Права на работника при неизплатени заплати

Признавам, че информацията, която ви предоставям днес, не е от моята компетентност. Все пак аз съм специалист по здравословни и безопасни условип на труд, а не по трудови прагвоотношения. Понякога обаче опитвам да намеря неспецифична за мен информация с цел да помогна на читател, който ми е писал. Това е един от тези случаи. Напоследък все по-често се говори за неизплетени или забавени заплати и читател потърси помощ от мен с въпроса:

Какви права има работника при неизплатени заплати?

Отговор намерих във форума на Econ.bg, където потребител съвсем професионално бе описал правните основания и нашите възможности да търсим правата си. Тази информация е съгласувана с още няколко източника, така че вече не е просто едно форумно мнение и мога с чисто сърце да я споделя с вас.

Съгласно чл. 245, ал.1 от КТ, при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва (чл.245, ал.2 от КТ).

Прекратяване на трудовия договор от работещип без предизвестие

Съгласно чл. 327, т. 2 от КТ, вие може да прекратите трудовия договор писмено, без предизвестие, когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по КТ или по общественото осигуряване. По реда на чл. 221, ал. 1 от КТ, при прекратяване на основание чл. 327, т. 2 от КТ работодателят Ви дължи обезщетение съгласно чл.221, ал. 1 във връзка с ал. 4, т. 1 от КТ.

Обезщетението по чл. 221, ал. 1 от КТ е в размер на брутното ви трудово възнаграждение за срока на предизвестието – при безсрочно трудово правоотношение и в размер на действителните вреди – при срочно трудово правоотношение. Действителните вреди се изчисляват върху брутното ви трудово възнаграждение за времето, през което бихте останала без работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовия договор.

В чл.222 не става въпрос за предизвестието което вие ще отработите, а за предизвестието което вашия работодател би ви дължал съгласно сключения с вас трудов договор. Съгласно чл.326, ал.2 срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Тоест работодателят ви ще ви дължи от една до три заплати в зависимост от това какво сте уговорили в трудовия ви договор.

За да може вие да прекратите трудовото си правоотношение на основание чл. 327, т. 2 от КТ, работодателят ви трябва да е забавил изплащането на цялото трудово възнаграждение, а не само на част от него.

Прекратяването на трудовия договор на основание чл. 327, т. 2 от КТ настъпва от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора – чл. 335, ал. 2, т. 3 от КТ. Работодателя ви има задължението да оформи писмено прекратяването (да издаде заповед) и да оформи трудовата ви книжка. Неизпълнението на тези задължения представляват нарушение на трудовото законодателство, за което можете да сезирате инспекцията по труда.

Съдебен иск за неизплатени възнаграждения

Относно неизплатените възнаграждения, може да търсите правата си по съдебен ред заедно с лихви и съдебни разноски, във връзка с неизплащане на трудовото възнаграждение, както и за дължимите от работодателя обезщетения в съответния съд. Срокът, в който следва да се предяви иск е 3-годишен, считано от деня, в който вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред -чл.358, ал.1, т.3 и ал.2, т.2 от КТ.

Ето от мен и два примера от съдебната практика:

Р Е Ш Е Н И Е № 182 гр.Русе, 07.02.2011г.

РЕШЕНИЕ № 67 гр. Г.О., 14.02.2011 год.

21 thoughts on “Права на работника при неизплатени заплати

 1. Извинете за неточния въпрос.
  Въпросът ми е какви обещетения мога да поискам при прекратяването му от моя страна?

 2. Здравейте Г-жо Илиева.
  Имам неизплатени трудови възнаграждения за 2 месеца и съм на договор с изпитателен срок. Въпросът ми е какви обещетения мога да поискам при прекратяването му ?
  Благодаря предварително!

 3. Здравейте,
  за съжаление не разбрах за права точно по отношение на какво имате предвид?
  Ако имате редовно сключен трудов договор, съответно регистриран в НАП, то работодателят е този, който трябва да докаже, че Ви е изплатил дължимото заплащане.

 4. zdraveite,
  az sum sus zabavena zaplata ve4e 3 meseca i polovina,pritesnqmam se,4e firmata vseki moment moje da obqvi falit, v kraq na tozi mesec 6te si podam molbata za napuskane no se pritesnqmam, 4e ako falira firmata nqma da moga da si vzema zaplatite. polu4avame parite si v plik4e,a ne po bankov put i izob6to ne moga da dokaja tvurdeniqta si,nikude ne se razpisvame kato pu4avame zalatite si,edinstveno v plik4etata ima list4eta s imeto ti i cifrata kato zaplata i ne na vsqko list4e 6efa mi pisal dati,na nqkoi list4eta sum si gi pisala az,za6toto ve4e se oburkvam za koq data vzimam zaplata
  kakvi prava imam v slu4aq?

 5. Здравейте,

  обръщам Ви внимание на тази част от от статията, под която коментираме:

  „За да може вие да прекратите трудовото си правоотношение на основание чл. 327, т. 2 от КТ, работодателят ви трябва да е забавил изплащането на цялото трудово възнаграждение, а не само на част от него.“

 6. Здравейте г-жа Илиева,
  От април тази година (2012)работя във фирма на трудов договор с твърда заплата (330лв),до този момент(25,7,2012)съм получила цифром и словом 450 лв(две плащания по 200 лв на хвърчащ лист с подпис под -частично изплащане на заплата и 50 лв на ръка -без какъвто и да е документ)към днешна дата въпроса ми е следния,мога ли да напусна (писменно) без предизвестие(15 дни по договор) и дали това няма да ми глътне оставащата сума за изплащане.Предварително благодаря.

 7. Здравейте,
  следващата стъпка след проверката и предписанието на инспекция по труда, е да си потърсите възнаграждението по съдебен път.

 8. През ноември,2011 бях освободена от работа в Лайтхаус Голф Ризорт, гр. Балчик.През януари 2012 подадох жалба за неизплатено трудово възнаграждение за месец ноември.Жалбата ми беше разгледана и ми беше отговорено с решение ,че до 31.01.2012г. бившият ми вече работодател трябва да ми изплати последното трудово възнаграждение плюс обезщетението ,общо около 650 лв.

  Към днешна дата не са ми изплатени нито заплата,нито обезщетението.Нищо което е излязло във решението на Инспекция по труда-Добрич.

  Аз не съм единствената ,която все още не е получила заработеното си.Наскоро получих информация ,че на няколко бивши служители са им били изплатени парите чрез банков превод.Не знам дали има значение ,но по принцип от фирмата се плаща на ръка.

  Това беше първата ми работа след завършването ми.Заради това,което преживях вече не живея в България и не искам да работя в България.Искам просто да ми кажете има ли някакъв начин да си получа паричките ,за които съм работила?

 9. Публикувам тук мнението на г-н Андреев по темата, което той ми изпрати по електронна поща. Мисля, че е ще интересно за повече хора да го прочетат (мнението се публикува с разрешение).

  Здравейте Г-жо Илиева. Отскоро попаднах на Вашият сайт.Харесвам и приветствам хора който са готови да помагат на нуждаещите се.
  Искам да споделя моето виждане и тълкуване на КТ(кодекса на труда)при нейзплатени възнаграждения.Въпреки че има положителни решения на някой съдилища,във един трудов договор няма иск със който по КТ, да се осъди работодател да изплати дължими възнаграждения. Тези възнаграждения по презумпция се приемат че те винаги се изплащат.(арг. чл.8КТ). По основният закон те са неотменими и се гарантнрат. Защитата срещу некоректни работодатели според мен започва със искане на справка за изплатени или неизплатени възнаграждения по ведомости. Има го това право на справка във чл.128т3КТ. Работодателя е задължен да издаде тази справка. Правото на информация е също неотменимо право по основният закон. В зависимост от тази справка ,(може и да не издаде, това не е решаващо за основанието) работника или служителят завежда иск за обезщетения със квалификацията на чл.226 ал.1и3/КТ.
  Работодателят няма интерес да бъде осъден по това основание, защото след осъждането му ,задъженията му за изплащане на трудовите възнаграждения остават и ще продължават да са изискуеми със установяване във нов иск по същата квалификация. Този иск е във конкуренция и се погасява единствено със частта от изплатени до него момент възнаграждения. Все пак е хубаво работника да приложи добра компетентна стратегия във фактическата част на подготовката за доказване на основанието си , съобразена със ГПК.
  Нали законите са за бдящите…. :) По друг начин няма как да ги събудим някой забравили се работодатели.

 10. Здравейте,
  вероятно бихте могли да използвате писмо с обратна разписка. Налична е също и специализирана услуга на български пощи, гарантираща доставянето на документи.

 11. Zdraveite. Kak da pusna molba za napushtane zaradi neizplateno trudovo vuznagrajdenie, pri polojenie che sum komandirovana v chujbina za dulug period a rabotodatelq mi e v Bulgaria. Dori i da se pribera do BG az i rabotodalqt mi sme v razlichni gradove i korespondirame edinstveno po telefon i elektronna poshta. Dori korespondenciqta e s treto lice do den dneshen lichno s rabotodatelq si ne sum govorila. Negovite danni gi imam edinstveno i samo na trudoviq dogovor.

  Blagodarq Vi.

 12. Здравейте,
  на практика Вие сте се подписали, че сте получили възнаграждението си и нямате право да претендирате или търсите някакво заплащане. За тази част, която сте получавали над написаната в договоря, няма как да докажете, че сте я получавали и не можете да търсите и нея.

 13. Здравейте,
  получих предизвестие за прекратяване на трудовият ми договор по чл.328 ал.1 т.3 ,но работодателя ми не ми е изплатил заплати за месеците: февруари ,март,април и май /защото предизвестието ми е до 31,05,2012/.
  Как да бъда сигурна ,че ще ми бъдат изплатени ,като аз не получавам документ за плащане- само се подписвам на ведомост на която даже не е упомената цялата сума , а само минимума за моята длъжност/тази сума /минималната/ми е и в договора/
  Какво би станало ,ако фирмата фалира,ще си получа ли изработените заплати.

 14. Napusnah firmata v koiato rabotia 6 godini ,daljat mi 3 zaplati i 40 dena otpusk, kak moga da si vzema parite v nai-kratak srok.

 15. Здравейте,
  работодателят има право да прекрати трудовото правоотношение на различни основания. В случая важното е какво е основанието и дали то е законосъобразно, което не мога да преценя поради липса на информация.

 16. imatli pravo da ma sakratet sled 6 bolnishni rabote vesce 26 godini v lukoil ostanaha mi godina i polovina do pensionirane

 17. Здравейте, Аня,

  за съжаление освен да дам гласност чрез този сайт, аз нямам друга възможност да помогна с решаването на случая.
  Можете да подадете сигнал в инспекция по труда по някой от начините , описани в страницата:

  https://otgovori.info/kade-mozhem-da-se-oplatchem-ot-rabotodatelya-si/

 18. В кооперация Христо Ников -Председателката Емилия Котева се отнася с член кооператорите като към РОБИ За нея не важи КТ и законите в страната За нея няма инспекция по труда както и финансови органи които да направят пълна ревизия на неиното управление и да СПРЕ УМИШЛЕНОТО ЛИКВИДИРАНЕ НА КООПЕРАЦИЯТА ЕДНОЛИЧНО УПРАВЛЯВА БЕЗ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ и КОНТРОЛЕН СЪВЕТ ДЪРЖИ СЕ СЯКАШ КООПЕРАЦИЯТА Е НЕЙНА СОБСТВЕНОСТ И С НЕИЗПЛАЩАНЕ НА ТРУДОВИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПРИНУЖДАВА ДЪЛГОГОДИШНИ ЧЛЕН КООПЕРАТОРИ ДА НАПУСКАТ ЯВНО ИГРАЕ ИГРИТЕ СИ С НЯКОЙ ОТ ВЛАСТА И ЖАЛКО ЗА ОТРУДЕНИЯ НАРОД

Коментарите са забранени.