Колекция информационни материали за опасни вещества

Кампанията „Здравословните работни места управляват опасните вещества 2018-2019 г.“ вече е в разгара си. Когато реших да прегледам официалния сайт на кампанията за да потърся добри материали, се оказа, че трудно може да се намери нещо на български език.

Затова реших да потърся по-широко и да събера тук на една страничка някои материали, които можете веднага да използвате във ваша информационна кампания.

1.Информационна карта „Употреба на опасни вещества“

Картата е част от информационните материали за срещи по безопасност на Камара на строителите в България – кликнете тук за изтегляне.

В тази информационна карта открих нещо доста полезно, което преди години ми отне много време да науча, а именно – как да разбера, например, дали за превоза на две бутилки кислород до обекта е необходимо разрешение по ADR.

За съжаление посоченият линк не работи, но открих друг калкулатор, макар и по-опростен.

По проекта са разработени и още две карти, свързани с опасни вещества:

2. Филмите на НАПО

Напо е симпатичен герой от филмчета по различни теми, който без думи ни казва много повече от писмени информацинни материали.

Обикновено един филм (7-10 минути) е поредица от няколко сцени и могат да се ползват както отделно за конкретна цел, така и да се пусне целия филм.

В официалния сайт има възможност за изтегляне на цялото филмче или на отделни епизоди.

По темата за опасните вещества можете да ползвате филмите:

Ето едно от филмчетата, свързани с корозивните вещества“

3. Презентации от предишни кампании за опасни вещества

Това не е първата кампания за опасни вещества и има доста добри материали, които остават забравени и дори изчезват. Ние, обаче, сме запазили някои от тях и можете да ги видите и ползвате:

Презентациите са доста информативни. Впрочем, в колекцията ни има общо 71 презентации, свързани с безопасност и здраве, включително някои подготвени от нас. Можете да намерите и други полезни материали.

4. Видеопрезентация „Химични агенти – мерки за защита“

Видеото е подготвено от нас за целите на нашето онлайн обучение  по безопасност и здраве при работа (!в момента не  е част от обучението!).

В него в рамките на 20 минути представяме класификацията на опасните вещества, изискванията на нормативните актове и мерките за защита по тяхната йерархия.

5. Е-факти на EU-OSHA

През годините Европейската агенция по безопасност и здраве при работа е публикувала различни информационни материали под формата на информационни бюлетини, е-факти (e-facts) и фактологични страници (Factsheet), някои от които са преведени на български:

Нашата секция за „Химични агенти и прах“

Разбира се, няма да пропуснем и секцията „Химични агенти и прах“ в Otgovori.Info, в която има над 30 статии, свързани с опасни вещества. Кликнете тук за пълен списък на статиите.

Знаете ли и за други източници на информация за опасни вещества на български език? Моля, споделете ги в коментарите.

Трябва ви още информация за химични агенти?

В онлайн системата ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ще намерите следните наши разработки:

1. Ръководство за управление на риска при работа с химични агенти
2. Примерна картотека на опасни химични агенти.
3. Примерен План за предотвратяване и ликвидиране на аварии с химични агенти.
4. Примерен Списък на работещите при рискове, свързани с експозиция на канцерогени и мутагени.
5. Примерни инструкции за работа с химични агенти.
6. Ръководство за извършване на оценка на безопасността на съхранението на опасни химични вещества и смеси.
7. Примерни инструкции, свързани със съхранението на ОХВС.

и още много други помощни материали по ЗБУТ.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СИСТЕМАТА

5 мнения за “Колекция информационни материали за опасни вещества”

 1. Здравейте,
  имам в предвид изискванията на чл. 6, ал. 1 и ал. 2 от Наредба 13/30.12.2003 г.

  Отговор
  • Здравейте,
   Този член се отнася до две или повече вещества/смеси с еднопосочно действие и изчисляването на граничната стойност, а не до смесване и резултат от него.

   Например:
   Сярната киселина и оцетната киселина по отношение на риска за здравето са все корозивни. В този случай ако на едно и също работно място се работи и с двете, парите/аерозолите във въздуха ще увреждат едни и същи органи, т.е. ще има кумулативно действие.
   Когато направим измервания, всяко отделно сравняване може да покаже, че всичко е наред. Когато приложим формулата, обаче, може да се окаже, че на хората им идва в повече.

   Сярна киселина (аерозоли) – измерено, 0,03, гранична стойност 0,05 mg/m3 – всичко е наред
   Оцетна киселина – измерено 20, гранична стойност 25 mg/m3 – всичко е наред
   По формулата 0,03:0,05+20:25=0,6+0,8=1,4, което е доста повече от единица. Значи имаме надвишаване на граничната стойност по отношение на опасността за здравето и рискът е доста голям.

   Отговор
 2. Много благодаря за статията, разработките и указанията. Изключително полезна и необходима информация. Бях затруднена от изискването работодателят да оцени потенциалният риск при смесване на опасните химични вещества. Видях таблицата на съвместимостите на опасностите на химичните вещества от информационната карта за употреба на химичните вещества и тя би могла да бъде много насочваща и подпомагаща, но дали това е достатъчно за оценка на риска при неволно смесване на химичните вещества? Все си мисля, че работодателят не може да направи такава оценка, защото изпитването на химичните вещества и смеси би трябвало да е в лаборатории, да се провежда от химици и след провеждане на редица тестове да се състави информационен лист за безопасност на смесите. Всичко друго би било свободно съчинение от работодателят. Как да изпълним изискването за оценка на риска при неволно смесване на химичните вещества, ако работодателят е земеделец например и използва за пръскане и торене около 40 вида химични вещества и всяка година една част от препаратите ги сменя с други? Би ми било много полезно вашето мнение по въпроса.

  Отговор
  • Здравейте,
   Да не би да имате предвид изискванията в чл. 11, ал. 1, т. 2 и 3? В тях под „химически нестабилните вещества или техни смеси“ се имат предвид смеси по смисъла на Регламента CLP.
   Независимо от това, наитина при оценката на риска трябва да се вземе предвид и неблагоприятна реакция при смесване на несъвместими вещества/смеси. Тази информация я има във всеки информационен лист – в раздел 7.2 (за съхранението) и раздел 10 – Стабилност и реактивност.

   Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.