Кога НЕ ТРЯБВА да се използват работни ръкавици

Когато говорим за лични предпазни средства, акцентът на специалистите в повечето случаи е насочен към предоставянето и използването им. Понякога, обаче, използването на лични предпазни средства, може да е много опасно.

Ръкавиците са лични предпазни средства, които могат да бъдат както много важен фактор за предотвратяване на наранявания, така и тяхното използване да доведе до лош резултат.

Дърводелецът С.Б. поставял дърво за рязане във флаермашината, когато внезапно дървото заседнало. С.Б. опитал да побутне дървото напред-назад, за да го освободи. Докато правел това, ръкавицата на лявата му ръка била прихваната от острието на флаермашината и ръката му попаднала под острието. Върхът на кутрето му бил отрязан.

Когато работниците използват машини с въртящи се части, в изискванията за безопасна работа трябва да се уточни, че всички дрехи трябва да прилепват плътно, дългите коси трябва да бъдат вързани и изрично да се забрани използването на ръкавици.

Ако ситуацията изисква ръкавици поради други причини (остри ръбове, опасни химични агенти или температурни проблеми), то ръкавиците трябва да са здрави и прилепнали и да се отдели специално внимание за намаляване на рисковете от захващане.

Преценката, обаче, трябва да бъде много внимателнa и, ако е възможно, не трябва да се носят ръкавици около машини с въртящи се части.

Ръкавиците, в основата си, са част от „свободното“ облекло, което може да бъде захванато от въртящите се части на работното оборудване.

По този начин се създава по-голяма опасност за безопасността на работещите, в сравнение с отхвърчащи части или охлузвания.

Снимка: Richard Pagano

Работниците могат да си мислят, че латексовите или нитрилните ръкавици са по-добър избор в сравнение с кожените или памучните, когато има въртящи се части, защото тези ръкавици лесно се късат. Това не е вярно! И тези ръкавици могат до доведат до опасни „усложнения“.

Да припомним и чл. 43. (2) на Наредба № 3 от 23.03.2004 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при механично (студено) обработване на метали

Не се работи с неприбрана дълга коса, неприбрано работно облекло и с ръкавици при машини с въртящи се обработвани детайли или инструменти.

Примери за оборудване, при работата с което не трябва да се използват ръкавици:

Тези примери са посочени в указанията на OSHA „Safeguarding Equipment and Protecting Employees from Amputations

– машина за огъване на тръби;
– линии за формоване на ролки;
– банцизи за рязане на месо;
– стационарни бормашини;
– фрези;
– шлифовъчни машини;
– машини за рязане с въртящи се ножове.

Ето и едно видео, което ние използваме в нашите фирмени обучения по безопасност и здраве при работа:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Кога НЕ ТРЯБВА да се използват работни ръкавици”

  1. По отношение на използване на ЛПС – ръкавижи при банцизи за рязане на месо, има определен вид ръкавици , който се използват заради изискванията за безопасност на храните. Поне в Ирландия е така.

    Отговор
    • Благодаря за допълнението – и в България е така, доколкото знам. Тогава става от съществено значение осигуряването на ръкавици, които са достатъчно фини и с всички необходими размери.

      Отговор