Otgovori.Info с линк в сайта на Европейската агенция за БЗР

Добрите новини трябва да се споделят, а и няма как да не се похваля и да благодаря на българския екип за направения подбор.

Накратко – страницата на Otgovori.Info със статии за опасни вещества вече е представена в Сайта на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) като място, където можете да научите повече.

Ето и линк: https://osha.europa.eu/bg/themes/dangerous-substances/practical-tools-dangerous-substances/chemical-agents-and-dusts

Как се стигна до страница с български линкове за опасни вещества в EU-OSHA

Екип специалисти от Служба по трудова медицина „М НОКС“ и „Мобил Лаб“ – гр. Русе участва в проект на Европейската агенция по безопасност и здраве във връзка с Кампания 2018–19 г.: Здравословните работни места управляват опасните вещества.

Целта на проекта беше да се съберат и представят Практически инструменти и ръководства относно опасните вещества за различните държави на съответния език и експерти от Агенцията да отсеят, подберат и публикуват най-съдържателните и полезни статии като се посочи линк към съответния сайт.

Дейността се ръководеше и координираше от National Public Health Office (OKI) Budapest, Hungary / Национална служба за обществено здраве (OKI) Будапеща, Унгария с работен екип от представители на:

 • Институт за медицински изследвания и професионално здраве (IMI) Загреб, Хърватия – Institute for Medical Research and Occupational Health (IMI) Zagreb, Croatia
 • Гръцки институт за здравословни и безопасни условия на труд (ELINYAE) Атина, Гърция- Hellenic Institute for Occupational Health and Safety (ELINYAE) Athens, Greece
 • Университет Масарик Бърно, Чехия – Masaryk University Brno, Czech Republic
 • МОБИЛ ЛАБ ООД Русе, България – MOBIL LAB Ltd. Rousse, Bulgaria

Проектът включва подбор на линкове с практически инструменти и информация, които да бъдат публикувани в сайта на агенцията:

 • за Чешка Република и Словакия – 10+5,
 • за Хърватска и Словения – 10+5,
 • за Гърция и Кипър – 10+5,
 • за България – 10 и
 • за Швейцария, Малта и Лихтенщайн  – 17+5+3.

При търсенето на материали в интернет пространството в България са намерени и предложени повече от 25 линка със статии, които са предложени с описание от страна на екипа.

След проверка и подбор са избрани 10, които вече са публикувани на страницата на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа на адрес:

https://osha.europa.eu/bg/themes/dangerous-substances/practical-tools-dangerous-substances?f%5B0%5D=field_material_country%3A2983

Да напомня, че един от тези линкове, е от Otgovori.Info.

Затова благодарности на екипа по проекта:

 • инж. Златка Паунова (ел.инженер, магистър по безопасност на труда, ръководител СТМ),
 • инж. Диана Станкева (магистър по транспортна техника, газо- и топлоснабдяване, ръководител орган за контрол за фактори на работната среда) и
 • Анелия Василева (магистър  по химия, физика и екология, ръководител лаборатория за изпитване в околна среда).

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.