Злополуката по пътя за работа вече не е трудова?

В броя на официален вестник на Европейския съюз от 12 април 2011 г. бе обнародван Регламент (ЕС) № 349/2011 на Комисията за прилагане на Регламент (ЕО) № 1338/2008 относно статистиката на Общността в областта на общественото здраве и здравословните и безопасни условия на труд по отношение на статистическите данни за трудовите злополуки.

В член 1 на новия регламент е дадено следното определение за „трудова злополука“:

„Трудова злополука“ означава краткотрайно събитие в процеса на работа, което води до физически или психически увреждания. Изразът „в процеса на работа“ означава при извършването на трудова дейност или през времето, прекарвано на работното място.

Това включва настъпилите по време на работа пътнотранспортни произшествия, но не включва пътнотранспортните произшествия, настъпили при отиване на или при връщане от работното място, т.е. пътно-транспортните произшествия, настъпили при пътуването от дома до работното място или обратно.

Още нещо ново, което въвежда регламента е допълнение относно „злополуката, вследствие на която е настъпила смърт“ – за такава се смята злополука, причинила смъртта на пострадалия в срок до една година от настъпването на злополуката.

Променя ли това определението за „трудова злополука“?

Накратко – не!

На практика, определението в регламента се отнася до статистиката, която се води на ниво Общност (ЕС + Швейцария и Норвегия). , но не и до разследването и признаването на даден инцидент за трудова злополука в съответната държава.

Както знаете, в момента действащ е чл. 55 от Кодекса за социално осигуряване, съгласно който трудова злополука е не само увреждане настъпило по време на работа, а и злополуката, станала с осигурен по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер; мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден или мястото за получаване на възнаграждение.

Не е налично ограничение в какъв период преди или след приключване на работа се е случило произшествието.

От данните на националния осигурителен институт (НОИ) можем да видим броя злополуки и дори колко са тези, които са по чл. 55, ал. 1 (т.е. по време на работа) и колко по чл. 55, ал. 2 (т.е. в останалите случаи).

В Евростат, в съответствие с регламента,  можем да видим данни само за трудовите злополуки по време на работа – те дават реална представа за условията на труд и нивото на безопасност.

Например, за 2017-а година България е на второ място по трудови злополуки в Общността.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 мнения за “Злополуката по пътя за работа вече не е трудова?”

 1. Извинете, явно не съм формулирала точно въпроса. Съгласно цитирания регламент, в един бъдещ момент, злополука настъпила по път към/от работа и която не е ПТП(примерно, изброените в предходния ми пост) трудови ли са?От кой момент регламента и чрез каква норма ще се прилага в БР?

  Отговор
 2. Здравейте,
  към момента всяка злополука по пътя на отиване на работа, включително подхлъзване, падане и дори ухапване от куче, е трудова злополука по чл. 55, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. Подлежи на разследване и деклариране в НОИ.

  Отговор
 3. Пътнотранспортните злополуки към/от работното място са част от възможните злополуки. Пример: подхлъзване, падане, пропадане на асансьор и т.н. или нахапване от кучета? Как би трябвало да се квалифицира увреждането на здравето, ако се случи по повод `отиване на работа`?

  Отговор
 4. И аз с нетърпение очаквам дали ще има промяна в нашето законодателство… Но като знам с какви темпове работим май няма да е скоро…

  Отговор