Анкета: Знаете ли какво е областен съвет по условия на труд?

Тези дни актуализирам презентацията си по тема номер едно от програмата за първоначално обучение на членовете на Комитетите и Групите по условия на труд и стигнах отново до т. нар. Национален съвет по условия на труд.

За тези, които не са чували, това е нещо като КУТ на цяла България, само че тристранен – държава, работодатели, работещи :) Той се създава, съгласно изискванията на чл.39. от Закона за здравословни и безопасни условия на труд и е постоянен орган за осъществяване на координация, консултации и сътрудничество при разработването и осъществяването на политиката за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на национално равнище.

В настоящия национален съвет по условия на труд членуват единадесет представители на държавата, шест представители на работодателски организации и двама представители на синдикални организации.

След националния съвет по условия на труд в ЗЗБУТ се говори и за регионални (областни и общински) съвети по условия на труд.

Това ме предизвика да направя една анкетка сред вас, за да попитам:

„Чували ли сте нещо за вашия областен съвет по условия на труд? Знаете ли за някакви резултати от тяхната дейност, запознати ли сте с техни решения?

Хайде, колеги, споделете вашето мнение по въпроса, знаете ли какво е това областен съвет по условия на труд?


Впрочем, в страницата на Националния съвет по условия на труд стратегическте цели, работната програма и отчета на работната програма някак песимистично ми липсват…

5 мнения за “Анкета: Знаете ли какво е областен съвет по условия на труд?”

 1. Въпросите със спирането на производствата, за да се решат проблемите с екологията напомнят за една доста известна фраза „Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“.
  По отношение на СТМ, смятам за съвсем нормално, когато работодателят плаща за нещо, да потърси и работата, за която плаща. Голяма част от работодателите обаче някак примиренчески псуват задължителния „данък“ към СТМ, но не правят нищо за да вземат това, за което са платили.
  Това не е оправдание за тези, които вземат, без да изпълнят задълженията си. И щом държавата изисква да има подобно обслужване, смятам, че е нейна и ролята да го контролира. Не по начин, по който се прави в момента обаче – още не съм чула за нито една СТМ, която да е сакнционирана от РИОКОЗ, в резултат на проверка.

  Отговор
 2. Не е възможно в една държава,където за икономика се счита ,че основното е търговията,то всяко едно производство се счита,че е нещо извън общоприетото.Напремер в момента спирането на оловно-цинковия комбинат в Кържали се счита за решаване на проблемите по екология.Този подход е подобен и спрямо въпросите по БЗР.
  Колкото до СТМ(в практиката си съм ръководил такава) съм установил,че всичко опира до принцима -изисква се ,да го има,но никой не търси свършена ли е работата, решени ли са проблеми. Превенцията стига до там-има ли документи, значи проблемите са решени-също като щраус с глава в пясъка.
  Все още активността на КУТ зависи от работодателите-нивото им по БЗР е много ниско и тъй като не се очаква нищо от членовете на КУТ се правят документи за отчитане, но не и за да се решават проблеми.Работещите по всички посочени въпроси са изключение.

  Отговор
 3. За съжаление почти винаги е така, когато се отнася до ГУТ 100 % е така, но пък за радост съм свидетел на фирми, в които КУТ работи доста добре, взема важни решения и контролира кой как е изпълнил своите задължения по ЗБУТ.

  Отговор
 4. Не искам да звуча песимистично но има една египетска поговорка: „Каквото е горе такова е долу“. Какъвто е формализма на работа на националния съвет по условия на труд същия формализъм се пренася и надолу по веригата – от областния, общинския до фирмения в лицето на КУТ. Всичко е парлама работа – така ми казаедин от участващите в периодично обучение на КУТ.

  Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.