Настинка или грип?

Пак нализаме в сезона на вирусните заболявания и е важно, бързо да можем да разберем кое от двете ни е „хванало“.

Настинка? Грип? Прахчетата за настинка и пилешката супа помагат и на двете, нали? НЕ БЪРЗАЙТЕ!

Дали е настинка или грип има огромно значение, тъй като грипът може да има сериозни усложнения като пневмония например, или дори смърт.

Грипът идва бързо и яростно!

Ако се почуствате така, сякаш Ви е блъснал камион, по-вероятно е да Ви е повалил грипът. Силно главоболие, дразнене на гърлото, мускулни болки и слабост, силно втрисане, запушен нос и кашлица при грипа се появяват внезапно и са много по-силни в сравнение с обикновената настинка.

При настинката обикновено носът тече или също е запушен. Грипните симптоми започват да се подобряват между втория и петия ден, но слабостта остава в продължение на седмица и повече. Настинката започва постепенно и обикновено отминава в рамките на седем дни.

Температура: обикновено означава ГРИП

 При настинка температурата не е много висока, някои хора се разминават и без нея. Докато при грипа – температурата е между 38 и 39 градуса, дори и по-висока.

Що се отнася до главоболието – не е категоричен симптом нито за грипа, нито за настинката. Макар че, при грип може да е малко по-силно и по-нетърпимо.

Кашлицата

 Нека не забравяме, че и настинката, и грипът са от групата на т. нар. „респираторни“ инфекции, които засягат дихателните пътища. Което пък обуславя кашлицата като симптом и на двете заболявания.

Ако кашлицата продължава по-дълго и температурата също е 39 градуса и повече, ако храчките са с жълто-зелен цвят или се появят жилки кръв – задължително трябва да потърсим квалифицирана помощ, защото грипът може да се усложнил с пневмония!

Само дразнене на гърлото може да има и при двете заболявания, но, както вече казахме, като симптом протича по-леко и преминава в рамките на два-три дни при настинката. Ако е придружено с обща отпадналост и други симптоми – значи става въпрос за грип.

Лечението

Тъй като грипът може да бъде безмилостен, предприемането на мерки в първите 48 часа от появата на симптомите е най-добре, а приемът на антивирусни препарати – също в първите 48 часа, може да намали времето на боледуване.

Приемането на противопростудни лекарства, съдържащи деконгестанти, антихистамини и противокашлични средства намалява силата на симптомите като запушен нос, температура, кашлица. Но внимавайте – в повечето прахчета се съдържат подобни съставки и можете да ги предозирате.

Мийте си ръцете!

 Това е ефикасно средство за превенция на разпространението на настинката и грипа. Мийте си ръцете внимателно, като не забравяте местата между пръстите и върховете на пръстите.

Правете го по-често през епидемичните сезони, особено след кихане, кашляне или почистване на носа. Не намирате кърпичка? Кихнете или се изкашляйте в лакътя си вместо в ръцете си!

И нещо важно!

 Ако не се чувствате добре, по-добре си останете вкъщи и се лекувайте! На работа няма да бъдете полезни нито на себе си, нито на работата си, но пък можете да бъдете сигурни, че ще заразите и останалите!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения