Как да намалим експозицията на шум при работа с ъглошлайф

Нивото на шум от ъглошлайф 100 мм, само от работата му без прилагане върху конкретен материал, може да варира от 95 до 100 dB (A), че и повече.

Ясно е, че безшумен ъглошлаф, т.е. такъв, който при работа да генерира шум под 80 dB(A) няма. Но какво можем да направим, за да намалим шума и експозицията на шум?

Поддръжка

Някои от факторите, които влияят, са свързани с износването на лагерите, износването на графитните четките и възрастта на инструмента.

Възможни са и други механични неизправности:

 • Нарушен пластмасов корпус
 • Спукана редукторна кутия
 • Износени корона и пиньон
 • Износени лагери на шпиндела или на ротора

За да се намали шума е необходимо да се извършва редовна проверка и поддръжка, включително:

 • проверка за износване на лагерите и четките.
 • правилно монтиран предпазител (да не допринася за шума и той).

Работниците трябва добре да познават и спазват изискванията за избор на правилния диск за задачата – износеният или недобре закрепен (небалансиран) диск е не само опасен, но и произвежда повече шум от диск в добро състояние.

Пример:

WorkSafe WA провежда проучване, за да види как поддрръжката влияе на оборудването. Проучени са общо 11 електроинструмента (включително бормашини, ъглошлайфи, шлифовъчни машини, циркуляр и ренде). Те са тествани за шум „преди“ и „след“ рутинно обслужване от сервизен център.

Максималното установено намаляване на шума е било до 7 dB (A). Средното ниво на шума на разстояние 0,5 m е било 93,9 dB (A) „преди“ и 92,0 dB (A) „след“ при свободна работа на инструмента.

Както се очаква, това средно намаление е малко по отношение на децибелите, но показва, че износването се увеличава и съответно увеличава и шума.

Контрол на шума

Това може да стане чрез:

 • Намаляване на вибрациите на материала, който се реже. Например чрез затягане възможно най-близо до работната зона.
 • Когато е възможно, дейността да се извършва извън работното помещение (разбира се, трябва да се има предвид наличието на съседни помещения с други работни места).
 • Използване на шумоизолиращи и шумопоглъщащи екрани – за намаляване на разпространението на шума към съседни работни места и намаляване на шума на конкретното работно място.
 • Обмисляне на прилагането на подвижни екрани около работната зона.

Правилен избор на оборудване

 • Използване на алтернативни инструменти за конкретни задачи, например ножици за ламарина или електрическа резачка за ламарина.
 • Да не се прилага прекалено налягане/натиск върху ъглошлайфа, за да се принуди инструмента да работи, особено при рязане на ламарина.
 • Избор на правилния диск – ако е възможно използване на по-малък ъглошлайф (с по-малък диск), да се предпочита той. Това ще намали шумовото ниво.

Пример:

В едно предприятие използват ъглошлайф 100 мм и 230 мм. Супервайзорите и работниците са инструктирани кога да използват съответния вид ъглошлайф.

При използване на 100 мм ъглошлайф, шумовото ниво на оператора се намалява с 6 dB(A) – от 108 dB(A) намалява на 102 dB(A).

На пръв поглед това може да изглежда малко, но при епизодична употреба, може да се окаже решаващо за дневната шумова експозиция. Важно е и при избора на антифоните относно тяхнаха редуцираща способност.

Алтернативи

Когато ъглошлайфът е много стар, е време да се помисли за подмяна с по-нов и по-тих. Нека да припомним, че едно от изискванията е свързано именно с подбора на оборудването – при закупуване на ново, да се избира такова с по-добри шумови характеристики.

За съжаление, независимо от предприетите мерки, работникът, който използва ъглошлайф, ще е изложен на нива над 80 dB(A) и той ще трябва да използва лични предпазни средства (антифони).

Вижте още и:

✅ За да сте сигурни, че сте изпълнили всички нормативни изисквания, е достатъчно да използвате нашата процедура, която ще ви преведе през всички стъпки за изпълнение на нормативните изисквания за осигуряване на здраве и бeзопасност при експозиция на шум. 🔒

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.