви са моите права в случая и имам ли право да подам жалба срещу такъв тип агресия с помощта на записи от видеонаблюдение.В обекта имаше и свидетели.
  Благодаря Ви предварително!

  Отговор
  • Здравейте,
   Може би е възможно да заведете гражданско дело за обида, но за целта ще Ви е необходим адвокат. Казвам „може би“, тъй като аз не съм такъв. Повече за това можете да прочетете, например, тук (в сайта има възможност и за безплатна консултация с адвокат) : https://www.delikti.bg/delikti/kleveta-obida/

   Отговор
 3. Ето и трудова злополука поради насилие на работното място:

  „Наставникът на ЦСКА Милен Радуканов коментира победата над Светкавица с 3:0 като гост. Мениджърът разкри и как неговият футболист Спас Делев му е разбил устата.

  „Сами си направихме мача труден. Видяхте, че когато заиграем както можем, не изпитваме никакви проблеми. Излиза обаче, че ЦСКА изпитва най-големи трудности срещу отбори от дъното на таблицата“, заяви Радуканов.

  „Няма проблем със Спас Делев. Играхме квадрат и той ме удари. Получи се трудова злополука“, добави младият мениджър.“

  http://www.novini.bg/

  Отговор